Schoon water, goede hygiëne

We willen dat in 2030 iedereen in Afrika schoon water heeft en voor een goede hygiëne kan zorgen. Om dat voor elkaar te krijgen, richten we onze programma’s vooral op meisjes en jonge vrouwen. Via hen bereiken we het gezin, de familie en de rest van de maatschappij.

Vrouwen en meisjes 

In Afrika zorgen meisjes en vrouwen voor water dat ze bij een put of bron verderop halen. De tijd die ze hieraan besteden kunnen zij niet naar school of werk. Ook is de weg naar de waterput of bron soms erg gevaarlijk. Zo krijgen ze onderweg te maken met seksueel geweld of komen zij wilde dieren tegen.

Als in hun dorp een waterpunt wordt gebouwd, verandert dit hun hele leven. Want dan kunnen zij hun tijd besteden aan school en werk. Daarnaast zijn goede wc's en wasbakken op school belangrijk. Niet alleen zijn de kinderen dan minder vaak ziek, voor meisjes betekent dit dat zij ook naar school kunnen wanneer ze ongesteld zijn. Dit vergroot de kans dat ze school afmaken.

Kleine leningen, opleidingen en wc's

Amref Flying Doctors gelooft in de kracht van de Afrikaanse bevolking. Daarom praten we met de gemeenschappen en werken we samen aan oplossingen om de watercrisis aan te pakken. Samen met de lokale overheid, banken, bedrijven en gezinnen investeren we in blijvende oplossingen. 

In verschillende dorpen leiden we mensen op zodat ze zelf sanitaire voorzieningen kunnen bouwen en riolering kunnen aanleggen. Ze krijgen kleine leningen van lokale banken, zodat ze een bedrijf kunnen starten voor de bouw en het onderhoud van wc’s. Die voorzieningen kunnen mensen uit de gemeenschap vervolgens met kleine leningen weer aanschaffen. Verder krijgen lokale zorgverleners trainingen om voorlichting te geven over hygiëne en het voorkomen van ziektes. 

Lopende Projecten

Manifest: zeg nee tegen meisjesbesnijdenis
Doneer nu