‘Ik wil mensen zelfredzaam maken’

Nicole Kombe uit Tanzania studeert gezondheidswetenschappen aan de Amref International University in Nairobi. Als ze klaar is met haar bachelor, hoopt ze zich te specialiseren in epidemiologie. 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

“Vroeger wilde ik arts worden, maar ik ben heel blij dat ik voor gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Amref koos. We leren hier alles over strategieën voor het verbeteren van de volksgezondheid, en we passen de theorie toe in de praktijk. Dat maakt de studie heel doelgericht."

Ziek door vervuild water en ondervoeding

"Zo heb ik een tijdje gewerkt met Amref gewerkt in Kajiado, een droog gebied in Kenia. Er is daar een groot gebrek aan schoon water en sanitair, veel meisjes lopen het risico te worden besneden. Uiteraard heeft dat invloed op de gezondheid: mensen zijn vaak ziek door het vervuilde water, er is ondervoeding en vrouwen lijden onder de gevolgen van de besnijdenis."

Nicole met haar klasgenoten

"Ik vond het geweldig om me in deze gemeenschap onder te dompelen, de dialoog aan te gaan met iedereen. Het hoogtepunt was het bijwonen van een alternatief ritueel voor besnijdenis, waar ongeveer 150 meisjes aan meededen. Amref heeft dat samen met de Masai ontwikkeld, en dat is volgens mij dé manier om hun gezondheid en veiligheid te bevorderen." 

Kracht en kennis

"In de toekomst wil ik op deze weg doorgaan. Ik wil mensen zelfredzaam maken, hen de kracht en de kennis geven om hun leven te verbeteren. Ook geloof ik dat ik een voorbeeld kan zijn voor anderen. Niet om wie ik ben, maar omdát ik er ben. Ik ben een levend bewijs dat vrouwen verder kunnen komen in de gezondheidszorg, zolang ze tenminste toegang krijgen tot onderwijs.” 

Help je mee?

Iedereen heeft recht op medische zorg. Zorgverleners spelen hierin een cruciale rol. Door Afrikaans zorgpersoneel op te leiden, onder meer aan onze Amref University, maken we zorg samen voor iedereen beschikbaar. Help je mee?

Verder lezen

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu