Het verhaal van 'Flying Doctor' John

Ik ben dr. John en ben al meer dan 20 jaar werkzaam als arts voor Amref Flying Doctors. Graag vertel ik u meer over mijzelf, maar vooral over het project waar mijn hart naar uitgaat.

Goed georganiseerd

Mijn eerste baan was bij een klein regionaal ziekenhuis. Iedere ochtend vormden zich lange rijen wachtende mensen. Die hadden soms wel 200 km gelopen, dikwijls tevergeefs. Want we konden maar 1 dag per week opereren. Toen dacht ik: ik kan beter naar jullie toekomen. Zo ben ik mijn eigen medische vluchten begonnen, waarbij ik zo’n 45 ziekenhuizen bezocht. Dat verliep nogal rommelig. Dus toen Amref met een vergelijkbare baan kwam, wel goed georganiseerd, zei ik direct ‘ja’.

Er is de afgelopen jaren heel veel veranderd. Eerst namen we alles mee in onze vliegtuigen, omdat de afgelegen ziekenhuizen niets hadden. Die voelden zich daardoor te weinig verantwoordelijk voor ons bezoek. Nu zeggen we: jullie moeten je zaakjes op orde hebben, de medische apparatuur moet goed werken, en de artsen en verpleegkundigen die we moeten bijscholen staan klaar, anders komen we niet. Dit werkt veel beter. 

Taboes doorbreken

We hebben al heel veel vrouwen met vvf (vesico vaginal fistel, een opening tussen blaas en schede. Het gat of de gaten ontstaan doordat de bevalling niet vordert) geopereerd. In Nederland zullen jullie vvf niet eens kennen, want het is echt een aandoening van de armen. Deze vrouwen - meisjes eigenlijk, van 14, 15 jaar - leiden een afschuwelijk leven. Doordat ze urine of soms ook ontlasting verliezen, worden ze als onrein beschouwd en verstoten, en leven ze als paria’s. Meestal leven ze alleen maar binnen, in hun eigen huis. Je ziet nu gelukkig, dat door ons werk steeds meer vrouwen horen dat de aandoening te behandelen is. Het taboe wordt heel langzaam doorbroken

Eenvoudig te verhelpen

Sommige vrouwen lijden al jaren aan zo’n fistel, terwijl het zo eenvoudig te verhelpen is! Ik opereer deze vrouwen in nog geen twee uur! En wat je dan ziet: ze lachen weer, ze gaan voor het eerst in jaren weer naar buiten, ze worden weer onderdeel van de gemeenschap. En ja, heel vaak hertrouwen ze.

Ik wil dan ook mijn uiterste best doen vvf de wereld uit te helpen. Tussen nu en 8 jaar wil ik de vrouwen behandelen die bij ons bekend zijn. Ik heb uitgerekend dat 2.000 operaties per jaar in Oost-Afrika moet lukken.

Per bezoek komen er 15 tot 20 vrouwen. Ondertussen trainen we dan de lokale artsen. Dan kunnen zij het de volgende keer zelf doen. Ook leren we voorlichters aan vrouwen te vertellen hoe een vvf te voorkomen is. Zo komt de oplossing van vvf in een stroomversnelling. Dat wil ik nu ook in Oeganda bereiken.

Er zijn nog zo veel vrouwen die aan vvf lijden. Dus u begrijpt dat we uw steun hard nodig hebben om ons doel te bereiken.

IK WIL OOK DE KOMENDE 20 JAAR MIJN UITERSTE BEST DOEN VOOR JONGE VROUWEN IN AFRIKA
delen

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om je ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies en vergelijkbare technieken plaatsen om jouw internetgedrag te volgen. Door gebruik te blijven maken van deze website, ga je hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie