Het tekort aan zorgverleners in Afrika

Als je in Nederland ziek bent, kan je naar de huisarts of eerste hulp. In Afrika is dit voor lang niet iedereen het geval. Slechts 1 op de 2 mensen in Afrika heeft toegang tot medische zorg. Dit moet veranderen.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Het tekort aan zorgverleners in Afrika

Afrika telt veel te weinig zorgverleners. Op onderstaande afbeelding zie je het aantal zorgverleners per 10.000 inwoners. Waar we in Nederland zo'n 38 zorgverleners per 10.000 inwoners hebben, komt dit aantal in Afrika niet boven de 3 zorgverleners per 10.000 inwoners. 

De grootste bedreiging voor de gezondheid in Afrika

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het tekort aan zorgverleners de grootste bedreiging voor de gezondheid in Afrika. Hierdoor overlijden veel mensen aan aandoeningen die goed te voorkomen of behandelen zijn, zoals diarree, mazelen of longontsteking. Daarnaast overlijden veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of bevalling omdat zij niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben. 

Onze aanpak: het opleiden van Afrikaanse zorgverleners

Om het tekort aan zorgverleners in Afrika tegen te gaan, leiden wij zorgverleners op. We geven (bij)scholing en trainingen. Dit doen we onder andere via een mobiele app, genaamd Leap. Zorgverleners in opleiding kunnen op deze manier zelf bepalen waar en wanneer ze willen leren. Ook kunnen ze via de app direct contact opnemen met collega’s in andere ziekenhuizen. Zo kunnen zij snel belangrijke informatie met elkaar delen, bijvoorbeeld over besmettelijke ziektes of epidemieën.

Daarnaast hebben we in de Keniaanse hoofdstad Nairobi onze eigen universiteit, Amref International University. Hier leiden we onder meer basisartsen, verpleegkundigen, verloskundigen en zorgmanagers op.

Door ter plekke zorgverleners op te leiden maken we meer zorg mogelijk en werken we aan een gezond en sterk Afrika!

Zorg jij voor meer zorgverleners?

Het tekort aan medisch personeel is de grootste bedreiging voor de gezondheid van mensen. In Afrika is op dit moment de nood het hoogst. Zonder zorgverleners is er geen zorg. Zorg jij voor meer zorgverleners in Afrika?

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu