Kom op voor tienermeisjes in Malawi

In Malawi, een van de armste landen ter wereld, trouwt bijna de helft van alle meisjes voor hun achttiende verjaardag. Een op de vier meisjes stopt met school. Ze doen dit omdat ze zwanger zijn geworden. Met ons programma Kom op voor tienermeisjes in Malawi komen we op voor tieners en pakken we tienerzwangerschappen en -huwelijken aan in Mangochi (Malawi).

Malawi is een van de armste landen in Afrika. Bijna de helft van de meisjes trouwt voor hun achttiende en 27% van de meisjes die stoppen met school doen dit omdat ze zwanger zijn. 

Tienerzwangerschappen

Tienerzwangerschappen en -huwelijken komen veel voor vanwege een gebrek aan voorlichting. 20,3% van de jongens en 5,3% van de meisjes hebben seks wanneer ze pas tien jaar oud zijn. Hierop zegt 31% van de jonge moeders dat ze niet zwanger wilde worden en 9,3% zegt dat ze liever langer had gewacht. Dit blijkt uit een onderzoek van YFHS (Evaluation Study) in 2014. 

Verder zijn tienerzwangerschappen lichamelijk gevaarlijk, want als tienermeisje is het lichaam nog niet uitgegroeid. Zo lopen zwangere tienermeisjes en hun baby’s een groter risico op problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Dit zie je ook terug in de cijfers, want in Malawi overlijden 4.090 baby’s en 634 moeders per 100.000 geboortes. In Mangochi, een regio in Malawi, overlijden zelfs 5.454 baby’s en 700 moeders per 100.000 geboortes (aldus een onderzoek van UNICEF uit 2013).

Activiteiten en gewenste resultaten

Met ons project versterken we de positie van jongens en meisjes in Mangochi (Malawi). In dit deel van het land komen tienerzwangerschappen in verhouding het meeste voor, wel 48%.   

Lokale zorgverleners, door ons getraind, geven voorlichting om de houding binnen de dorpen te veranderen. We vinden het belangrijk dat mensen begrijpen wat de risico’s en gevolgen zijn van tienerzwangerschappen en -huwelijken, en hoe ze ze kunnen voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat ouders hun kinderen beschermen. 

Verder willen we de tieners zelf sterker maken. Dat doen we via tienerclubs waarmee we zowel tieners in en buiten school bereiken. Hier leren ze wat hun rechten zijn en dat ze gebruik kunnen maken van seksuele gezondheidszorg. Verder leren ze over de gevolgen van tienerzwangerschappen en hoe ze “nee” kunnen zeggen tegen seks, trouwen en misbruik.

delen

Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!

Met jouw steun kunnen we onze aanpak in meer landen voortzetten en zo meer meisjes beschermen tegen meisjesbesnijdenis!

doneren
Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!