Voor onze #NoMoreviolence-campagne verzamelen wij de verhalen van dappere rolmodellen die zich inzetten om geweld in Afrika te stoppen. Talaso is een van hen.
“Ik woon met mijn broer, zus en vader in een klein dorp in het noorden van Kenia, Gabra genaamd. Met COVID-19 is iedereen samen thuis. Ik help mijn broer en zus met hun opleidingskosten omdat ik niet wil dat mijn zus hetzelfde lot te wachten staat. Weet je, ik wil niet dat iemand meemaakt wat ik heb meegemaakt.
Ik werd besneden toen ik zes was - veel jonger dan normaal. Het was de meest pijnlijke ervaring die ik ooit heb meegemaakt. Nadat ik de ‘cut’ had gehad, wist ik dat het leven moeilijker zou zijn omdat ik als kind werd blootgesteld aan zaken als een vroeg huwelijk. Ik wilde dat ten koste van alles vermijden. Ik huilde dag en nacht en weigerde ontbijt en lunch zodat mijn vader me naar school zou brengen.
Zie je, in mijn nomadische gemeenschap mogen meisjes niet naar school gaan. Als ze dat doen, willen veel vaders hen niet sponsoren na afronding van de basisschool. Gelukkig kon ik via de Kenyatta Scholarship Foundation wel naar de middelbare school.”
Wat voor werk doe je voor Amref Flying Doctors?
"Ik ben betrokken bij het‘ Koota Injena-project, wat zich vertaalt naar 'Come Let’s Talk'. We maken dialogen mogelijk om begrip te kweken voor de schadelijke culturele praktijken van meisjesbesnijdenis, gedwongen kindhuwelijken en mishandeling, evenals het belang van vrouwen in leidinggevende posities.
We werken met meisjes en moeders, waardoor ze generaties lang met elkaar kunnen praten. We richten ons ook op dorpsoudsten en andere traditionele en spirituele leiders. Dit helpt gemeenschappen echt vooruit.
We staan echter voor uitdagingen. Sommige mensen uit de gemeenschap beschouwen het werk dat ik doe als een slecht voorbeeld en sommigen vrezen dat we hun dochter negatief kunnen beïnvloeden. Het maakt me niet uit. Ik weet dat ze ooit zullen begrijpen wat ik doe.”
Hoe beïnvloedt COVID-19 jouw werk op het gebied van gendergerelateerd geweld?
“Door COVID-19 zijn de scholen al drie maanden dicht. En als de scholen hier sluiten, lopen de meisjes gevaar. Het is een heel moeilijke tijd als het gaat om het beschermen van de rechten van meisjes, aangezien ze worden blootgesteld aan vroegtijdige huwelijken, sommigen zijn pas 11 en 12 jaar oud, en ook aan meisjesbesnijdenis.
Genitale verminking van meisjes neemt momenteel toe, aangezien meisjes naar de buitenwijken van de dorpen worden gebracht om te worden besneden. Hier kunnen ze moeilijk worden opgespoord. Sommige meisjes zeggen dan ook dat het beter is om corona op school te krijgen dan gedwongen thuis te moeten zijn en te worden geconfronteerd met geweld, waaronder verkrachting.
Het coronavirus verergert ook economische problemen. Mijn gemeenschap kan hun vee niet meer naar de markt brengen in Nairobi om te verkopen. Omdat het de bedoeling is dat je binnen blijft, kun je niet buiten eten zoeken. Gezinnen hebben het moeilijk en mensen worden tegengehouden vanwege het coronavirus."
Hoe beïnvloedt het coronavirus jouw werk met vrouwen en meisjes?
“Vanwege sociale afstandsmaatregelen kunnen we niet samenkomen, wat betekent dat mijn meest effectieve maatregel - het bijeenbrengen van dorpelingen om de preventie van schadelijke culturele praktijken zoals meisjesbesnijdenis te bespreken - niet kan plaatsvinden. Ik kan ook de dorpen niet bezoeken waar deze praktijken plaatsvinden en helpen.
We proberen nu maatregelen te treffen met het lokale bestuur, de chef en de politie de verspreiding van geweld een halt toe te roepen. Ik regel ook speciale reisvergunningen om weer het veld in te kunnen gaan
Als ik dat doe, zal ik geen groepen bij elkaar roepen, maar een aantal huis-aan-huisbezoeken afleggen en alle voorzorgsmaatregelen nemen. Ik wil de vrouwen en meisjes eraan herinneren dat ik er nog steeds ben. Ik wil ze aanmoedigen om hun potentieel te realiseren, om de vrouw van hun dromen te worden.”
Welke boodschap heb je voor alle meisjes en vrouwen wereldwijd?
“Ik ben geen slachtoffer, ik ben een stem. Ja, door mijn besnijdenis heb ik veel dingen in het leven gemist. Op de middelbare school kon ik het bijvoorbeeld niet aan mensen vertellen, ik schaamde me. Maar ik heb besloten om er sterker uit te komen en mijn situatie te overwinnen om mijn dromen te verwezenlijken.
Als vrouwen me vertellen 'we zijn nutteloos' of 'we worden niet gewaardeerd', zeg ik dat ze niet hun kansen moeten baseren op de situatie waar ze op dat moment in zitten. Als je bereid bent om uit een schadelijke situatie te komen zoals een giftig huwelijk dan geeft dat kracht. Elk meisje heeft een doel in het leven, elk meisje is geboren met potentie en elk meisje heeft de kans nodig om haar potentieel te grijpen.”