Cynthia strijdt tegen geweld in Afrika

Een op de drie vrouwen is ooit het slachtoffer geworden van gendergerelateerd geweld. Zoals meisjesbesnijdenis. Wereldwijd werden 200 miljoen meisjes hier het slachtoffer van, en ruim 4 miljoen meisjes lopen elk jaar het risico om besneden te worden. Om hier een einde aan te maken leidt Amref Flying Doctors ‘champions’ op die voorlichting geven over de gevaren van besnijdenissen. Cynthia, zelf ooit slachtoffer van meisjesbesnijdenis, is een van hen. 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

“Ik zie om mij heen dat er weer meer besnijdenissen worden uitgevoerd", vertelt Cynthia. "Een meisje dat ik ken uit mijn dorp is besneden, de arme meid zat in haar eerste jaar van universiteit maar ging naar huis tijdens de laatste lockdown. Door dorpsgenoten is ze toen alsnog besneden, terwijl haar ouders dit niet wilden. Die dorpsgenoten dachten dat ze haar een dienst bewezen, omdat ze op deze manier volwaardig vrouw kan worden. Haar verhaal greep me enorm aan.”

1 op de 3 vrouwen is slachtoffer van geweld
200 miljoen meisjes besneden

Volgens Cynthia is de situatie in Kenia schrijnend. Dat ligt vooral aan de coronamaatregelenen van de afgelopen jaren, en het zware economische tij dat daarop volgde. “Opvanghuizen waren lange tijd gesloten, die meisjes moesten terug naar een onveilige thuissituatie. En nu is er minder werk. Omdat ouders een bruidsschat krijgen als ze hun dochter uithuwelijken, kiezen ze daar nu sneller voor. Kindhuwelijken komen daardoor weer meer voor."

Om deze video te bekijken moet je de marketing cookies accepteren.

Cynthia: een Amref-champion

Het is Cynthia's levensdoel om geweld tegen meisjes en vrouwen te stoppen. Cynthia: “Als 'champions' zijn wij een belangrijke schakel tussen de mensen in het dorp en de lokale kinderbescherming. We bieden niet alleen een luisterend oor maar geven ook voorlichting, bijvoorbeeld over mentale en fysieke gevolgen van besnijdenissen. Ik geef voorlichting over de gevaren van tienerzwangerschappen en waarom je je dochters niet op jonge leeftijd moet uithuwelijken.”

Net als haar collega's komt Cynthia bij gezinnen thuis. Ze kan dus in de gaten houden of er spanningen in een gezin zijn en of de situatie veilig is voor meisjes. Daarnaast geeft ze voorlichting via de radio. “Met mijn wekelijkse radioshow bereik ik duizenden mensen en maak ik problemen bespreekbaar. Omdat ik uit de gemeenschap kom waar ik voorlichting geef, nemen mensen mijn woorden aan.” Ze kan het echter niet alleen, zegt ze. We moeten samenwerken met de overheid, mensen in de gemeenschap, lokale zorgverleners en justitie."

Strijd je mee?

Wereldwijd lopen 4 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Veel meisjes slaan daardoor op de vlucht. Samen met vrouwenrechtenactivist Nice Leng'ete zorgen we voor een veilige plek waar deze meisjes terecht kunnen. 

Verder lezen

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu