Gelijke rechten voor meisjes en vrouwen

Er is nog veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Afrika. Vrouwen hebben een slechtere positie dan mannen. Met de Yes I Do-alliantie pakken we dit aan. Zo bestrijden we meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Dit doen we samen met Plan Nederland, Choice for Youth and Sexuality, Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Rutgers en het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Yes I Do-alliantie.

Met deze samenwerking verbeteren we de positie van jonge Afrikaanse meisjes en vrouwen. We maken de verschillen en discriminerende ideeën over de rol van de man en vrouw bespreekbaar. Ook leren we jongeren dat zij recht hebben op medische zorg en anticonceptie. Want zij zijn de toekomst en spelen een grote rol bij de aanpak van ongelijkheid. Verder zoeken we naar een aansluiting op de arbeidsmarkt door kleine leningen en beroepsopleidingen te geven.

Vijf doelen voor gelijkheid

Het Yes I do-programma loopt van 2016 tot en met 2020 en heeft vijf doelen:

Andere houding
1.    De lokale bevolking en belangrijke personen hebben een andere houding tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen.

Toegang tot gezondheidszorg
2.    Jongeren weten wat hun seksuele-, voortplantings- en gezondheidsrechten zijn. En ze weten waar ze gezondheidszorg kunnen krijgen.

In actie komen
3.    Jongeren komen in actie tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen.

Weerbaarheid
4.    Jonge meisjes hebben betere onderwijskansen en economische vooruitzichten, want dan hebben zij meer mogelijkheden in de toekomst. Dat weerhoudt ouders ervan hun dochters te laten besnijden en maakt ze weerbaarder tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Wetten en afspraken
5.    Er zijn wetten en afspraken die kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen voorkomen.

Goede resultaten in vijf landen

  • In Kenia hebben we 200 ouders in de regio Kajiado getraind en geïnformeerd over seksuele gezondheid, voortplanting en rechten.
  • In Ethiopië hebben we 46 gezondheidsmedewerkers en leraren getraind. Dit gaat over de nationale richtlijnen voor jeugdvriendelijke voorlichting over seksualiteit en seksuele gezondheid. Ook hebben we ziekenhuizen voorzien van spullen zoals anticonceptiepillen en condooms.
  • In Zambia hebben we jongens, meisjes, ouders en religieuze leiders getraind. Zij zijn nu de agents of change in het Chadiza- en Petauke-district. Ook zijn er 144 'Champions of change'-groepen opgericht. Stamhoofden vertellen bijvoorbeeld tijdens openbare bijeenkomsten, radioprogramma’s en trainingssessies dat ze tegen kindhuwelijken zijn. Het effect hiervan is op verschillende manieren te zien. Zo zijn er meisjes die zelf hun huwelijk hebben voorkomen. En een gemeenschapsleider die het huwelijk van zes minderjarige meisjes tegenhield en ze terugstuurde naar school.
  • In Malawi zijn 243 kinderen in het Machinga-district terug naar school, waarvan 152 meisjes. In het Lilongwe-district zijn dat er 197, waarvan 153 meisjes. Dit is dankzij onze seksuele voorlichting en lesmateriaal. Want tienerzwangerschappen en armoede zijn de meest voorkomende redenen dat kinderen stoppen met school.
  • In Mozambique hebben 14.129 tieners seksuele voorlichting gekregen in de Mogovolas-, Cidade de Nampula- en Rampale-district. Ook praten 78 gemeenschapsleiders over seksuele gezondheid, voortplanting, rechten én het voorkomen van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Lees meer over meisjesbesnijdenis

delen

Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!

Met jouw steun kunnen we onze aanpak in meer landen voortzetten en zo meer meisjes beschermen tegen meisjesbesnijdenis!

doneren
Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!