Tijdens het water halen stond Amina oog in oog met een hyena

De 60-jarige Ethiopische Amina is een taaie. Toch huivert ze als ze terugdenkt aan hoe ze tijdens het water halen oog in oog stond met een hyena. In Oost-Afrika heeft 1 op de 4 mensen geen schoon drinkwater. Water halen is vaak de taak van meisjes en vrouwen. Niet alleen lopen zij dagelijks gevaar voor geweld, ook kunnen ze niet naar school of werk. Opgelucht zegt Amina: “De gevaarlijke tochten én besmet drinkwater behoren bij ons tot het verleden, dankzij de WASH-SDG watervoorziening”. 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
1 op de 4 mensen in Oost-Afrika heeft geen schoon (drink)water
Diarree bij kinderen onder de vijf jaar doodsoorzaak nummer 2

Amina woont samen met haar gezin van 5 in de omgeving van Faji Gobe Kebele in het district Shashemene in Ethiopië. Elke morgen nog voor zonsopgang - om de brandende zon te ontlopen - moest zij water halen voor het gezin uit een beekje kilometers verderop. Die ene keer zal ze nooit vergeten. Ze vertelt: "Ikzelf en twee andere vrouwen, waarvan er eentje zwanger was, verlieten ons huis in de vroege ochtend. We vreesden voor ons leven toen we bij de over van de beek een hyena troffen. Bevend van angst schuilden we in het struikgewas tot we zeker wisten dat hij weg was."  

Ondanks de talloze uitdagingen om in water te kunnen voorzien, van mogelijke aanvallen door wilde dieren tot seksuele intimidatie door onbekende mannen, hadden Amina en haar vrouwelijke dorpsgenoten jarenlang geen betere optie dan het kleine beekje. Daar kwam nog bij dat het water uit de beek besmet bleek met verschillende overdraagbare ziekten. 

“Onze kinderen, die het meest leden aan terugkerende watergerelateerde ziekten, zullen dankzij deze waterfaciliteit gezond opgroeien"

Dankzij de onlangs gebouwde voorziening voor veilig drinkwater die is aangelegd door Amref en haar WASH SDG-partners, hoeft de nu 60-jarige en haar gemeenschap de vermoeiende dagelijkse tocht niet langer af te leggen. Ze besluit blij: "In tegenstelling tot vroeger hebben we geen last meer van cholera of andere besmettelijke ziekten, die lokale zorgverleners toeschrijven aan het vervuilde water dat we gebruikten". 

WASH SDG programma
Samen met SNV, Plan International, WASH Alliance International (WAI) zorgen we voor schoon drinkwater voor minimaal 450.000 mensen en voor veilige wc's en betere hygiëne voor minimaal 2 miljoen mensen. 

Als onderdeel hiervan worden sinds 2018 ook andere huishoudens en gemeenschappen in Shashamane en Arsi Negelle voorzien van veilig water, sanitaire voorzieningen en hygiënische bewustwording. 

Geef meisjes en gezinnen nu schoon (drink)water!

Door de extreme droogte die er momenteel is, zijn de Afrikanen vaker genoodzaakt verontreinigd water te gebruiken. Jouw steun is harder nodig dan ooit! Help jij ook mee?

Verder lezen

delen
1 op de 2 mensen in Oost-Afrika krijgt niet de zorg die nodig is.
Doneer nu