“Voor ons is de corona-uitbraak al heftig, maar wat gaat de pandemie in Afrika doen?” 

Patricia Vermeulen is ruim vijf jaar directeur van Amref Flying Doctors. Lees haar blog over het bewogen coronajaar en het werk van Amref Flying Doctors.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Ander jaar dan anders

Door de uitbraak van het coronavirus heeft iedereen meer moeten varen op persoonlijke veerkracht. Dat geldt ook voor al onze stakeholders. En niet in de laatste plaats voor onze medewerkers. Iedereen werd op zichzelf teruggeworpen. Dat maakt 2020 zo’n ander jaar dan anders.

Als directeur en moeder van 2 jonge kinderen vond ik het zelf ook behoorlijk uitdagend om de balans te vinden tussen werk, thuisscholing en het fysiek en mentaal gezond blijven. Ik voelde me ook ontzettend verantwoordelijk voor het welzijn van mijn collega’s. De onzekere situatie in de eerste maanden van de pandemie vroeg om een snel aanpassingsvermogen: onze plannen en activiteiten veranderden. Ik ben dan ook bijzonder trots op mijn team, want zij hebben echt álles gegeven in deze pittige tijd! Samen hebben we daardoor veel bereikt. 

Samenwerken

Wat ik zo mooi vind, is dat iedereen bij de corona-uitbraak al snel naar Afrika keek. Voor ons in Nederland is het virus al heftig, maar wat gaat de pandemie dáár doen? De besmettingen op het Afrikaanse continent lijken mee te vallen, maar de zorgstelsels zijn er zwak en kunnen weinig aan. Heel bijzonder vind ik ook de betrokkenheid van verschillende van onze samenwerkingspartners, zoals Schiphol en de VvAA, die ons meteen vroegen: wat kunnen wij doen om te helpen? 

Trainen op corona via Leap 

Ook Amref in Afrika heeft direct actie ondernomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan: door lokale zorgverleners te trainen via de mobiele applicatie Leap. Amref Flying Doctors werkt al jaren aan het versterken en opleiden van de plaatselijke zorgverleners. Door modules over corona toe te voegen aan het opleidingsmateriaal, zijn in korte tijd ruim 190.000 zorgverleners in Oost-Afrika getraind om het virus te bestrijden. 

Neveneffecten 

Al snel werd duidelijk dat de coronacrisis meer grote gevolgen heeft. De lockdown heeft de situatie voor meisjes en jonge vrouwen ernstig verslechterd. Er is een enorme toename in huiselijk geweld en tienerzwangerschappen. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes: sinds de uitbraak van het virus is er in Afrika een daling van ziektes als diarree, omdat mensen zich bewuster zijn van het belang van handen wassen. Ook overheden zien nu in, dat schoon water cruciaal is om verspreiding van het virus tegen te gaan en ondernemen actie.  

Iedereen heeft het recht om gezond te blijven 

Terwijl in Europa in januari 2021 op grote schaal is gestart met vaccineren, is het nog maar de vraag of er ook in Afrika tijdig betaalbare vaccinaties beschikbaar komen. Er is wat dat betreft nog veel ongelijkheid in de wereld. We hebben bovendien te maken met een pandemie. Dus we kunnen het virus pas goed bestrijden als er overál, in elk land, gevaccineerd wordt. Wij gaan dus onverminderd door met ons mooie en belangrijke werk. 

Samen sterk 

Dat kunnen we alleen met de steun van onze trouwe stakeholders. Ik wil iedereen die op welke manier dan ook het afgelopen jaar iets voor ons heeft betekend, heel hartelijk danken! Speciale dank gaat uit naar mijn fantastische team. Jullie flexibiliteit, vasthoudendheid en veerkracht zijn van onschatbare waarde.   

Patricia Vermeulen 
Mei 2021 

 

delen
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu