Persoonlijke Verhalen

Besneden op 3-jarige leeftijd

De Senegalese Binta is een voorvechter voor vrouwenrechten. Als klein meisje van 3 jaar oud werd zij besneden, een verwoestende gebeurtenis die diepen sporen heeft achtergelaten. “Door problemen als besnijdenis, kunnen jongeren in Afrika zich niet ontwikkelen.” Vandaag, op de internationale dag van de rechten van de mens, staat Binta stil bij het feit dat 200 miljoen meisjes en vrouwen nog altijd het slachtoffer zijn van onderdrukking en geweld. 

Lees meer

Bevallen met een mondkapje op?

Hoe is het om te bevallen midden in een lockdown? Moet je bevallen met mondkapje op? Op het Afrikaanse continent is het misschien nog wel een veel groter dilemma dan in Europa. De medische zorg richt zich voornamelijk op het bestrijden van het coronavirus. Hierdoor staan essentiele diensten zoals moeder-en kindzorg onder grote druk. Amref Flying Doctors traint zorgverleners zodat moeders de juiste zorg krijgen. 

Lees meer

Angst voor zorgkosten

“In Kenia krijgt iedereen die in levensgevaar is, zorg. Verzekerd of niet. Maar voor alles wat daarbuiten valt of daarop volgt, geldt: eerst betalen, dan pas zorg.” Dit vertelt de bevlogen Godfrey Wangila, dokter en manager van het Shibwe County Hospital in het district Kakamega in Kenia. “De angst voor de rekening is zo groot, dat mensen zorg zo lang mogelijk mijden of onbehandeld naar huis terugkeren. Hierdoor sta je als dokter machteloos.” 

Lees meer
Laad meer verhalen
Manifest: zeg nee tegen meisjesbesnijdenis
Doneer nu