Bevallen van een tweeling in Afrika

Als de dochter van Mkenimbo goed was begeleid tijdens haar zwangerschap, was ze niet bij de bevalling gestorven.

Het duurde lang, maar mijn kind was heel geduldig en sterk. Eindelijk, de volgende nacht, beviel ze van haar eerste kindje. Maar in plaats van opgelucht, voelden we ons bevreesd. Want haar baarmoeder bleef maar dik.

Geen arts

Dat was niet goed, wisten we allebei. Ik pakte mijn fiets, mijn dochter klampte zich op de bagagedrager aan me vast, en we reden naar de kliniek in ons dorpje. Daar kwamen we erachter wat er aan de hand was: er zat nog een tweede kind in mijn dochters buik. En er was die nacht geen arts aanwezig. Er zat niets anders op: we moesten naar het ziekenhuis in de stad.

Uren onderweg

We deden uren en uren over de veertig kilometer. Toen we ’s ochtends eindelijk aankwamen, konden de artsen het tweede kindje redden. Maar mijn lieve dochter overleed helaas. Hun vader kan niet voor ze zorgen. Daarom groeien mijn kleindochters bij mij op. Kuruha en Dotu heten ze en ze zijn nu zes jaar. Ik vind de zorg voor hen zwaar. Maar ik houd van ze. Ze zijn lief. Mijn dochter zou ook niet anders gewild hebben.

Weinig verloskundigen

Mijn schuldgevoel is groot. Wat heb ik verkeerd gedaan? Bij het eerste kindje kon ik mijn dochter helpen. Maar kon ik weten dat er nog een kindje kwam? Als het te ingewikkeld word, weet ik het ook niet meer. Ik ben geen echte verloskundige, ik ben een goedbedoelende moeder. Er zijn best verloskundigen in Afrika maar ze werken nog veel op de traditionele manier. Hoe moeten ze weten van schone handen? En dat als je wonden niet goed dichtnaait, dat de littekens een volgende zwangerschap bemoeilijken? Dat hebben ze nooit geleerd. En ook niet wanneer je aanstaande moeders moet doorverwijzen naar de dichtstbijzijnde kliniek.

Hier in Afrika gaan zoveel kinderen en moeders bij de bevalling dood. Mensen vragen of je daar niet aan gewend raakt. Er aan wennen dat je dochter overlijdt? Ze weten niet waar ze het over hebben. Ik weet zeker, als ze eerder medische zorg had gekregen, dan zou mijn lieve kind nog steeds leven. Het is niet anders."

delen

Deze website gebruikt functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om je ervaring op onze website te verbeteren. Ook derde partijen kunnen cookies en vergelijkbare technieken plaatsen om jouw internetgedrag te volgen. Door gebruik te blijven maken van deze website, ga je hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie