Ik ben de steun voor moeders in nood

Violet woont samen met haar twee kinderen in Kampala, Oeganda. Daar is zij werkzaam als verpleeg- en verloskundige. Ze is opgevoed door haar tante, die ook verloskundige was. “Ik bewonderde de manier waarop zij voor de vrouwen in ons dorp zorgde. Door haar is mijn liefde voor het vak ontstaan”, vertelt Violet. “Mijn tante heeft me laten zien hoe waardevol het is om een moeder het ziekenhuis te zien verlaten met een gezonde en blije baby.”

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Nu, jaren later, is Violet in haar voetsporen getreden. Ze werkt op een van de drukste kraamafdelingen van het Mengo Hospital. Het werk van Violet is keihard nodig. In Oeganda zijn er slechts 12 verloskundigen per 10.000 inwoners. In Nederland zijn dit er 112. En dat terwijl Oeganda bijna drie keer zo groot is dan Nederland.

"Elke dag is anders", zegt Violet. Naast het begeleiden van bevallingen, geeft ze baby’s vaccinaties, helpt ze vrouwen tijdens en na de bevalling en geeft ze hen advies hoe ze goed voor hun kindje moeten zorgen. “Ook ondersteun ik de artsen tijdens hun check-ups bij patiënten, vul ik rapporten in en regel ik de financiën van het ziekenhuis zoals betalingen. Op sommige momenten ben ik weer de geruststellende steun voor moeders in nood.”

steun moeders in nood

Leren op afstand

Violet is een van de 500 verpleeg- en verloskundigen die een doorlopend e-learningprogramma heeft gevolgd, gefinancierd door de Britse overheid. Het programma is zo gemaakt dat Violet - via het internet – lessen kan volgen over spoedeisende en levensreddende verloskundige zorg.

”Wat er voor mij echt uitspringt is de training over het behandelen van zwangerschapsvergiftiging, een veelvoorkomende aandoening tijdens de zwangerschap”, legt Violet bevlogen uit. “Voor die tijd wist ik niet hoe ik dit moest behandelen. Als ik eerste hulp probeerde te verlenen, leek het juist slechter te gaan met de zwangere vrouwen, soms zelfs met fatale afloop. Door de training heb ik veel meer vertrouwen gekregen, het is fantastisch om te zien dat vrouwen herstellen en veilig van hun kind bevallen!”

Het was voor Violet – als hardwerkende moeder – geen optie om klassikale lessen te volgen. Dit zou namelijk betekenen dat ze haar werk, in het toch al onderbezette ziekenhuis, zou moet onderbreken. Doordat ze de training via het internet kan volgen, bepaalt ze zelf waar en wanneer ze leert en blijven de moeders en baby’s de zorg krijgen die zij verdienen. Violet: “Het bespaart tijd en geld en ik kan mijn kennis gelijk in de praktijk brengen.”

Corona bestrijden

In maart van dit jaar – toen het coronavirus net uitbrak in Oeganda – is de training uitgebreid met een module over infectieziekten. De verloskundigen volgden lessen over het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen, goede hygiëne en het houden van 1,5 meter afstand. “Cruciale informatie voor mij als verloskundige, aangezien ik in nauw contact sta met mijn patiënten”, aldus Violet.

Violet: “Via deze weg wil ik Amref Flying Doctors en de Britse overheid bedanken voor hun steun. Dankzij het e-learningprogramma kan ik moeders in nood en hun baby’s helpen. Want ieder kind verdient een eerlijke start."

delen
1 op de 2 mensen in Oost-Afrika krijgt niet de zorg die nodig is.
Doneer nu