Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op vragen die vaak aan ons worden gesteld. Staat je vraag er niet bij, stel dan je vraag aan onze medewerkers. Je bereikt ons op 071-576 9476 (op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur) en via info@amref.nl.

Over Amref Flying Doctors

 • Wat is Amref Flying Doctors?

  Amref Flying Doctors is een organisatie die werkt aan een sterk en gezond Afrika. Want wie gezond is, kan een beter leven opbouwen. Zo kunnen mensen ontsnappen aan armoede.

  We zijn een Afrikaanse organisatie en gaan daarbij uit van de eigen kracht van de Afrikaanse bevolking. We leiden Afrikaanse mensen op, bieden basiszorg en geven voorlichting. Ook praten en werken we samen met overheden. Samen werken we aan een blijvende verbetering van gezondheid van mensen in Afrika.

  Amref in Nederland zamelt geld in om de gezondheidssituatie van jonge vrouwen in Afrika te verbeteren. Verder zorgen we ervoor dat onze projecten aandacht krijgen van de samenleving en de politiek voor meer steun.

 • Hoe is Amref Flying Doctors ontstaan?

  In 1957 richtten drie artsen de Flying Doctor Service of East Africa op. De eerste stap werd gezet door Dr. Michael Wood. Hij had het motto 'als de zieken niet naar de dokter kunnen komen, dan moet de dokter naar de mensen toe', en hij pakte zelf de stuurknuppel van zijn vliegtuig.

  Meer weten over het begin van Amref en wat we sindsdien hebben gedaan? Lees dan verder over Amref Flying Doctors toen & nu.

 • In welke landen werkt Amref Flying Doctors?

  Ons hoofdkantoor staat in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Verder hebben we kantoren in acht andere Afrikaanse landen: Malawi, Oeganda, Tanzania, Ethiopië, Senegal, Zambia, Zuid-Afrika en Zuid-Soedan. Van daaruit werken we voor het oosten en zuiden van Afrika. 

  Met onze opleidingsprogramma’s in Oost-Afrika bereiken we veel mensen. Dat is vooral omdat mensen op afstand kunnen leren, bijvoorbeeld met apps voor op de mobiele telefoon. Zelfs mensen in andere Afrikaanse landen volgen nu onze medische opleidingen en bijscholingscursussen voor verpleegkundigen. Bijvoorbeeld in Tunesië, Eritrea en Nigeria.

  Naast onze vestigingen in Afrika hebben we ook kantoren in andere landen, zoals in Nederland. Hier zorgen we ervoor dat mensen achter onze projecten in Afrika staan en voor financiële steun. We geven informatie over hoe de situatie nu is en laten de resultaten zien van onze aanpak.

 • Waarom is Amref Flying Doctors anders dan andere ontwikkelingsorganisaties?

  Ons hoofdkantoor staat in Kenia, en 90% van onze medewerkers is Afrikaans. Dát is onze kracht, want wij geloven in Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen. Zo werken we aan projecten die de leefomgeving in Afrika verbeteren. Dat maakt Amref de belangrijkste organisatie voor de ontwikkeling van gezondheidszorg op het Afrikaanse continent.

 • Hoe komt Amref Flying Doctors aan geld?

  Als particuliere hulporganisatie zijn we afhankelijk van donaties. We krijgen geld van stichtingen, bedrijven en mensen zelf. Ook jij kunt ons steunen.

 • Hoe besteedt Amref Flying Doctors mijn geld? Hoeveel gaat er naar Afrika?

  In 2022 was ons kostenpercentage 16 procent. Dat ligt ruim onder de CBF-norm van 25 procent. Van iedere euro ging in 2022 € 0,84 direct naar een gezond en sterk Afrika. Kijk voor meer informatie in ons jaarverslag.

 • Ontvangt Amref Flying Doctors steun van de Nederlandse overheid?

  Op dit moment is Amref een van de 25 partners van het ministerie van Buitenlandse zaken. Dat betekent dat we geld ontvangen voor een aantal projecten. Het gaat daarbij onder meer om ons Power to You(th)-programma en om WASH SDG

 • Waarom zet Amref Flying Doctors ambassadeurs in?

  Ambassadeurs schenken hun tijd en inzet en kunnen veel mensen bereiken, bijvoorbeeld via hun socialmediakanalen. Daarmee helpen ze onze boodschap en de verhalen van jonge vrouwen in Afrika te verspreiden. We betalen de ambassadeurs hier niet voor.

Vragen van donateurs

 • Ik wil Amref Flying Doctors graag steunen. Hoe kan ik dat doen?

  Wat goed dat je ons wilt steunen! Daar zijn we heel blij mee. Word donateur of sponsor. Zo geef je mensen in Afrika kans op een betere gezondheid én dus een betere toekomst. 

  Je kunt geld doneren via NL68ABNA0707070457. Of je kunt Amref in je testament zetten.
   

 • Ik wil met mijn school een project van Amref steunen. Kan dat?

  Ja, je kunt ons steunen met je school of vereniging. Daar zijn we heel blij mee! 

  Je kunt bijvoorbeeld een activiteit organiseren om geld op te halen en dat aan ons doneren. Kijk hiervoor op onze actiepagina. Wil je een bepaald project steunen? Dat kan! Neem dan contact met ons op via info@amref.nl of 071-5769476.

  Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 09.00 en 17.00 uur.

 • Ik wil als bedrijf steunen, wat zijn de mogelijkheden?

  Wat fijn dat je ons als bedrijf wilt steunen. Kijk op onze bedrijvenpagina voor de mogelijkheden of neem contact op met Femke Maurits via 071-5769476.

   

 • Ik wil het liefst voor een bepaald project sparen. Kan dat?

  Ja, je kan voor een bepaald project sparen. Wij hebben alleen wel de vrijheid om ingezameld geld aan andere, vergelijkbare projecten uit te geven. 

  Wil je meer weten? Bel ons dan op 071-5769476.

  Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 09.00 en 17.00 uur.
   

 • Ik heb medicijnen, medische apparatuur of spullen over. Kunnen jullie die gebruiken?

  We sturen geen (medische) hulpgoederen naar Afrika. Je kan misschien wel de Stichting Medic helpen, want zij doen dat wel.

 • Wordt Amref Flying Doctors erkend door het CBF?

  Ja, wij worden erkend door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). 

  Het CBF is een onafhankelijk bureau dat controleert of we op een goede manier geld inzamelen en uitgeven. We mogen bijvoorbeeld maximaal 25% van de opbrengst uitgeven voor het inzamelen van geld. Verder moet ons bestuur bestaan uit onafhankelijke leden en moeten de financiële gegevens duidelijk en openbaar zijn.

  Zie je de CBF-erkenning bij een goed doel? Dan weet je dat het CBF het goede doel streng heeft beoordeeld en dat alles goed is. De erkenning geldt vijf jaar en beoordeelde organisaties worden tussentijds beoordeeld.

  Voor vragen, informatie en een lijst van beoordeelde goede doelen kun je het CBF bellen op 020-4170003 of de website bezoeken.

 • Is Amref Flying Doctors aangemerkt als ANBI, en wat is het RSIN-nummer?

  Ja, we zijn een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). 

  Vanaf 1 januari 2008 kun je giften aan goede doelen die zijn erkend als ANBI aftrekken van je belastbare inkomen. Op de website van de belastingdienst vindt u ons onder de naam 'Stichting African Medical Research Foundation Nederland'. 

  Ons RSIN-nummer: 0045.31.395.
   

 • Is Amref Flying Doctors aangemeld bij een brancheorganisatie?

  Ja, we zijn aangesloten bij Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking en bij Goede Doelen Nederland, de vereniging waar ruim 200 erkende grote en kleine goede doelen bij zijn aangesloten.

 • Werven jullie donateurs op straat en aan de deur?

  Ja, je kunt onze wervers tegenkomen aan de deur, op straat of op evenementen. Onze wervers dragen rode Amref-kleding en een badge met een ID. Ze vragen nooit om geld. We hebben geen collecteweek, dus zullen nooit met collectebussen langs de deuren gaan. Het enige wat onze wervers vragen is om een formulier in te vullen voor een maandelijkse donatie. Bekijk waar we deze week werven. 

  Het werven van nieuwe donateurs aan de deur of op straat is erg belangrijk. Want dankzij onze maandelijkse donateurs kunnen we werken aan een betere gezondheidszorg in Afrika.
   

 • Collecteert Amref Flying Doctors?

  Nee, op dit moment collecteren we niet. We komen alleen aan de deur om structurele donateurs te werven, die ons maandelijks met een vast bedrag willen steunen.

 • Hoe kan ik mijn donatie aanpassen of opzeggen?

  Wil je je donatie aanpassen of opzeggen? We regelen dit natuurlijk voor je.  
  Je kunt eenvoudig zelf je donatie (bedrag of periode) aanpassen via onze website.  
  Wil je je donatie opzeggen? Bel ons dan op 071-57 694 76. Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 16:00 uur.

  Let op! Opzeggen is altijd gratis! Maak geen gebruik van websites die je tegen betaling helpen met het opzeggen van je donatie. Natuurlijk vinden we het jammer dat je overweegt om je donateurschap op te zeggen, maar we regelen dit uiteraard gratis voor je.

 • Hoe kan ik mijn machtiging opzeggen?

  Jammer dat je erover denkt om je donateurschap bij Amref Flying Doctors op te zeggen. Mede dankzij jouw bijdrage hebben we de gezondheidszorg in Afrika structureel kunnen verbeteren. Hartelijk dank daarvoor! 

  Besluit je helaas toch om ons werk in Afrika niet langer te steunen? Bel dan naar 071-57 694 76, zodat we dit snel en eenvoudig voor je in orde kunnen maken. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen tussen 09:00 en 16:00 uur.

  Je kunt er ook voor kiezen om je donatiebedrag te verlagen. Dat kun je eenvoudig zelf regelen via onze website.  

  Let op! Opzeggen is altijd gratis! Maak geen gebruik van websites die je tegen betaling helpen met het opzeggen van je donatie. Natuurlijk vinden we het jammer dat je overweegt om je donateurschap op te zeggen, maar we regelen dit uiteraard gratis voor je.

Veel gestelde vragen over nalaten

 • Waarom zou ik Amref Flying Doctors opnemen in mijn testament?

  Er zijn miljoenen kwetsbare mensen in Afrika die geen goede medische zorg krijgen. Wij hebben nog een lange weg te gaan om hen – en ook toekomstige generaties – de kansen te geven waar ieder mens recht op heeft. Daarom hopen wij dat u ons ook via een nalatenschap steunt in onze missie. Meer over nalaten aan Amref.

 • Waarom moet ik een testament opstellen, gaat dat niet vanzelf?

  Zonder testament worden uw bezittingen na uw overlijden verdeeld volgens regels die zijn vastgelegd in de wet. Alleen met een testament kunt u ook een goed doel als Amref Flying Doctors begunstigen.

 • Hoe weet ik dat mijn steun goed wordt besteed?

  Wij zijn aangemerkt als ANBI, uw steun gaat dus voor 100% naar Amref Flying Doctors. Ieder jaar publiceren wij alle vorderingen en resultaten in ons jaarverslag. Elk jaar, sinds de oprichting in 1957, krijgen meer en meer mensen toegang tot goede zorg, een beter leven. En daar blijven wij aan bouwen.

 • Hoe werkt nalaten?

  Wilt u nalaten aan Amref Flying Doctors? Dat kan door een gift op te nemen in uw testament bij een notaris. U vindt een notaris in uw eigen buurt via Notaris.nl of u kunt online een testament maken. U hoeft dan slechts één keer naar de notaris voor ondertekening van het testament. U kunt uw nalatenschap regelen in 5 stappen.

 • Met welke gegevens kan ik Amref opnemen in mijn testament?

  Als u Amref Flying Doctors wilt opnemen in uw testament, zijn voor de notaris deze gegevens van belang: Stichting African Medical Research Foundation Nederland, gevestigd te Leiden. KvK -nummer 41150298.

 • Betaal ik belasting over mijn gift aan Amref?

  Nalaten aan een goed doel is belastingvrij. Amref hoeft geen erfbelasting te betalen over een erfenis. Dit vanwege onze ANBI-status als “Algemeen Nut Beogende Instelling”. Wat u ons nalaat kan hierdoor 100% besteed worden aan ons goede doel: gezonde mensen en daardoor minder armoede in Afrika.

 • Kan ik Amref tot executeur benoemen?

  Ja, u kunt Amref tot executeur benoemen voor afwikkeling van uw nalatenschap. Graag komen wij u vooraf met u in contact, zodat wij uw wensen en de voorwaarden kunnen bespreken. U kunt contact opnemen met Manda Wassenaar via manda.wassenaar@amref.nl of 06-815 489 94

 • Kan ik met iemand contact opnemen over Nalaten?

  Ja, u kunt opnemen met onze Relatiemanager Nalaten, Manda Wassenaar.

  Haar e-mailadres is nalaten@amref.nl en zij is telefonisch bereikbaar via +31 (0)71 576 94 76. 

Contact

Overige vragen

 • Stuurt Amref Flying Doctors mensen naar projecten?

  Nee, we hebben geen Nederlandse vrijwilligers nodig in Afrika. Ruim 90% van de mensen die voor Amref werken, hebben de Afrikaanse nationaliteit. Juist omdat we een Afrikaanse organisatie zijn, hebben we zulke goede resultaten.

 • Kan ik een project in Afrika bezoeken?

  Nee, dat kan helaas niet. Onze collega’s in Afrika werken hard aan het verbeteren van de gezondheid in Afrika, dus we willen hen niet onnodig belasten.

 • Ik wil graag vrijwilliger worden. Wat zijn de mogelijkheden?

  Wat goed dat je vrijwilligerswerk wilt doen! Daar zijn we heel blij mee. Kijk voor een actueel overzicht van onze vacatures op de vacaturepagina. In Afrika hebben we geen Nederlandse vrijwilligers nodig. Ruim 90% van de mensen die voor Amref werken, hebben de Afrikaanse nationaliteit. En juist omdat we een Afrikaanse organisatie zijn, hebben we zulke goede resultaten.

 • Wat doet Amref Flying Doctors aan anticonceptie in Afrika?

  Anticonceptie, zoals het condoom, de spiraal en de pil, is een belangrijk onderdeel van goede gezondheidszorg. Hieronder valt ook een goede voorlichting over het gebruik van veilige, effectieve en betaalbare anticonceptie, en dat de middelen daadwerkelijk verkrijgbaar zijn.

  Als vrouwen minder kinderen krijgen en meer tijd plannen tussen hun kinderen gaat niet alleen hun gezondheid erop vooruit maar ook hun eigen ontwikkeling. En wanneer meisjes in staat zijn om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, gaan zij langer naar school en kunnen zij zich op economisch vlak ontwikkelen.

  Wij willen dat mensen goed geïnformeerd hun eigen keuzes kunnen maken. Zodat ze voortaan zelf kunnen bepalen of, wanneer en hoeveel kinderen ze willen krijgen. Daarom geven wij seksuele voorlichting en praten we met ziekenhuizen en overheden om anticonceptiemiddelen beschikbaar te stellen.

 • Wat doet Amref Flying Doctors aan haar CO2-uitstoot?

  We doen ons best om klimaatneutraal te werken. Dat betekent dat we goed kijken naar de CO2-uitstoot van ons vliegverkeer, en dat we dit terug in balans brengen via een energieproject voor de toekomst.

  In ons werk verminderen we de CO2-uitstoot van onze vliegreizen zoveel mogelijk. Verder werken we samen met de Climate Neutral Group die onze CO2-voetafdruk berekent. En die voetafdruk maken we weer goed. Dat doen we via het energieproject ‘Efficiënte cookstoves’ in Oeganda, Kenia en Tanzania.

  Ook op ons kantoor in Nederland werken we aan duurzaamheid. Ons kantoorpand is energiezuinig en heeft energielabel A. We letten goed op ons energieverbruik en we stimuleren onze medewerkers om reizen binnen Nederland zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te doen.
   

 • Wat verdient de directeur van Amref Flying Doctors?

  Het brutosalaris van onze directeur staat elk jaar in de jaarrekening. Die kun je hier vinden.

 • Wat is het salarisbeleid van Amref Flying Doctors?

  De leden van onze Raad van Toezicht ontvangen geen salaris of andere vergoeding voor hun werk. Reizen die zij maken voor hun werk voor ons betalen zij zelf. Behalve als onze leden een reis maken voor een opdracht en/of functie binnen ons netwerk in het buitenland. We betalen alleen echte kosten waarvan we een bon of factuur zien.

  Onze directeur is in loondienst en haar jaarinkomen staat elk jaar in de jaarrekening. Die kun je hier vinden. Haar salaris is volgens de beloningsregeling voor directeuren van de branchevereniging Goede Doelen Nederland (GDN). 

  Alle andere medewerkers die bij ons werken, betalen we volgens de salarisschalen die in onze arbeidsvoorwaarden staan. Ze verdienen allemaal minder dan de directeur. Ieder jaar verhogen we de salarissen volgens de CBS-index voor cao-lonen in de sector 'Overige dienstverlening'. Hieronder vallen goede doelen. Periodiek beoordelen we de salarisopbouw en onze belangrijkste arbeidsvoorwaarden opnieuw. Dat betekent dat we onze arbeidsvoorwaarden vergelijken met die van vergelijkbare organisaties. Want we vinden het belangrijk dat onze arbeidsvoorwaarden ongeveer hetzelfde zijn. De berekening en vergelijking hebben we voor het laatst in 2022 gedaan.

  De Remuneratiecommissie van de Raad van Toezicht let op onze betalingsbeleid en evalueert dit jaarlijks.

 • Belegt Amref Flying Doctors?

  Soms hebben we geld niet meteen nodig voor onze projecten. Bijvoorbeeld omdat een programma wel drie of vier jaar duurt, terwijl we het geld ervoor al op onze rekening hebben staan.  

  Soms is het slim om geld dan gewoon op de bankrekening te laten staan, zodat we rente ontvangen. En in andere situaties is het beter om het geld te beleggen, zodat we rente én koerswinst kunnen krijgen. 

  Wat het beste is, hangt af van verschillende dingen. Hiervoor laten we ons adviseren door experts en we nemen geen onnodige risico's. Ook hebben we eisen over duurzaamheid waaraan onze beleggingen moeten voldoen. 

  In onze jaarrekening lees je hoeveel ons geld aan rente en koerswinst oplevert. 
   

 • Mijn vraag staat er niet bij. Kan ik iemand van Amref Flying Doctors spreken?

  Natuurlijk! We geven je graag antwoord op al je vragen. Stuur ons een e-mail via info@amref.nl of bel 071-5769476.

  Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 09.00 en 17.00 uur.

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu