‘We zetten kleine stappen, maar we gaan zeker vooruit!'

Rachel (23) groeide op in Kajiado, een regio in Kenia waar veel meisjes worden besneden. Dankzij haar progressieve ouders bleef haar dat lot bespaard, en inmiddels werkt Rachel hard om de generatie meisjes na haar ook veilig te stellen.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

“Mijn ouders kenden de gevaren van besnijdenissen, en ze wisten dat meisjes daarna vaak jong van school worden gehaald. Dat wilden ze niet voor mij. Ze wilden dat ik zou studeren, zodat ik voor mezelf kon zorgen en niet afhankelijk hoefde te zijn van anderen.

Nu ben ik daar heel blij om. Maar toen ik opgroeide, was het moeilijk. De mensen in mijn dorp pestten me, ze scholden me uit. Dit was een vreselijke tijd. Ik heb mijn ouders zelfs eens gevraagd om me toch te laten besnijden, omdat ik het niet meer aankon. Zij hielden echter voet bij stuk.

Inspirerend

Toen ik eenmaal ging naar de universiteit ging, ontmoette ik mensen die mijn verhaal inspirerend vonden. Ik sprak soms op bijeenkomsten op de campus, deelde mijn ideeën over zelfbeschikking en vrouwenrechten. De andere studenten kozen mij vervolgens als een van hun jeugdleiders, en zo ontmoette ik iemand van Amref. Daar werk ik nu tien jaar, als rolmodel in de strijd tegen meisjesbesnijdenis.

Rachel

In die functie ben ik een mentor voor meisjes die mee doen aan een alternatief ritueel. Ik vertel hen, samen met de jongens uit de gemeenschap, over hun rechten, over seksualiteit en hoe hun lichamen werkt. Ook leren ze hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Omdat ik Masai ben, accepteren ze mijn boodschap.

Echte verandering

Verder ga ik in dorpen van deur tot deur, om te praten met meisjes en hun ouders. Ook voer ik gesprekken met de leiders van gemeenschappen. Want pas als zij achter het besluit staan om meisjes niet te besnijden, is er echte verandering mogelijk.

Ja, we zetten kleine stappen. Maar we gaan zeker vooruit. Hoe meer mensen meedoen, hoe sneller het zal gaan!”

Bescherm jij een meisje?

Wereldwijd lopen 4 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Help jij ons meer meisjes te beschermen? 

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu