5 feb

Ruim 7.000 Masai-meisjes ontkomen aan besnijdenis

De innovatieve aanpak van Amref Flying Doctors blijft succes boeken in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Tussen 2009 en 2014 doorliepen 7.361 meisjes in Kenia en Tanzania een alternatief ritueel om vrouw te worden, zónder de pijnlijke en gevaarlijke besnijdenis.

 

Educatie is de beste stap naar volwassenheid

In Kenia en Tanzania is besnijdenis verboden, zoals vrijwel overal ter wereld. Toch maakt de ingreep nog steeds deel uit van het traditionele ritueel van meisje tot vrouw, vooral in nomadische gemeenschappen zoals de Masai. Om dit tegen te gaan, ontwikkelde Amref Flying Doctors samen met de Masai in het zuiden van Kenia een alternatief ritueel: zonder bloedvergieten, maar met de mooie tradities als het dragen van speciale kleding en sieraden, zang en dans. En vooral, veel onderwijs over gezonde seksualiteit en vrouwenrechten.

Bereiken van stamoudsten

“Het alternatieve ritueel is de meest effectieve manier om meisjesbesnijdenis tegen te gaan. De aanpak richt zich eerst op het voorlichten van de lokale gemeenschap, waaronder de stamoudsten van de Masai en de ouders van de jonge meisjes,” aldus Dr. Koki Kinagwi, verantwoordelijk voor alle programma’s van Amref in Kenia.
 
De aanpak is succesvol omdat het de mensen uit de gemeenschap zelf zijn die de veranderingen doorvoeren. Er zijn momenteel 937 stamoudsten in Kenia die besnijdenis afkeuren en ambassadeurs zijn van het alternatieve ritueel binnen hun eigen gemeenschap. Samen met lokale overheden en Amref in Kenia hebben zij 92 voormalig besnijders voorgelicht.
“Vorig jaar woonde de presidentsvrouw van Kenia, Margaret Kenyatta, een ceremonie bij. Ze zag hoe 400 stamoudsten en 236 religieuze leiders besnijdenis publiekelijk afzworen en hun vertrouwen in de alternatieve rituelen uitspraken. Vanaf dat moment hebben we grote veranderingen gezien bij jonge mannen en vrouwen die nu het initiatief nemen om zélf voorlichting te geven over de gevaren van meisjesbesnijdenis,” vertelt Dr. Kinagwi.

Uitbreiding naar Kilindi en Samburu

Het afgelopen jaar bezochten culturele leiders uit Samburu (Kenia) en Kilindi (Tanzania), samen met (voormalig) besnijders, jongerenafgevaardigden en medewerkers van Amref de Masai-gemeenschappen in Magadi en Loitoktok. Na dit bezoek gebruikten de afgevaardigden uit Kilindi en Samburu de kennis die ze hadden opgedaan om hun gemeenschap voor te lichten over de gevaren van besnijdenis en eigen overgangsrituelen zonder besnijdenis te organiseren in hun gemeenschap. Dit resulteerde in de eerste twee alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis in Tanzania in juni 2014, en in Samburu in november 2014.

Uitbannen van meisjesbesnijdenis

Het uiteindelijke doel van Amref is om bij te dragen aan het uitbannen van  meisjesbesnijdenis in Magadi, Samburu, Loitoktok (Kenia) en Kilindi (Tanzania) in 2016 en het vergroten van het percentage meisjes dat naar school gaat. Het programma wordt onder meer gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij.