Gezinsplanning

Gezinsplanning gaat over het recht om zelf te bepalen of, wanneer en hoeveel kinderen je krijgt. Dat je zelf bepaalt over je eigen seksuele leven en veilige seks hebt. In Oost-Afrika is dit allemaal niet vanzelfsprekend. Dit leidt tot ongewenste zwangerschappen, onveilige abortussen en risicovolle bevallingen. 

Meisjes en vrouwen kunnen zich niet ontwikkelen 

Tienerzwangerschappen hebben grote gevolgen voor het leven van meisjes en vrouwen. Zodra zij zwanger zijn, stoppen zij met het volgen van onderwijs. In sommige landen mogen zij ook na hun zwangerschap niet meer naar school. Dat heeft grote negatieve gevolgen voor hun ontwikkeling en onafhankelijkheid.

Als vrouwen minder kinderen krijgen en meer tijd plannen tussen het krijgen van hun kinderen gaan hun gezondheid en eigen ontwikkeling erop vooruit. En als meisjes in staat zijn om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, gaan zij langer naar school en kunnen zij zich op economisch vlak ontwikkelen.

Opvallend is dat meer dan 200 miljoen vrouwen een zwangerschap willen vermijden, maar geen gebruikmaken van moderne anticonceptiemiddelen. Dit komt omdat anticonceptie niet voor iedereen toegankelijk is en er te weinig goede voorlichting over is.

De cijfers geven aan hoe groot het probleem is:

  • Elk jaar ondergaan ongeveer 3,9 miljoen meisjes tussen de 15 en 19 jaar oud een onveilige abortus. 
  • Wereldwijd vinden er jaarlijks zo’n 25 miljoen onveilige abortussen plaats (45% van alle abortussen). De meeste (97%) in ontwikkelingslanden. Van de 206 miljoen zwangerschappen in ontwikkelingslanden elk jaar zijn er naar schatting ongeveer 88 miljoen ongepland. 
  • In ontwikkelingslanden bevallen elk jaar ongeveer 16 miljoen meisjes tussen de 15 en 19 jaar en 2,5 miljoen meisjes onder de 16 jaar.
  • In Sub-Sahara Afrika komen de meeste tienerzwangerschappen voor (200 geboortes per 1.000 meisjes tussen de 15-19 jaar oud).
  • De meest voorkomende doodsoorzaken voor meisjes tussen de 15 en 19 jaar wereldwijd: complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Onze aanpak: gezinsplanning

Wij willen dat mensen goed geïnformeerd hun eigen keuzes kunnen maken. Zodat ze voortaan zelf kunnen bepalen of, wanneer en hoeveel kinderen ze willen krijgen. Wij zetten ons in voor een Afrika waar meisjes en vrouwen zich kunnen ontwikkelen en economisch onafhankelijk zijn.

Anticonceptie (zoals condoom, spiraal en de pil) is een belangrijk onderdeel van goede gezondheidszorg. Hieronder valt ook goede voorlichting over het gebruik van veilige, effectieve en betaalbare anticonceptie. En dat de middelen daadwerkelijk verkrijgbaar zijn. Privacy, beschikbaarheid, keuzevrijheid en betaalbaarheid staan centraal onze aanpak.

Wij vinden het belangrijk dat mensen makkelijk aan voorbehoedsmiddelen kunnen komen én zelf kunnen kiezen welk voorbehoedmiddel ze gebruiken. Hierdoor:

  • kunnen veel ongewenste (tiener)zwangerschappen worden voorkomen
  • gaan meisjes langer naar school en kunnen vrouwen zich economisch ontwikkelen
  • zijn mensen beter beschermd tegen hiv/aids en soa’s

Daarom geven wij seksuele voorlichting en praten we met zorgverleners om anticonceptiemiddelen beschikbaar te stellen in ziekenhuizen. Bij overheden pleiten we voor meer financiering voor voorbehoedsmiddelen en goede seksuele voorlichting op school. 

Lees meer over de programma’s waarin deze aanpak centraal staat .

 

 

delen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons werk!

We bereiken veel mooie dingen met de hulp van onze donateurs. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief om te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

u moet akkoord gaan met ons privacy statement
Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu