Een gezonde toekomst voor meisjes in Tanzania en Kenia

Steeds meer nomadische gemeenschappen in Tanzania en Kenia vinden dat er een einde aan meisjesbesnijdenis moet komen. Maar, omdat de besnijdenis het belangrijkste onderdeel is van het ritueel in de overgang van meisje naar vrouw, moet daar iets voor in de plaats komen. Amref Flying Doctors werkt samen met deze gemeenschappen in het project 'Een gezonde toekomst voor meisjes in Tanzania en Kenia' aan een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. Daarnaast leggen we samen watervoorzieningen aan en het verbeteren we de hygiëne en sanitaire voorzieningen, zodat de meisjes hun school afmaken. Zo komen de veranderingen van binnenuit tot stand.

Rhoda is blij: ze kan doorleren!

Kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen komen veel voor in Kilindi, een afgelegen gebied in Tanzania. Amref Flying Doctors werkt aan een betere toekomst voor meisjes zoals Rhoda zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot gezonde sterke vrouwen. 

Ik wil Rhoda helpen

Cynthia werd besneden en strijdt nu mee tegen meisjesbesnijdenis

Cynthia werd op haar veertiende besneden. Vandaag de dag wordt zij nog steeds geconfronteerd met de medische en emotionele gevolgen van de ingreep. Om te voorkomen dat andere meisjes hetzelfde meemaken, strijdt Cynthia tegen meisjesbesnijdenis. Ze deelt haar emotionele verhaal met anderen in de hoop dat deze vorm van verminking stopt. 

Ik wil Cynthia helpen

De overgang van meisje naar vrouw voltrekt zich in nomadische groepen in Oost-Afrika volgens een eeuwenoud, vier dagen durend ritueel. Meisjes worden prachtig aangekleed en door de stamoudsten gezegend met melk en water. En na afloop lopen de meisjes door een ereboog: daarmee heet de gemeenschap hen welkom als vrouwen. Er is één onderdeel dat bepaald minder mooi, zelfs erg gevaarlijk is: de meisjesbesnijdenis.

Gevaren van meisjesbesnijdenis

De besnijdenis veroorzaakt veel pijn. Daarnaast heeft het gebruik ernstige medische gevolgen. Zo is de kans op het ontstaan van infecties groot, treden er bloedingen op en krijgen de meisjes moeilijkheden met plassen. Ook op de lange termijn zijn er risico’s zoals onvruchtbaarheid, infecties aan de urinewegen en extreem zware en pijnlijke bevallingen, soms met dodelijke afloop. Ook vervelend: besnijdenis beperkt het seksuele genot van vrouwen en daarmee ook hun recht op veilige en gezonde seks.

Alternatief ritueel

Met het alternatieve ritueel voorkomen we dat meisjes besneden worden. Het alternatieve ritueel is zeer feestelijk. Met zang, dans, prachtige kleding, een ereboog en al het moois uit de nomadentraditie. Maar zonder besnijdenis. In plaats daarvan krijgen de meisjes en jongens drie dagen lang workshops over seksualiteit, bevallen, mensenrechten en het belang van het volgen van onderwijs. Deze voorlichting draagt bij aan het versterken van eigenwaarde en het maken van eigen keuzes. Na de workshops volgt op de laatste dag de grote ceremonie.

Water halen

Inmiddels heeft de ervaring ons geleerd dat alléén het introduceren van het alternatieve ritueel nog niet betekent dat meisjes uit deze nomadische gemeenschappen automatisch hun school afmaken. Want zonder schoon water in de buurt zullen zij nog steeds dagelijks kilometers moeten lopen naar plaatsen waar water beschikbaar is. Verder is het water dat ze halen vaak niet schoon. En dat leidt tot gezondheidsproblemen zoals diarreeziektes. 

Daarom pakt Amref Flying Doctors enerzijds meisjesbesnijdenis aan en anderzijds verbeteren we de gezondheid van meisjes en hun gemeenschappen door middel van het aanleggen van watervoorzieningen en het verbeteren van hygiëne en sanitaire voorzieningen. Met deze integrale aanpak willen we ervoor zorgen dat alle meisjes (en jongens) gezond hun school kunnen afmaken. 

Schoon water en goede hygiëne

Door de bouw van waterpompen, regenwateropvangsystemen en toiletgebouwen willen wij als Amref Flying Doctors het leven van meisjes en jonge vrouwen in dit gebied verbeteren. Daarnaast willen we er met trainingen voor zorgen dat dorpsbewoners zelf deze voorzieningen gaan beheren en onderhouden. Dit in combinatie met het geven van bewustwordingscampagnes over hygiëne via lokale zorgverleners willen we de situatie verbeteren. 

Goede resultaten

We zien al goede resultaten in Kilindi (Tanzania) en Kijado (Kenia). Zo is de Masai-grondwet veranderd. Vrouwen praten mee tijdens vergaderingen, de minimumleeftijd om te trouwen is 21 jaar geworden en meisjesbesnijdenis is verboden. Verder zeggen jonge mannen nu dat ze niet zullen trouwen met een meisje dat besneden is. 

Ondertussen is het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis een succes. Want tot nu toe zijn al bijna 20.000 meisjes pijnloos en vooral ook veilig volwassen geworden. En tegelijkertijd zien we al een aantal jaar een afname van het aantal meisjes dat op zeer jonge leeftijd trouwt, in plaats daarvan maken ze hun school af.

Lees meer over meisjesbesnijdenis

delen
Doneer nu