Ibrahim uit Tanzania strijdt tegen meisjesbesnijdenis

Voor onze #NoMoreviolence-campagne verzamelden wij de verhalen van dappere rolmodellen die zich inzetten om geweld in Afrika te stoppen. Ibrahim is een van hen. 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

"Ik ben Ibrahim ole Kinwaa, ik ben 39 en kom uit de Tanga-regio van Tanzania. Ik woon in een klein plattelandsstadje samen met mijn vrouw en kind. Ook mijn zus, die op de middelbare school zit, en mijn broer, die op de universiteit zit, wonen bij ons in. Vanwege de coronacrisis ben ik al maanden genoodzaakt zo veel mogelijk thuis te blijven. Toch moeten mijn vrouw en ik soms het huis verlaten om te gaan werken.

Als ik thuiskom, heb ik met niemand contact en raak ik zo min mogelijk aan vanwege het virus. Eerst neem ik een douche en trek ik andere kleding aan. Ik heb ook familie op het platteland, maar ik ben bang om ze te bezoeken omdat het aannemelijk is dat ik in de stad eerder het virus zal oplopen dan zij.  Daarom zit ik meestal thuis net als de anderen."

Wat voor werk doe je voor Amref Health Africa?

“Ik ben in 2016 afgestudeerd aan de universiteit - in hetzelfde jaar dat de regering de wet veranderde die meisjes verbiedt om terug naar school te gaan zodra ze zwanger werden. Een mijlpaal. In 2017 ben ik bij Amref gaan werken. Tijdens mijn vier jaar bij het Elimisha-project heb ik me onder meer gericht op het bestrijden van meisjesbesnijdenis en het geweld tegen meisjes en vrouwen.

Vorig jaar werd ik officieel een Afrikaans rolmodel (champion) om meisjesbesnijdenis te beëindigen. Een eer ”.

Hoe heeft de huidige coronacrisis jouw gemeenschap  beïnvloed op het gebied van gendergerelateerd geweld?

"Er is veel veranderd. We mogen ons niet vrij bewegen en daardoor staat onze Masai-gemeenschap voor veel uitdagingen."

  1. Sluiting scholen, toename meisjesbesnijdenis. "De scholen zijn inmiddels al twee maanden gesloten. Dit pakt vooral voor meisjes heel nadelig uit. School is vaak een veilige plek voor meisjes. Omdat de sociale controle wegvalt en ngo’s minder actief zijn grijpen veel ouders deze tijd aan om hun dochters te besnijden. We zien daarnaast een toename in het aantal kindhuwelijken. Wanneer meisjes worden uitgehuwelijkt, gaan ze ook van school. Ze verliezen hierdoor een kans op economische zelfstandigheid en een betere toekomst."
  2. Economische crisis. "De werkgelegenheid en economie in mijn Masai-gemeenschap wordt enorm beïnvloed door de maatregelen rondom corona. Zo zijn veel mensen in mijn dorp nomaden – en volledig afhankelijk van hun koeien. We verkopen ze om in onze basisbehoeften te voorzien. Mensen uit Zanzibar, Kenia of Marokko die hier koeien kochten, kunnen door corona niet meer reizen. Hierdoor is onze grootste inkomstenbron opgedroogd."
  3. Reguliere gezondheidszorg ligt stil en geen goede-informatie. "Normaliter organiseert Amref Health Africa voorlichting op grote schaal in de dorpen. Maar grote groepen mensen bij elkaar zijn nu logischerwijs verboden, Hierdoor verliezen we een belangrijk middel om veel mensen tegelijkertijd voor te lichten over zaken als meisjesbesnijdenis en hiv. Veel mensen die ziek zijn – niet perse door corona – durven niet naar het ziekenhuis in angst voor besmetting of omdat ze de rekening niet kunnen betalen. Steeds mensen verliezen familieleden en vrienden door minder toegankelijke zorg ”.
  4. Geen sociaal leven. “Ons sociale leven wordt ook sterk beïnvloed door corona omdat mensen elkaar niet meer kunnen om verhalen te delen. Verhalen zijn belangrijk voor ons en we zijn niet gewend om alleen binnen te zitten. Dit draagt ​​bij aan de algehele stress ”.

Hoe beïnvloedt COVID-19jouzelf en je werk met vrouwen en meisjes?

"Veel mensen, vooral mensen op het platteland, weten nog niets van de gevaren van het virus. Ze houden bijvoorbeeld te weinig afstand tot elkaar en dragen geen gezichtsmaskers. Voorlichtingsbijeenkomsten/Bewustmakingsforums zijn een van onze meest doeltreffende instrumenten om informatie in de dorpen te verspreiden. Maar helaas kunnen we deze nu niet organiseren. We kunnen ook geen afgelegen dorpen bezoeken om uit te leggen hoe meisjes te beschermen. Daarom zijn we nu plannen aan het maken om informatie te gaan verspreiden via praatprogramma’s van lokale radiostations. Vanaf 15 juni ben ik voor het eerste te horen in een liveshow waarin ik ga uitleggen waarom het zo belangrijk is om juist nú tijdens corona de meisjes in de dorpen te beschermen. We zullen alle lokale autoriteiten en lokale traditionele leiders uitleggen over de problemen waar meisjes nu mee worden geconfronteerd - zoals gedwongen huwelijken, zwangerschappen en vrouwenbesnijdenis - terwijl de scholen gesloten zijn."

Wat drijft je en waarom doe je dit werk?

“Jonge Masai-mannen gemeenschappen worden ook vaak besneden, zodat ze man worden, Ik werd op dezelfde dag besneden als mijn zusje van 12. Haar besnijdenis verliep niet goed. Ze verloor zoveel bloed dat ze bijna was overleden. Ik voelde me vreselijk hulpeloos omdat ik haar niet kon helpen. Na haar besnijdenis werd ze uitgehuwelijkt en stopte ze met school. Ik dacht bij mezelf: als ik klaar ben met school wordt het mijn missie om meisjes te beschermen tegen dit soort geweld. Ik ben enorm beïnvloed door het feit dat mijn zus voor mijn ogen bijna doodbloedde- ik vergeet nooit meer hoe erg zij heeft geleden ”.

delen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dankzij de steun van onze donateurs bereiken we veel. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief om te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

Maandelijks verhalen uit Afrika ontvangen in je mailbox?
Doneer nu