Sinds 2000 is Amref Flying Doctors beneficient van de Nationale Postcode Loterij en ontvangt jaarlijks een bijdrage van 900000 euro.

Nationale Postcode Loterij

Sinds 2000 is Amref Flying Doctors een van de 92 beneficiënten van de Nationale Postcode Loterij, en ontvangt jaarlijks een bijdrage van € 900.000 van de loterij.

De grootste goede-doelenloterij

De Nationale Postcode Loterij is de grootste goede-doelenloterij van Nederland. De totale netto-opbrengst van de loterij wordt besteed aan organisaties die zich inspannen voor ontwikkelingssamenwerking, milieubehoud en humanitaire hulpverlening. Ook Amref Flying Doctors is een van de begunstigden van de loterij en ontvangt € 900.000 per jaar. Dit geld komt ten goede aan onze gezondheidsprogramma’s in Afrika.

Judith Lingeman, Hoofd Goede Doelen, Nationale Postcode Loterij: ‘Amref Flying Doctors wil een systemische verandering in de gezondheidszorg in Afrika bewerkstelligen. Amref richt zich met name op de verbetering van de gezondheid van jonge vrouwen omdat de impact daarvan het grootst is. Het door de loterij gesteunde project ‘Alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis’ is een mooi voorbeeld van de werkwijze van Amref. Ook het project ‘mLearning’ is bij uitstek een voorbeeld van hun systemische aanpak. Door via mobieltjes verpleeg- en verloskundigen op te leiden en zich professioneel te ontwikkelen kan er in grote delen van Afrika een structurele verbetering plaatsvinden van de gezondheidszorg. De organisatie levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de gezondheidszorg in Afrika, met name in Oost-Afrika. Samen met de 2,5 miljoen deelnemers blijft de Nationale Postcode Loterij Amref Flying Doctors de komende jaren dan ook graag steunen.’

i-PUSH: een gezonde revolutie

In 2016 hebben Amref Flying Doctors en PharmAcces € 9,95 miljoen gekregen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Met deze waanzinnige bijdrage krijgen 200.000 vrouwen en hun gezinnen in Kenia de zekerheid van goede zorg via de mobiele telefoon. Ons partnerschap i-PUSH brengt kennis, kwaliteit en financiering van de gezondheidszorg op een slimme manier bij elkaar. De kern is een zorgportemonnee op de mobiele telefoon. Hiermee kunnen patiënten betalen en sparen voor medische kosten.

Alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis

In 2013 ontving Amref Flying Doctors € 2,6 miljoen extra van de Nationale Postcode Loterij om meisjes in Afrika vrouw te laten worden zonder besnijdenis. Meisjesbesnijdenis is in vrijwel alle landen – ook in Afrika – bij wet verboden. Het is niet alleen zeer pijnlijk maar kan ook volkomen onnodig de dood van moeder en kind bij de bevalling veroorzaken. Toch maakt het nog steeds onderdeel uit van het traditionele ritueel van meisje tot vrouw in nomadische gemeenschappen. In dit nieuwe gezondheidsprogramma geeft Amref een vervolg aan het succesverhaal. Het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis dat Amref samen met de Masai in Magadi (Kenia) heeft ontwikkeld, kan door de bijdrage worden uitgebreid naar andere gebieden in Kenia en naar Tanzania.

Extra bijdrage voor ons mLearningprogramma

In 2012 werden we verblijd met een extra bijdrage van maar liefst € 1,7 miljoen, voor ons mLearningprogramma. In dit programma gaan we, samen met Rutgers, 7.000 verpleeg- en verloskundigen opleiden via hun eigen mobiele telefoon. Dat is hard nodig, want in Afrika is er nijpend tekort aan zorgverleners. En op deze manier kunnen de 'studenten' in hun eigen omgeving worden opgeleid en bijgeschoold.

Extra bijdrage voor een nieuw vliegtuig

Eerder financierde de Nationale Postcode Loterij al een van de vliegtuigen die Amref gebruikt: een Cessna Grand Caravan. Amref Flying Doctors vliegt hiermee in Oost-Afrika.