Besneden op 3-jarige leeftijd

De Senegalese Binta is een voorvechter voor vrouwenrechten. Als klein meisje van 3 jaar oud werd zij besneden, een verwoestende gebeurtenis die diepen sporen heeft achtergelaten. “Door problemen als besnijdenis, kunnen jongeren in Afrika zich niet ontwikkelen.” Vandaag, op de internationale dag van de rechten van de mens, staat Binta stil bij het feit dat 200 miljoen meisjes en vrouwen nog altijd het slachtoffer zijn van onderdrukking en geweld. 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

In Senegal komen nog altijd veel problemen voor die wij in Nederland niet kennen, zoals gebrek aan schoon drinkwater, slecht onderwijs, een fragiel gezondheidssysteem. Ook meisjesbesnijdenis komt helaas nog te vaak voor. Binta is op 3-jarige leeftijd besneden. Als kind wist zij niet beter dan dat de besnijdenis onderdeel is van het leven. “Ik herinner mij nog dat ik het uitschreeuwde van de pijn en ik vreselijk begon te bloeden. Tot op de dag van vandaag heb ik nog altijd last van de complicaties”, zegt ze.” 

Ontwikkeling achteruit

Door het hevige bloedverlies heeft Binta uiteindelijk bloedarmoede gekregen. “Mijn lichaam is beschadigd en dit heeft veel invloed gehad op mijn ontwikkeling”, zegt ze. Gelukkig heeft Binta verschillende hersteloperaties ondergaan. “Ik moest hiervoor naar Dakar omdat er niemand in Sédhiou was die mij kon helpen.”, vertelt ze, Hierdoor heeft ze soms maanden school gemist omdat ze moest bijkomen van de operatie. “Het was voor mij heel confronterend dat klasgenoten wel naar school gingen, goede cijfers haalden en zich steeds meer ontwikkelden”, vertelt Binta.  

Het recht om 'nee' te zeggen

Na de basisschool ging het lichamelijk beter met Binta. Ze schopte het uiteindelijk zelfs tot de middelbare school door hard te werken en nooit op te geven. Ook drong toen pas het besef bij haar door wat zij allemaal had meegemaakt en welke invloed de besnijdenis heeft gehad op haar ontwikkeling en schoolprestaties. “Ik leerde op de middelbare school steeds meer over je rechten als mens. Veel jonge meisjes weten niet dat zij het recht hebben om ‘nee’ te zeggen tegen meisjesbesnijdenis. En recht hebben op onderwijs”, vertelt Binta. Ze vervolgt: “Meisjes in Afrika hebben, net als Europese meisjes, dromen en ambities. Maar, de kans op de toekomst van hun dromen, is klein door de vele obstakels waar ze mee te maken krijgen, zoals besnijdenis.” 

Een rolmodel voor de gemeenschap

Door diverse baantjes lukt het Binta uiteindelijk om genoeg schoolgeld bij elkaar te krijgen om te gaan studeren. Haar opleiding tot rolmodel door Amref veranderde haar leven. Binta werd getraind in hoe je een dorp kan mobiliseren en voorlichten. Met haar nieuwe kennis en vaardigheden durfde ze te praten met haar gemeenschap. Eigenlijk met iedereen die het maar wilde horen. Vooral de moeders hadden veel vragen. “Zij moeten weten welke gevolgen de besnijdenis heeft voor hun dochter. Mijn moeder heeft nooit ingegrepen toen mijn besnijdenis werd uitgevoerd, omdat zij niet beter wist. Het hoorde immers bij onze cultuur Als de moeders overtuigd worden dan hoeven er geen kinderen meer te lijden. Het doet mij ontzettend veel om de luisterende ouders te zien, die nu begrijpen dat het geven van onderwijs aan hun kind de beste investering is.” 

Het vertrouwen van de jongeren

Ook de jongeren hebben het vertrouwen in Binta. “Ouders en school geven amper seksuele voorlichting. Niet over soa’s of veilige seks. En jongeren zij zich meer op hun gemak bij mij omdat ik dezelfde leeftijd heb. Ze komen bij mij met vragen over hun lichaam en over seks.” Binta ziet dat jongeren zich meer en meer bewust worden van hun rechten. Lokale gezondheidsposten waar jongeren voorlichting krijgen over gezinsplanning zijn drukker. Een ongeplande zwangerschap zet bij tienermeisjes een streep door hun toekomst. 

Een toekomst zonder besnijdenis

Binta vindt het belangrijk dat jongeren weten dat ze het recht hebben op onderwijs. En dat als ze hun school afmaken ze meer kans hebben op een goede toekomst. Als jongeren een gezonde toekomst krijgen, zonder ongewenste zwangerschap en besnijdenis, gaat de toekomst van mijn continent erop vooruit. Als mijn missie belangrijk voor je is, doneer dan en help mee.” Merci! 

Zeg NEE tegen meisjesbesnijdenis

Links & Downloads

Verder lezen

delen
1 op de 2 mensen in Oost-Afrika krijgt niet de zorg die nodig is.
Doneer nu