Meisjesbesnijdenis

Wereldwijd leven meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen in 30 landen met de gevolgen van besnijdenis. In Afrika zijn naar schatting 92 miljoen meisjes van tien jaar en ouder besneden. Ongeveer 4 miljoen meisjes lopen het risico om besneden te worden. Meisjesbesnijdenis heeft enorme lichamelijke en emotionele klachten tot gevolg. Op de korte termijn: de directe complicaties door het besnijden zelf (pijn, bloedingen, infecties). En op de lange termijn: problemen rondom de menstruatie, lastige en pijnlijke bevallingen en depressies. Sommige meisjes en vrouwen overlijden zelfs ten gevolge van deze complicaties.

Meisjesbesnijdenis leidt niet alleen tot medische complicaties maar ook tot risicovolle tienerzwangerschappen en massale schooluitval doordat besneden meisjes eerder worden uitgehuwelijkt. Hiermee wordt de vicieuze cirkel van armoede waarin zij vaak leven in stand gehouden. Meisjesbesnijdenis houdt ontwikkeling van meisjes tegen.

Meisjesbesnijdenis is een schending van de mensenrechten want: 

  • Het beperkt meisjes om gezond te zijn en te blijven.
  • Meisjes worden gediscrimineerd op basis van hun geslacht.
  • Meisjes worden blootgesteld aan mishandeling en andere onmenselijke praktijken. 

In verschillende Afrikaanse nomadengemeenschappen wordt meisjesbesnijdenis echter gezien als een belangrijke traditie. Het kenmerkt de overgang van meisje naar volwassenheid. Na de besnijdenis is ze klaar om te trouwen en een gezin te stichten, en stopt ze eerder met school. Wij vinden dat elk meisje het recht heeft op een gezonde toekomst. Een toekomst waarin ze hun dromen kunnen najagen. 

Onze aanpak

Wij willen dat meisjesbesnijdenis stopt. Daarom pleiten wij voor strengere naleving van lokale en internationale wetgeving en versterken wij vrouwen en meisjes om op te komen voor hun rechten. Hiervoor bundelen wij onze krachten en werken samen met bedrijven, lokale overheden en beleidsmakers. 

We willen dat in 2030 meisjesbesnijdenis is gestopt. Lees meer over onze visie hierop .

Het alternatieve ritueel 

Om veranderingen in cultuur, gedrag en overtuiging tot stand te brengen, moet de verandering uit de gemeenschap zelf komen en van daaruit worden geleid. 

Samen met enkele leden van de Masai hebben we een alternatief overgangsritueel van meisje naar vrouw ontwikkeld en in de praktijk gebracht. Ter voorbereiding volgen de meisjes workshops. Ze krijgen seksuele voorlichting en leren op te komen voor het recht op goede gezondheid en het volgen van onderwijs. In dit ritueel zijn de meeste prachtige onderdelen onveranderd, maar is de pijnlijke meisjesbesnijdenis afgeschaft en vervangen door educatie. Zo kunnen meisjes op een gezonde manier vrouw worden en blijven de mooie onderdelen van het ritueel bestaan. 

Wat hebben we bereikt?

Inmiddels zijn ruim 20.000 meisjes door het alternatieve ritueel op een gezonde manier vrouw geworden. Als meisjes niet worden besneden, kunnen ze naar school blijven gaan en worden vroege huwelijken voorkomen. Afschaffing van besnijdenis leidt bovendien tot verandering van sociale normen binnen gemeenschappen, heeft positief effect op de gelijkheid tussen man en vrouw en zorgt dat vrouwen economisch zelfstandig kunnen zijn.

Succesvolle programma’s

Lees meer over de programma’s waarin deze aanpak centraal staat. Meisjesbesnijdenis is ook een prioriteit in onze Yes I Do-alliantie waarbij de verbinding met kindhuwelijken en tienerzwangerschappen wordt gemaakt. 

 

delen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons werk!

We bereiken veel mooie dingen met de hulp van onze donateurs. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief om te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

u moet akkoord gaan met ons privacy statement
Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu