Kom op voor tienermeisjes in Malawi

In Malawi, een van de armste landen ter wereld, trouwt bijna de helft van alle meisjes voor hun achttiende verjaardag. Een op de vier meisjes stopt met school. Ze doen dit omdat ze zwanger zijn geworden. Met ons programma Stand Up For Adolescents komen we op voor tieners en pakken we tienerzwangerschappen en -huwelijken aan in Mangochi, Malawi.

Malawi is een van de armste landen in Afrika. Bijna de helft van de meisjes trouwt voor hun achttiende en 27% van de meisjes die stoppen met school doen dit omdat ze zwanger zijn. 

Tienerzwangerschappen

Tienerzwangerschappen en -huwelijken komen veel voor vanwege een gebrek aan voorlichting. 20,3% van de jongens en 5,3% van de meisjes hebben seks wanneer ze pas tien jaar oud zijn. Hierop zegt 31% van de jonge moeders dat ze niet zwanger wilde worden en 9,3% zegt dat ze liever langer had gewacht. Dit blijkt uit een onderzoek van YFHS Evaluation Study in 2014. 

Verder zijn tienerzwangerschappen lichamelijk gevaarlijk, want als tienermeisje is het lichaam nog niet uitgegroeid. Zo lopen zwangere tienermeisjes en hun baby’s een groter risico op problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Dit zie je ook terug in de cijfers, want in Malawi overlijden 4090 baby’s en 634 moeders per 100.000 geboortes. In Mangochi, een regio in Malawi, overlijden zelfs 5454 baby’s en 700 moeders per 100.000 geboortes. Dit blijkt uit een onderzoek van UNICEF uit 2013.  

Activiteiten en gewenste resultaten

Met ons Stand Up For Adolescents-programma versterken we de positie van jongens, meisjes in Mangochi, Malawi. In dit deel van het land komt tienerzwangerschap in verhouding het meeste voor, wel 48%.   

Lokale zorgverleners getraind door Amref Flying Doctors geven voorlichting om de houding binnen de gemeenschap te veranderen. We vinden het belangrijk dat mensen begrijpen wat de risico’s en gevolgen zijn van tienerzwangerschappen en -huwelijken, en hoe ze het kunnen voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat ouders hun kinderen gaan beschermen. 

Verder willen we de tieners zelf sterker maken. Dat doen we met tienerclubs waarmee we zowel tieners op en buiten school bereiken. Hier leren ze wat hun rechten zijn, dat ze toegang hebben tot seksuele gezondheidszorg en dat ze daar ook gebruik van moeten maken. Verder leren ze over de gevolgen van een tienerzwangerschap en hoe ze “nee” kunnen zeggen tegen trouwen, seks en misbruik.

delen

Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!

Met jouw steun kunnen we onze aanpak in meer landen voortzetten en zo meer meisjes beschermen tegen meisjesbesnijdenis!

doneren
Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om je ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies en vergelijkbare technieken plaatsen om jouw internetgedrag te volgen. Door gebruik te blijven maken van deze website, ga je hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie