Cynthia strijdt tegen geweld in Afrika

1 Op de 3 vrouwen wereldwijd is ooit het slachtoffer geworden van gendergerelateerd geweld. Meisjesbesnijdenis is een van die vormen van geweld. Wereldwijd zijn 200 miljoen meisjes het slachtoffer van besnijdenis, en ruim 4 miljoen lopen elk jaar het risico om besneden te worden. Om hier een einde aan te maken leidt Amref Flying Doctors ‘champions’ op die voorlichting geven over de gevaren van besnijdenissen. Cynthia, zelf ooit slachtoffer van meisjesbesnijdenis, is een van hen. Ondanks haar traumatische ervaring strijdt zij nu om geweld tegen meisjes en vrouwen te stoppen.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Geweld tegen meisjes neemt toe

Cynthia: “Ik hoor ook om mij heen dat er meer besnijdenissen worden uitgevoerd. Een meisje die ik ken uit mijn dorp is besneden, de arme meid zat in haar eerste jaar van universiteit. Omdat de scholen dicht zijn, is ze naar huis gegaan om daar tijdens de lockdown te verblijven. Door dorpsgenoten is ze alsnog besneden, terwijl haar ouders dit niet wilden. De dorpsgenoten dachten dat ze haar een dienst bewezen omdat ze op deze manier volwaardig vrouw kan worden. Haar verhaal grijpt mij aan want die is vergelijkbaar met mijn eigen ervaring.  Ik weet wat ze meemaakt. Je kan je wel voorstellen dat haar hele leven nu overhoop is gehaald”, aldus Cynthia.

1 op de 3 vrouwen zijn slachtoffer van geweld
200 miljoen meisjes besneden

De situatie in Afrika

De situatie is schrijnend in Kenia volgens Cynthia. “Vanwege de lockdown is alles dicht. De opvanghuizen zijn gesloten. De meisjes die daar wonen moeten dus weer terug naar huis. Terug naar een ongezonde thuissituatie. Het huiselijk geweld neemt dan ook toe”, aldus een aangedane Cynthia. Ze vervolgt: "Verkrachtingen nemen toe want er is minder sociale controle op straat. Hierdoor is het dus onveiliger voor meisjes en vrouwen om naar buiten gaan. Daarnaast is er sprake van overmatig alcoholgebruik bij mannen en dat doet de sfeer ook geen goed."

Scholen in Kenia dienen normaliter als veilige plek voor meisjes, deze zijn nu door de coronapandemie vaak gesloten. Omdat er minder werk is zitten mensen vaker thuis en kunnen de spanningen in het gezin oplopen. Cynthia: “Ik kan een voorbeeld geven uit Kajiado, waar ik veel kom vanwege mijn werk. Daar zijn veel gevallen gemeld zelfmoordpogingen door vrouwen. In het lokale ziekenhuis is deze week nog een jonge vrouw opgenomen die werd mishandeld door haar man en geen uitweg meer zag.” 

Cynthia: een Amref-champion

Het is Cynthia haar levensdoel om geweld tegen meisjes en vrouwen te stoppen. Cynthia: “Wij, als Champions zijn een belangrijke schakel tussen de mensen in het dorp en de lokale kinderbescherming. We bieden niet alleen een luisterend oor maar geven ook voorlichting, bijvoorbeeld over mentale en fysieke gevolgen van besnijdenissen. Ik geef voorlichting over de gevaren van tienerzwangerschappen en waarom je je dochters niet op jonge leeftijd moet uithuwelijken.” Champions zoals Cynthia komen bij de gezinnen thuis en kunnen dus in de gaten houden als er spanningen in een gezin zijn en de situatie onveilig wordt voor meisjes. Als zij wegvallen dan is er nu tijdens de pandemie nog minder sociale controle. Daarom is hun rol ook zo belangrijk.

