9 mei

Kamerleden ontvangen Blije Doos

In de Tweede Kamer werden de woordvoerders Ontwikkelingssamenwerking, Onderwijs, Emancipatie en Zorg vandaag verrast met een Blije Doos.

Hiermee vragen maatschappelijke organisaties waaronder Amref Flying Doctors aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden.Een ‘Blije Doos’ is dan ook een doos met artikelen die aanstaande ouders ontvangen. Omdat alle nieuwe Kamerleden nu in afwachting zijn van een aanstaand kabinet is een Blije Doos op z’n plaats. 

blije doos amref flying doctors

Foto: Freek van den Bergh 

Kennismaking seksuele gezondheid en rechten

Op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en aids bestrijding is Nederland wereldwijd voortrekker en moet dat blijven. In veel landen is het gebruik van de pil en condooms, het recht om je eigen partner te kiezen en toegang tot veilige abortus niet vanzelfsprekend. Net zo goed als dat er nog veel werk te doen is op bijvoorbeeld de strijd tegen kindhuwelijken, vrouwenbesnijdenis en seksueel geweld. In de Blije Doos zitten dan ook items die verwijzen naar urgente thema’s op dit gebied. Amref Flying Doctors stopte een schoolschriftje in de Blije Doos met daarop een kleurrijke afbeelding van Masai-meisjes die Amref’s alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis doorlopen. Meisjes die het alternatief doorlopen gaan langer naar school en trouwen later.