16 mrt

Seksuele vrijheid hoort op politieke agenda

Politieke sekswijzer massaal ingevuld

 

Politiek gaat óók over seksualiteit, dat vinden in elk geval de ruim 40.000 Nederlanders die de afgelopen weken de Politieke Sekswijzer hebben ingevuld. De sekswijzer was een initiatief van Amref Flying Doctors, Rutgers, Aidsfonds en WO=MEN. De politieke sekswijzer is een stemwijzer voor kiezers die seks en gelijkheid tussen man en vrouw belangrijk vinden. Het is geweldig om te zien dat zo veel Nederlandse kiezers bekeken welke politieke partij het beste past bij hun mening op thema’s als kindhuwelijken, abortus, hiv/aidsbestrijding, internationale samenwerking en genderrechten, meisjesbesnijdenis en anticonceptie. 

De voorlopige uitslag van de verkiezingen van 15 maart jl. geeft hoop op ondersteuning van die thema’s de komende jaren. Er lijkt nu op basis van de voorlopige uitslag een ruime Kamermeerderheid voor een sterke uitbreiding van het betaald vaderschapsverlof, meer investeringen in de bestrijding van meisjesbesnijdenis en toegang tot anticonceptie voor iedereen, waar dan ook ter wereld. Bovendien, behalve de VVD, willen alle partijen de bezuinigingen op ontwikkelingshulp een halt toe roepen. 

In de komende weken zal blijken of de politieke partijen standpunten uit de politieke sekswijzer zullen waarmaken, hier geld voor gaan vrijmaken en deze onderwerpen ook een plek gaan geven in een nieuw regeerakkoord. Wij hopen dat van harte. Want seksualiteit en gelijkheid tussen man en vrouw wereldwijd is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend.