15 sept

Zambia maakt steeds meer gebruik van technologie om medisch personeel op te leiden

Feest bij het afstuderen van de eerste eLearningklas verpleegkunde

 

Muziek, dans en kleur vulden het Levi Mwanawasa-stadium in Ndola (Copperbelt, Zambia) toen onlangs duizenden mensen de 41ste afstudeerceremonie van verpleeg- en verloskundigen bijwoonden. 1.039 studenten van tien gezondheidsinstellingen ontvingen hun diploma in verpleeg- of verloskunde. Extra bijzonder was dat van deze groep 67 studenten hun studie via eLearning hebben gevolgd en hun prestaties tijdens het nationale examen aanzienlijk hoger lagen dan het gemiddelde.

Verzekerd van werk

De secretaris van Copperbelt, Elias Kamanga, zei dat de Zambiaanse regering de algemene gezondheid wil verbeteren door de gezondheidszorg- en infrastructuur uit te breiden en klinieken van beter materiaal te voorzien. En om daarnaast via nieuwe manieren meer medisch personeel te trainen. Kamanga zei ook dat de afgestudeerden verzekerd zullen zijn van een baan en een belangrijke rol zullen spelen in preventie en het voorkomen voor ziekten.

Meer medisch personeel

Onze GCEO, dr. Githinji Gitahi, de voorzitter van ChildFund International, Anne Lynam Goddard, en Programmamanager bij de Mastercard Foundation, Koffi Assouan, waren aanwezig bij het grootschalige afstudeerevenement. Amref Flying Doctors en Childfund werken al sinds 2013 samen aan het Zambia Nurses Lifeskills Training-programma waar technologie wordt ingezet bij het opleiden van verpleeg- en verloskundigen. Het programma wordt financieel ondersteund door de Mastercard Foundation en ondersteunt het doel van het Zambiaanse ministerie van Gezondheid voor meer medisch personeel.

Passie voor kindergeneeskunde

De 23-jarige eLearning-student Daniel Kunueni haalde de hoogste cijfers bij alle theorie- en praktijkexamens. Daniel vertelt: “Ik heb een enorme passie voor kindergeneeskunde en werk ontzettend graag samen met kinderen. Ik wil ze leren dat ook zij hun passie moeten volgen en hun dromen kunnen waarmaken.”

Volgens dr. Gitahi bevestigt het verhaal van Daniel en de andere eLearning-studenten dat het leren via de computer flink bijdraagt aan het verkleinen van het enorme tekort aan medisch personeel in Afrika. Zo zegt hij: “Wij begonnen 10 jaar geleden met het opleiden van verpleegkundigen met behulp van eLearning. Vanaf het begin heeft dit tot hoge resultaten geleid. Afrika moet het gebruik van technologie omarmen en inzetten om de algemene gezondheidszorg in Afrika snel te verbeteren. Fijn dat het ministerie van Gezondheid ook openstaat voor eLearning en het ziet als een goede en leerzame onderwijsmethode. eLearning is erg interactief en studenten hebben de lesstof altijd binnen handbereik. Ze kunnen tegelijkertijd werken én studeren.”