Amref Ventures

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verbetert de gezondheid van de bevolking pas echt als de basisgezondheidszorg goed geregeld is. Tegelijkertijd is dit één van de grootste uitdagingen van het continent. Met slechts 1% van de wereldwijde uitgaven aan zorg en met maar 3% van alle zorgverleners ter wereld, neemt Afrika de helft van alle kindersterfte voor z’n rekening en de hoogste sterftecijfers bij moeders.

Onderzoek laat zien dat als we niet snel met nieuwe gezondheidsoplossingen komen, we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Afrika niet halen vóór 2030. Ook het financieren van de deze doelen blijft een grote uitdaging: het financieringstekort voor de zorg in Afrika in de komende tien jaar wordt tussen de 445 miljard euro en 1,1 biljoen euro per jaar geschat.


Amref Ventures aan kop om schaalbare businessmodellen te co-creëren

Om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Afrika vóór 2030 te behalen en het grote financieringstekort te dichten, moet de gezondheidszorg in Afrika drastisch veranderen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit alleen kan met een innovatieve en ondernemende aanpak. Daarom is onze missie om financierbare gezondheidsoplossingen ontwikkelen die bijdragen aan Amref’s missie ‘Een gezond en sterk Afrika’. Klik hier om ons mission statement te lezen. 

We hebben inmiddels al een aantal zeer succesvolle ventures uitgerold waarin we onze krachten hebben gebundeld met andere (private) partijen.

Partnership for Primary Care

In het Partnership for Primary Care verbetert Amref samen met Philips en de lokale overheid de gezondheidszorg in Makueni (Kenia) op een duurzame manier. Dit 12-jarig publiek-privaat partnerschap gaat:

 • lokale zorgverleners trainen;
 • een sociale zorgverzekering uitrollen;
 • eerstelijnsziekenhuizen opknappen en beter managen;
 • ervoor zorgen dat er meer geld voor de zorg en de lokale ziekenhuizen beschikbaar is;
 • de infrastructuur van lokale ziekenhuizen verbeteren en ervoor zorgen dat er voldoende medisch personeel wordt aangenomen en opgeleid.

Meer weten?

WaterStarters

Nog steeds kan 27% van alle inwoners in Kenia geen gebruik maken van schoon drinkwater. In afgelegen gebieden maakt meer dan de helft van de bevolking gebruik van onveilige waterbronnen zoals meren en rivieren waardoor mensen ziek worden en onnodig sterven aan ziektes die voorkomen hadden kunnen worden.

WaterStarters is een social enterprise die voor schoon water, werkgelegenheid én een goede gezondheid zorgt en bestaat uit MegaGroup en Amref Ventures. Met WaterStarters creëren we duurzame oplossingen voor watervoorzieningen in afgelegen gebieden in Kenia, in combinatie met voorlichting ter bevordering van de gezondheid.

Meer weten?

Leap

Leap is een mobiel leerplatform om lokale zorgverleners op te leiden. Met Leap kunnen wij duizenden zorgverleners trainen in Kenia, Oeganda, Malawi, Tanzania en Ethiopië. De zorgverleners kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze leren. Ze staan met elkaar en een ervaren supervisor in contact voor vragen en kunnen via push-berichten snel op de hoogte worden gebracht van epidimiën en uitbraken. Leap is succesvol ingezet tijdens de cholera-uitbraak in 2017 en wordt nu ook gebruikt tijdens de coronapandemie. Leap is gestart door een consortium van vijf medeoprichters en inmiddels uitgegroeid tot een social enterprise met als doel om onafhankelijk te worden van donateurs. 

Meer weten?

Dankzij Amref Ventures

Verdubbeling

van het aantal vrouwen dat in klinieken bevalt in Makueni.

31%

toename in het aantal vrouwen dat zwangerschapscontroles doen in Makueni

8

landen waar Leap succesvol wordt ingezet.

78.000

zorgverleners getraind via Leap.

Onze partners

Samen met Philips, de Philips Foundation, de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO, de Elsevier Foundation, MegaGroup, de Achmea Foundation en Amref Enterprises Limited werken we op een innovatieve en ondernemende manier aan een gezond en sterk Afrika. 

Met dank aan de Nationale Postcode Loterij, die het belang van de innovatieve aanpak van Amref Ventures onderstreept en ons steunt met een eenmalige bijdrage van één miljoen euro.

Onze adviesraad

De Ventures adviesraad bestaat uit een groep van internationale experts die meedenken over onze strategie en ons adviseren op thema’s zoals sociaal ondernemerschap, impact investing en andere innovatieve financieringsvormen. De expertise van de raad helpt ons verder in onze missie om financieel duurzame oplossingen te ontwikkelen en schalen die bijdragen aan een gezond en sterk Afrika.

De raad bestaat uit de volgende acht leden:

 • Karnika Yadav – Associate Partner Intellecap, Avishkaar Group
 • Caroline Mbindyo – CEO, Amref Health Innovations
 • Jasper Klapwijk- Business Development manager, Invest International
 • David van Dijk - Lead, Boost Africa TA by the European Investment Bank
 • Daan Marks – Manager, NL in Business
 • Guido Geerts – President & CEO, Delft Imaging Systems
 • Patricia Vermeulen – CEO, Amref Flying Doctors
 • Pieter Cornelissen – CFO, Amref Flying Doctors

Voor meer informatie, neem contact op met onze Manager Ventures, Danny Dubbeldeman. Zij is te bereiken op:

 +31 6 51462757 en via danny.dubbeldeman@amref.nl

delen
Eis aandacht voor schoon drinkwater
Doneer nu