'Ik verlangde er zo naar mezelf en mijn kleinkinderen te wassen'

Elistina Godfrey, een 80-jarige weduwe uit Kenia, zorgt in haar eentje voor haar vier kleinkinderen. Haar ambitie is dat zij hun school kunnen afmaken, zodat ze uit de armoede kunnen ontsnappen. Gebrek aan schoon drinkwater vormt daarbij een groot obstakel. Maar er is hoop.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Aan alles is te zien dat Elistina Godfrey, afkomstig uit het dorp Chiwamba in Malawi, fysiek een zwaar leven heeft gehad. Terwijl ze zit te vertellen, met één kleinkind op schoot en de anderen om haar heen, valt echter vooral op hoe sterk ze is. Dankzij haar zijn de kleintjes vrolijk en gezond en gaan de oudsten naar school. Haar dochter en schoonzoon werken ondertussen honderden kilometers verderop in de stad, waar ze voor de meeste inkomsten van de familie zorgen.

School afmaken

“Ik werk hard zodat zij straks vooruit kunnen komen”, zegt Elistina met een blik op haar kleinkinderen. “Ik wil dat ze alle vier hun school af kunnen maken. Ik zorg er dus voor dat ze genoeg te eten krijgen, dat ze kleding hebben en dat de rekeningen voor school op tijd betaald zijn.”

Elistina

De moeite die het de laatste jaren kostte om aan water te komen, bemoeilijkte die taak. “Het weer veranderde, de regen bleef weg, de hitte nam toe. De rivier bij ons in de buurt droogde op, de dichtstbijzijnde put werd onbruikbaar omdat het water zoutig werd. Ik moest daardoor elke dag uren lopen en ik kon het water niet alleen dragen. Mijn oudste kleindochter moest daarom mee. Zij miste school, dat vond ik heel erg. En ik kon niet werken op het land.”

Angst voor cholera

De gevolgen van de klimaatcrisis raken Elistina daarmee keihard. “Waar ik in die tijd het meest van alles naar verlangde, is dat ik mezelf kon wassen. Dat ik mijn kleren kon schoonmaken, mijn kleinkinderen in bad kon doen, mijn huis kon schrobben. Ook was ik heel bang dat we cholera of een andere besmettelijke ziekte zouden oplopen. Ik wist namelijk dat het weinig beschikbare water niet schoon was.”

Elistina en haar oudste kleindochter

Aan de opwarming van de aarde kan Amref niet veel veranderen. Wel kunnen we de gevolgen beperken voor de mensen die er het meest door worden getroffen. Dat doen we op allerlei manieren. Zo boren we diepgelegen waterbronnen aan en trainen we lokale zorgverleners in het omgaan met ziektes die door klimaatverandering meer voorkomen. 

Leven is weer beter

Elistina heeft daar veel aan gehad, zegt ze. “Kort geleden is er een nieuw waterpunt aangelegd die helder water diep uit de de grond haalt. Dit punt is nu maar 300 meter van mijn huis vandaan. Mijn dochter kan daardoor weer de hele dag naar school, ik kom weer toe aan mijn werk buiten. Het leven is beter geworden, de toekomst minder somber!"

Help je mee?

Amref Flying Doctors legt zoveel mogelijk waterpunten aan zodat water altijd dichtbij is. Kinderen kunnen daardoor naar school, volwassenen kunnen voor hun kinderen zorgen. Schoon water draagt op deze manier niet alleen bij aan een goede gezondheid, maar ook aan de ontwikkeling en toekomst van kinderen.

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu