Margaret dolblij met waterpunt, voor haar en haar gezin

Margaret Kazembe en haar kinderen waren aan de lopende band ziek. Diarree, schurft, hardnekkige ooginfecties: het één was nog niet genezen of het volgende diende zich alweer aan. Tot er in haar dorp een waterpunt werd aangelegd en die gezondheidsklachten als sneeuw voor de zon verdwenen. “Ik ben zo blij met onze bron, ik kan elke dag wel dansen!”

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Ziek zijn is voor de meeste mensen in Malawi méér dan vervelend; het kan iemands leven kapot maken. Ook als het gaat om iets onschuldigs als diarree. Kijk maar naar Margaret, die samen met haar man een kleine boerderij heeft in het dorp Moliha. De producten die dat oplevert, zijn hun enige bron van inkomsten. “Maar vaak kon ik mijn werk niet doen. Omdat ik zelf ziek was, of omdat ik met mijn dochter naar een ziekenhuis moest, die ver van ons dorp ligt. Zij had lange tijd last van trachoom, een ernstige oogziekte die je krijgt van vervuild water.”

Klimaat

De problemen werden ernstiger naarmate het in Malawi, als gevolg van de klimaatcrisis, droger werd. “We moesten steeds verder lopen om aan water te komen. Soms stonden mijn dochters en ik al om 04.00 uur ’s nachts op om bij de dichtstbijzijnde waterbron te komen. Dat was nodig om ons te kunnen wassen en ontbijt te maken. Als het al lukte om de kinderen op tijd op school te krijgen, waren ze tijdens de lessen vaak moe.”

Margaret met haar familie

Minstens even pijnlijk: Margaret wist dat zij en haar kinderen ziek zouden worden van het water waar ze zo ver voor moesten lopen. “Die bron werd ook gebruikt door en voor dieren.” Maar ze hadden geen keuze. Leven zónder water is immers helemaal onmogelijk.

Geschenk uit de hemel

Het nieuws dat Amref in haar dorp een waterbron zou aanboren, kwam als een geschenk uit de hemel. “Het is zo fijn om te zien hoeveel beter het met mijn kinderen gaat. Ik ben zo blij met die bron dat ik elke dag wel kan dansen!”

Margaret draagt het water naar huis

Ze voelt zich er bovendien verantwoordelijk voor dat de bron goed blijft functioneren. Daarom werd ze secretaris van de watercommissie die in Moliha werd opgericht. Iets wat haar ligt, want ze is vrolijk en sociaal. ’s Avonds bijkletsen bij de waterbron is inmiddels een ritueel geworden, meestal in gezelschap van haar jongste zoon. “Het leven was ongelukkig, dat is het nu niet meer.”

Help je mee?

Amref Flying Doctors legt zoveel mogelijk waterpunten aan zodat water altijd dichtbij is. Kinderen kunnen daardoor naar school, volwassenen kunnen voor hun kinderen zorgen. Schoon water draagt op deze manier niet alleen bij aan een goede gezondheid, maar ook aan de ontwikkeling en toekomst van kinderen.

delen
ik spreek me uit voor meer zorgverleners
Doneer nu