Microfinanciering voor schoon water en goede hygiëne

Projectinformatie

  • Looptijd: januari 2021 - december 2025
  • Locaties: Ethiopië, Kenia, Oeganda, Tanzania
  • Doel: het trainen van lokale zorgverleners die voorlichting geven over hygiëne en het mogelijk maken van microfinanciering voor de bouw van veilige wc’s voor een betere gezondheid.
  • Samenwerkingspartners: WASTE, Aqua for All
  • Thema: Schoon water, goede hygiëne

In Afrika komen veel ziekten voor die te voorkomen zijn, zoals diarree. Die ziekten worden vaak veroorzaakt door vies drinkwater door droogte en slechte hygiëne. Met het trainen van lokale zorgverleners die voorlichting geven over hygiëne en het mogelijk maken van microfinanciering voor de bouw van veilige wc’s zorgen we in Ethiopië, Kenia, Oeganda en Tanzania voor een betere gezondheid.

Het probleem: geen toegang tot schoon (drink)water

Elk mens, waar ook ter wereld, heeft het recht op veilig drinkwater. En op het gebruik van schone en goede wc’s en douches. In Oost-Afrika is dat helaas niet het geval. Op dit moment hebben ongeveer 400 miljoen (twee op de vijf) mensen geen toegang tot schoon drinkwater door droogte. Zo’n 700 miljoen (drie-en-een-half op de vijf) mensen hebben geen toegang tot wc’s en douches. Waardoor mensen hun behoefte niet op een wc, maar buiten doen. Diarree is dan ook de nummer twee doodsoorzaak onder kinderen.  

Onze aanpak: Vraag creëren, leningen verstrekken en wc’s bouwen

Om deze problemen aan te pakken, motiveren we mensen om veilige wc’s te bouwen. We bieden via financiële instellingen kleine leningen aan waarmee zij dat kunnen doen. Dit doen we vanuit het programma Financial Inclusion Improves Sanitation and Health (FINISH Mondial). Dit is een samenwerking met de andere goede doelen WASTE en Aqua for All. 

Eerst zorgen we ervoor dat mensen in dorpen en steden in Afrika zelf de noodzaak van een toilet inzien. Zo komen mensen in beweging omdat ze niet meer hun behoefte buiten willen doen. Dat doen we door lokale zorgverleners op te leiden die voorlichting geven over hygiëne en door alle mensen in het dorp hierbij te betrekken.

Zodra er vraag is, zorgen we ervoor dat gezinnen zonder een wc een kleine lening aan kunnen gaan bij een bank. Hiermee kunnen zij veilige wc's bouwen die ze in een jaar of twee afbetalen. Wanneer steeds meer mensen een wc hebben en het belang van hygiëne inzien, komen er ook meer mogelijkheden voor ondernemers. Bijvoorbeeld voor een ondernemer die een handel in zeep opstart of uitwerpselen gebruikt voor in de landbouw. Verder wordt met wc's het vieze water gescheiden van het grondwater.

Om deze video te bekijken moet je de marketing cookies accepteren.

Anna is trotse eigenaar van een wc

Kun je je voorstellen dat je een kilometer moet lopen om bij een wc te komen? Dit was de realiteit voor Anna en haar gezin. Daarom deden ze hun behoefte in de struiken of in de buurt van een rivier. Het gezin had vaak last van diarree en tyfus en daardoor misten de kinderen school. Nu is Anna trotse eigenaar van een wc. Het gezin heeft sindsdien geen last meer van diarree.  

Om deze video te bekijken moet je de marketing cookies accepteren.


Bernard bouwt veilige wc's voor zijn dorp

Bernard is vader van drie kinderen en droomde altijd al van zijn eigen bedrijf. Binnen het project kreeg hij de kans een opleiding tot metselaar te volgen. Deze kans greep hij met beide handen aan. Nu is Bernard trotse eigenaar van een goedlopende bouwbedrijfje en voorziet hij de gemeenschap van veilige wc’s. Bernard: "Ik houd van mijn werk. De voldoening die ik krijg van het voltooien van een wc is onbeschrijfelijk. Ik ben blij en trots op mijn bedrijf en ik kan ook andere jongens opleiden en werk bieden."


Ambities hygiëne in Afrika

We dragen met dit project bij aan Duurzaam Ontwikkelingsdoel 6 van de Verenigde Naties: in 2030 heeft iedereen toegang tot schoon drinkwater en schone wc’s en douches. Het project loopt in India (sinds 2009), in Kenia (sinds 2013) en sinds 2019 ook in Ethiopië, Oeganda, Tanzania en Bangladesh. Binnen dit programma willen we: 

  • Meer dan twintig miljoen mensen toegang geven tot veilige wc’s en douches;
  • Vier miljoen veilige wc’s bouwen en 45 miljoen werkdagen in de bouw creëren;
  • 900 ton uitwerpselen verwerken en hergebruiken.


Tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend 

  • Meer dan acht miljoen mensen maken gebruik van veilige wc’s en douches.
  • Er zijn meer dan anderhalf miljoen toiletten en zestien miljoen werkdagen in de bouw gerealiseerd. Dit zorgt ervoor dat de mensen in de dorpen gezonder en economisch sterker zijn. 
  • Gezinnen hebben 280 miljoen euro geïnvesteerd in het verbeteren van wc’s en douches.
  • 11.000 ton menselijk afval is veilig afgevoerd en gedeeltelijk omgezet in co-compost.
  • Van de helft van de leningen voor wc’s en douches komen de mensen voor het eerst in aanraking met een bank. Daarvan is meer dan de helft vrouw.

Verder lezen

delen
ik spreek me uit voor meer zorgverleners
Doneer nu