Meer goed opgeleide zorgverleners

Te weinig medisch personeel in Afrika   

Wie in Nederland ziek is, kan erop vertrouwen dat er een dokter klaarstaat en dat die de zorg verleent die nodig is. In Afrika is dat anders. Vergeleken met de rest van de wereld zijn hier de minste artsen, verpleegkundigen en verloskundigen per inwoner. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt dit tekort de grootste bedreiging voor de gezondheid in Afrika. Hierdoor overlijden veel mensen aan ziekten die we goed kunnen voorkomen of behandelen. Zoals diarree, mazelen of longontsteking. Daarnaast overlijden veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of bevalling omdat zij niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Lees hier meer over het belang van voldoende medisch personeel.

Meer onderwijs & mobiele apps

Om ziektes te voorkomen en vrouwen te begeleiden tijdens hun zwangerschap en bevalling zijn er meer verlos- en verpleegkundigen nodig. Maar die zijn er niet omdat er te weinig goede opleidingen zijn. Afrika heeft het laagste aantal scholen voor medisch personeel ter wereld. En de scholen die er zijn, zijn voor de meeste studenten te ver weg. Daarom zijn we een universiteit gestart, de Amref International University. Hier leiden we basisartsen, chirurgen, verpleegkundigen, verloskundigen en laboranten op.

Lokale zorgverleners

Verder leiden we lokale zorgverleners op. Zij zijn de belangrijke schakel tussen de bevolking en de gezondheidszorg. We leiden hen op via een mobiele app genaamd Leap. Ze kunnen daarmee zelf bepalen waar en wanneer ze willen leren. Met deze onderwijs- en communicatiesystemen zorgen we ervoor dat zorgverleners met elkaar in contact staan en informatie kunnen delen. Ook kunnen de zorgverleners via de app direct contact opnemen met collega’s in andere ziekenhuizen. Zo kunnen zij snel belangrijke informatie met elkaar delen, bijvoorbeeld over besmettelijke ziektes of epidemieën.

Lopende Projecten

Manifest: zeg nee tegen meisjesbesnijdenis
Doneer nu