Bewustwording via radio

Helaas is Cynthia haar werk moeilijker omdat ze op door de huidige omstandigheden niet ‘on the ground’ aanwezig kan zijn om voorlichting te geven en om een oogje in het zeil te houden. Amref Flying Doctors heeft hier iets op bedacht: voorlichting via de radio. Cynthia: “Door mijn wekelijkse radioshow kan ik duizenden mensen bereiken en problemen bespreekbaar maken. Ik bereik een enorm publiek omdat mensen nu meer thuis zitten dan voor de crisis. Omdat ik uit de gemeenschap kom waar ik voorlichting geef en een van hen ben nemen ze mijn woorden eerder aan voor waarheid dan als de overheid iets zegt. Het oplossen van welke vorm van geweld dan ook moet vanuit de mensen zelf komen. De verandering moet daar ontstaan en het moet vanuit daar gedragen worden. Maar het is wel belangrijk dat er ook op overheidsniveau steun aan ons is.” Amref Flying Doctors maakt zich hier dan ook hard voor. Sinds werkt de gezondheidsorganisatie op het Afrikaanse continent. Als vertrouwd gesprekspartner zit Amref om de tafel met lokale overheden.

Cynthia sluit af: “Er is op dit moment veel geweld en de enige manier om dit te bestrijden is door een duidelijke boodschap af te geven aan de geweldsplegers dat dit niet getolereerd wordt. De enige manier om het geweld te stoppen is door samen te werken met de overheden, mensen in de gemeenschap, lokale zorgverleners en door gerechtigheid te brengen aan de slachtoffers. Laten we tegen het virus vechten in plaats van tegen meisjes en vrouwen."

Toename kindhuwelijken

In veel Afrikaanse landen hebben mensen een groot gezin. Ze hebben veelal geen pensioen en dus zijn kinderen een verzekering voor de oude dag. Veel mensen zijn afhankelijk van inkomsten die ze van dag tot dag verdienen, bijvoorbeeld door verkoop op de markt. Door de lockdown ligt dat nu stil. Cynthia: “Mensen die nu geen inkomsten hebben maken zich grote zorgen om alle kinderen te kunnen onderhouden. Veel gezinnen kunnen niet alle monden voeden dus denken vaders er steeds vaker aan om hun dochters uit te huwelijken. Vaak aan oudere mannen die de bruidsschat kunnen betalen. De vaders hopen zo voor een betere toekomst voor hun dochters. Ze zijn bang dat ze de crisis niet zullen overleven en hopen dat ze hun dochters een beter leven kunnen geven als ze trouwen met een man. Hiermee hebben ze een korte termijnoplossing maar ze denken niet aan de lange termijn. Want als een meisje later trouwt, haar school afmaakt en later kinderen krijgt heeft ze een betere kans op de arbeidsmarkt en zal ze uiteindelijk ook meer verdienen en financieel afhankelijk zijn.”

Gezondheidszorg ligt stil

De reguliere gezondheidszorg ligt stil in Kenia en de gevolgen zijn nu al bijna niet te overzien. Door de avondklok zijn de kleine klinieken gesloten. “Mensen durven niet ver te reizen uit angst om te laat weer thuis te zijn”, vertelt Cynthia. “Er heerst nog steeds een taboe rondom hiv/aids en mensen willen niet dat bekenden erachter komen dat ze dit hebben. Daarom gaan Kenianen vaak naar een kliniek buiten hun county voor medicijnen en behandelingen. Omdat ze vrezen dat ze door de avondklok niet op tijd terug zullen zijn gaat men nu helemaal niet naar het ziekenhuis voor behadeling van hiv/aids. Ik maak mij ernstige zorgen want hierdoor krijgen we een opstapeling van problemen en komen we terecht in een neerwaartse spiraal."

Geen vervolgingen

Door de avondklok kunnen veel mensen hun werk in de avond niet doen. Politiebureaus en rechtbanken zijn dicht. Hierdoor hebben geweldplegersvrij spel. ”In Kenia is meisjesbesnijdenis bij wet verboden, maar omdat er geen vervolgingen plaatsvinden kiezen sommige ouders ervoor om hun dochters nu te laten besnijden. Ze weten dat in december veel organisaties actief zijn in hun dorpen om besnijdenissen tegen te gaan. NGO's zijn dan in de dorpen omdat het vanwege de lange vakantie dan ‘cutting season’ is en veel meisjes het risico lopen om besneden te worden”, aldus Cynthia.”

Verder lezen

delen
Doneer voor een training aan een zorgverlener
Doneer nu