Het verhaal van een Flying Doctor

De Keniaanse Eric is piloot bij Amref Flying Doctors. Samen met zijn team van flying doctors vliegt hij naar afgelegen gebieden om medische zorg te verlenen. Hij neemt medicijnen en materialen mee op die vlucht zodat ook de kleinere ziekenhuizen goed uitgerust zijn met de juiste apparatuur. Tegenwoordig evacueert hij coronapatiënten naar grotere ziekenhuizen in de stad.

 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Medische vluchten weer mogelijk

Hij vertelt: "Door de lockdown en avondklok kon ik maandenlang alleen nog maar overdag vliegen. Hierdoor maakte ik minder vluchten dan voor de pandemie.” ⁠Ook de toevoer van vaccins en andere medicijnen staat sinds de pandemie onder grote druk. Al jarenlang vervoert hij levensreddende vaccins naar afgelegen gebieden. Momenteel vervoert hij voornamelijk medicijnen, mondmaskers en andere middelen in de strijd tegen het coronavirus. De aanvoer van vaccins voor baby’s is sinds de pandemie ernstig verstoord.

Erik: “Het coronavirus zet druk op producenten wereldwijd. En door de lockdown en avondklok konden wij maandenlang alleen nog maar overdag vliegen. Hierdoor maakte ik aanzienlijk minder vluchten terwijl de middelen juist nu echt nodig zijn.” Ook zegt Eric dat niet alle producten geleverd kunnen worden waardoor vaccinatieprogramma’s ernstig gevaar lopen. Dankzij de jarenlange samenwerking met de Keniaanse overheid heeft Amref Flying Doctors een nachtvergunning kunnen regelen voor Eric en zijn team. Hij zegt: “Ik ben hier ontzettend blij mee want nu kan ik ook vluchten buiten Kenia maken en medicijnen vervoeren naar andere landen. Het is belangrijk dat dit werk doorgaat, ook tijdens de pandemie."

Trots op zijn werk

Hij is gebrand om het verschil te maken. "Het werk is zwaar maar ik moet dit doen", zegt hij. Eric is trots dat hij een grote rol speelt in de bestrijding van het coronavirus. Hij zegt: "Omdat ik artsen naar afgelegen gebieden vlieg kunnen we echt levens redden. Een aantal maanden geleden kreeg ik een belletje of ik naar Mandera County kon vliegen. Deze county ligt in het uiterste noordoosten van Kenia, vlakbij de grens met Somalië en Ethiopië. Mandera County had twee bevestigde gevallen van COVID-19. Maar het lokale ziekenhuis had geen ventilatoren om patiënten te behandelen. En de lokale zorgverleners hadden weinig persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals maskers, jassen en handschoenen, of ontsmettingsmiddel. Er viel geen tijd te verliezen, dus werd ik ingeschakeld om de goederen zo snel mogelijk af te leveren. En binnen twee uur was de klus geklaard."

Angst voor het virus

Ondanks zijn passie voor het vliegen maakt Eric zich 's nachts ook zorgen. Hij zegt: "Ik weet dat ik aan de frontlinie sta en in contact kom met besmette patiënten. Ik maak mij zorgen om mijn gezin en wil hen niet in gevaar brengen. Gelukkig zijn we dankzij Amref heel goed beschermd." In 2020 heeft de Afrikaanse gezondheidsorganisatie 75.000 zorgverleners uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen. Erik is dankbaar dat er alles aan heeft gedaan om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. 

Ondanks de nieuwe mutaties waarmee Afrika wordt geconfronteerd, zet Eric zich in om zijn steentje bij te dragen tijdens de COVID-19-pandemie. En hij blijft positief. "Ik hoop dat we de verspreiding van dit vreselijke virus kunnen vertragen en zelfs stoppen terwijl wachten tot het vaccin ook Afrika bereikt."

Gerelateerd aan dit onderwerp

 

delen
1 op de 2 mensen in Oost-Afrika krijgt niet de zorg die nodig is.
Doneer nu