Mijn lijf, mijn leven

Met de verschillende programma’s onder 'Mijn lijf, mijn leven' zorgen we dat Afrikaanse meiden veilig en gezond zijn, en dat zij zich kunnen ontwikkelen. Om dit voor elkaar te krijgen, verbeteren we de gehele gezondheidszorg. Hierbij is het belangrijk dat mensen ook voorlichting krijgen over onderwerpen als seks en anticonceptie. Deze voorlichting geven we aan de hele gemeenschap. Dus ook aan jongens, ouders, leraren en stamhoofden. Zo is iedereen erbij betrokken én komen die veranderingen van binnenuit.

Meisjesbesnijdenis

Om te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen gezond kunnen opgroeien, willen we dat meisjesbesnijdenis stopt. In nomadische gemeenschappen in Afrika is meisjesbesnijdenis onderdeel van een eeuwenoude traditie. De besnijdenis heeft lichamelijke problemen tot gevolg. Daarnaast worden meisjes na de besnijdenis eerder uitgehuwelijkt en raken ze sneller zwanger. Ze stoppen dan sneller met school om voor het gezin te zorgen.

Om meisjesbesnijdenis te stoppen, hebben we samen met de nomadische gemeenschappen een nieuw en veilig overgangsritueel bedacht, zónder besnijdenis. In plaats daarvan krijgen de Afrikaanse meiden en ook de jongens nu drie dagen lang workshops over seksualiteit, bevallen, mensenrechten en het belang van het volgen van onderwijs. 

Gezinsplanning en veilig bevallen

Elk meisje en vrouw, of ze getrouwd is of niet, heeft het recht om zelf te beslissen of zij kinderen wil. Om ervoor te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen zich kunnen ontwikkelen, geven we aan iedereen in dorpen voorlichting over gezinsplanning en anticonceptie. Hierdoor kunnen gezinnen bepalen óf, wanneer en hoeveel kinderen ze willen krijgen, en worden ongewenste zwangerschappen voorkomen. 

Veilig bevallen in een ziekenhuis

Nog steeds overlijden ieder jaar gemiddeld 200.000 vrouwen in Oost-Afrika door problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Om dit aan te pakken, zorgen we ervoor dat zwangere vrouwen op een veilige manier kunnen bevallen: onder begeleiding van een opgeleide verloskundige in een ziekenhuis waar goede medische apparatuur aanwezig is. Dankzij voldoende steun aan dit programma kunnen ieder jaar 40.000 vrouwen - voor wie deze professionele zorg eerst niet beschikbaar was - veilig hun kindje op de wereld zetten.

Lees meer over meisjesbesnijdenis en veilig bevallen in Afrika.

Lopende Projecten

Afgeronde projecten

Help mee voor een gezond en sterk Afrika

doneren
Manifest: zeg nee tegen meisjesbesnijdenis
Doneer nu