Corona in Afrika: zo bestrijden we het virus

Iedereen, waar ook in Nederland, heeft te maken (gehad) met de gevolgen van het coronavirus. Ook in Afrika zijn de effecten van het virus enorm. Lees hier wat wij doen om het coronavirus in Afrika te bestrijden.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Wat is de status van corona in Afrika (april 2022)?

Op dit moment dalen de coronagevallen in Afrika, en ebt de vierde golf weg. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan Afrika, als deze trends doorzetten, corona in 2022 onder controle krijgen (bron). Er zijn nog wel grote verschillen te zien tussen landen. In Libië zijn er steeds minder gevallen van corona terwijl in Sudan er nog steeds elke dag meer mensen overlijden aan corona.

In totaal zijn er meer dan 11,679,000 mensen gerapporteerd die besmet zijn geraakt met corona op het Afrikaanse continent. Dit aantal zal in de praktijk veel hoger liggen, doordat er veel minder getest werd en wordt.  Er zijn meer dan 252.000 levens verloren door corona en de pandemie heeft ontzettend grote schade aan de economie aangericht. Meer dan 40 miljoen Afrikanen zijn terechtgekomen in extreme armoede.

Resultaten op gebied van coronabestrijding

Amref Flying Doctors heeft tot nu toe meer dan 325.000 zorgverleners in Afrika getraind op corona. Bekijk onze infographic.

Wat doet Amref Flying Doctors

Ook tijdens de coronapandemie blijft onze aanpak hetzelfde: we werken aan sterke zorgstelsels in Afrika. Bijvoorbeeld door zorgpersoneel op te leiden en bij te scholen. Door een vertrouwd gesprekspartner te zijn voor overheden, zodat beleid wordt aangepast en veranderingen blijvend zijn. Door lokale zorgverleners in Afrika te trainen, zodat ze mensen in hun buurt kunnen voorlichten over, bijvoorbeeld, het belang van hygiëne. En door samen te werken met bedrijven en andere partners, zodat we sneller kunnen opschalen. Ook nu is samenwerking het sleutelwoord.  

 

test

Vliegen naar afgelegen gebieden

De flying doctors vliegen met hun team van medisch personeel naar afgelegen gebieden om zorg te verlenen. Ze nemen medische materialen mee op die vlucht zodat ook de kleinere ziekenhuizen goed uitgerust zijn met de juiste apparatuur. Daarnaast evacueren ze besmette patiënten met corona naar grotere ziekenhuizen in de stad om ervoor te zorgen dat de verdere verspreiding van het coronavirus kan worden voorkomen.

Trainen zorgverleners

Op verzoek van diverse ministeries van Volksgezondheid in Afrika zijn we begonnen met het trainen van (lokale) zorgverleners op corona. Ze worden getraind om vermoedelijke coronagevallen te identificeren, te isoleren en door te verwijzen. Daarnaast geven ze voorlichting over handen wassen en social distancing zodat verdere overdracht van het coronavirus wordt voorkomen. 

Onderzoek in laboratoria

Wij trainen personeel in onze laboratoria in Zuid-Soedan en Kenia. Zij voeren tests uit en doen onderzoek naar het coronavirus in Afrika. 

Nationale taskforces

In Kenia, Oeganda, Tanzania, Zambia, Zuid-Soedan, Malawi, Senegal en Ethiopië maken we deel uit van nationale taskforces om de ministeries van Volksgezondheid te helpen bij het voorbereiden van noodmaatregelen tegen corona.

Help je mee?

Om het coronavirus voorgoed de wereld uit te helpen komen we in actie met een zorgplan waarin we:

  • Zorgverleners trainen in strijd tegen corona
  • Zorgverleners uitrusten met persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Diverse vaccinatieprogramma's in Afrikaanse landen uitrollen

Vaccineren: wat doet Amref Flying Doctors

  • We geven voorlichting (via lokale zorgverleners en voorlichtingscampagnes) over vaccinaties en het belang daarvan aan de lokale bevolking;  
  • We trainen medisch personeel (training over het toedienen van vaccinaties, mogelijke bijwerkingen, het beheer van vaccins);    
  • We distribueren vaccinaties in Afrika;   
  • We onderzoeken, monitoren en testen vaccins in onze laboratoria;   
  • We zetten vaccinatiecentra op waar dat nodig is;   
  • We werken nauw samen met de overheden om te zorgen dat iedereen die dat wil een vaccin kan krijgen (zorgen voor eerlijke verdeling, bereiken van mensen in afgelegen gebieden en minderheidsgroepen.).

Persoonlijke verhalen

Vaccineren van baby's tijdens de pandemie

Door het stijgend aantal coronapatiënten in ziekenhuizen, loopt de druk op de zorg wereldwijd op. In ontwikkelingslanden hebben verschillende vaccinatieprogramma's maanden 'on-hold' gestaan. Hierdoor lopen miljoenen kinderen risico op ziektes als difterie, polio en de mazelen. 

Persoonlijk verhaal zorgverlener Margaret

Hoe bestrijd je corona in een land als Kenia, waar de infrastructuur voor de gezondheidszorg niet optimaal is en grote delen van de bevolking niet op de hoogte zijn van de risico’s van het virus? Een belangrijke rol is weggelegd voor de lokale zorgverleners. Margaret is een van hen. 

Dessie zet zich in om geweld te stoppen

Door de coronapandemie neemt seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen enorm toe. Dessie, een rolmodel en activist uit Ethiopië, zet zich in om voor de rechten van meisjes. Wij spraken hem over de toename van geweld door de huidige coronapandemie in Ethiopië. 

corona informatiecentrum

Corona Informatiecentrum

Ga voor de laatste informatie over corona in Afrika naar ons Amref COVID-19 informatiecentrum. Hier vind je informatie over overheidsmaatregelen per land, nieuws over de rol van Amref Flying Doctors in de landen waar we actief zijn, gratis noodnummers en een lijst van verschillende bronnen over de pandemie.

Verder lezen

delen
Het mooiste kerstcadeau voor moeder en kind: een gezonde start
Doneer nu