Meisjesbesnijdenis

Wereldwijd zijn er 200 miljoen meisjes en vrouwen in 30 landen besneden en ongeveer 4 miljoen meisjes lopen ieder jaar het risico om besneden te worden. In Afrika zijn naar schatting 92 miljoen meisjes  besneden. De besnijdenis heeft enorme lichamelijke en geestelijke problemen tot gevolg. Daarnaast worden meisjes na de besnijdenis eerder uitgehuwelijkt en lopen ze een groter risico om op jonge leeftijd zwanger te raken. 

Wat is meisjesbesnijdenis?

Meisjesbesnijdenis of vrouwenbesnijdenis is het verwijderen (of deels verwijderen) van het vrouwelijke geslachtsdeel.  Er zijn verschillende typen meisjesbesnijdenis, deze worden clitoridectomie, excisie en infibulatie genoemd (bron: RIVM). Bij alle vormen van meisjesbesnijdenis worden jonge meisjes op een ernstige manier verminkt.

Waarom bestaat meisjesbesnijdenis?

In verschillende Afrikaanse nomadengemeenschappen wordt meisjesbesnijdenis gezien als een belangrijke traditie. Het kenmerkt de overgang van meisje naar volwassenheid. Na de besnijdenis is het meisje klaar om te trouwen en een gezin te stichten, en stopt ze vaak eerder met school. 

Onze aanpak

Wij vinden dat elk meisje het recht heeft op een gezonde toekomst. Daarom willen wij dat meisjesbesnijdenis stop. Dit doen wij door middel van het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis. 

Het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis

Met het alternatieve ritueel voorkomen we dat meisjes besneden worden. Het alternatieve ritueel is zeer feestelijk. Met zang, dans, prachtige kleding, een ereboog en al het moois uit de nomadentraditie. Maar zonder besnijdenis. In plaats daarvan krijgen de meisjes en jongens drie dagen lang workshops over seksualiteit, bevallen, mensenrechten en het belang van het volgen van onderwijs. Deze voorlichting draagt bij aan het versterken van eigenwaarde en het maken van eigen keuzes. Na de workshops volgt op de laatste dag de grote ceremonie. Om veranderingen in cultuur, gedrag en overtuiging tot stand te brengen, moet de verandering uit de gemeenschap zelf komen en van daaruit worden geleid. 

Tijdens het alternatieve ritueel worden er lokaal verhalen gedeeld van slachtoffers. Zo werd Cynthia op haar veertiende besneden. Zij wordt tegenwoordig helaas nog steeds geconfronteerd met de gevolgen van de ingreep. Cynthia strijdt daarom tegen meisjesbesnijdenis. Zo helpt ze mee te voorkomen dat andere meisjes hetzelfde moeten meemaken. In de hoop dat deze vorm van verminking stopt, deelt zij haar emotionele verhaal met anderen.

Als er geen oplossing komt voor meisjesbesnijdenis, zal het aantal meisjes dat slachtoffer wordt van besnijdenis toenemen. Er wordt geschat dat er 68 miljoen slachtoffers bijkomen binnen tien jaar. Samen met diverse partners, donateurs en overheden willen wij meisjesbesnijdenis stoppen.

Wat hebben we bereikt?

Inmiddels zijn ruim 20.000 meisjes niet besneden. Als meisjes niet worden besneden lopen ze geen complicaties op en is de kans groter dat ze naar school kunnen blijven gaan. Afschaffing van besnijdenis leidt tot positieve verandering binnen gemeenschappen. Het heeft een positief effect op de gelijkheid tussen man en vrouw, en zorgt dat vrouwen economisch gezien voor zichzelf kunnen zorgen.

Daarnaast zien we al mooie resultaten in Kilindi (Tanzania) en Kijado (Kenia), waar de Masai-grondwet is veranderd. Vrouwen praten nu mee tijdens bijeenkomsten en vergaderingen. Ook is de minimumleeftijd om te trouwen 21 jaar geworden en is meisjesbesnijdenis verboden. Jonge mannen zeggen bovendien dat ze niet zullen trouwen met een meisje dat besneden is.

Rolmodellen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis

Om meisjesbesnijdenis tegen te gaan zetten wij rolmodellen vanuit de gemeenschap in. Wij noemen hen 'champions'. Nice Leng'ete is een van hen. In 2018 is zij door Time Magazine uitgeroepen tot 'een van de meest invloedrijke personen'. Ook is Nice begonnen met de bouw van opvanghuis 'A Nice Place'. Hier kunnen meisjes en jonge vrouwen heen als ze te maken krijgen met meisjesbesnijdenis of een gedwongen huwelijk.

Bekijk hieronder het filmpje van onze gamechanger Nice Leng'ete: 

 

Veelgestelde vragen:

Meisjesbesnijdenis of vrouwenbesnijdenis?

Rondom dit onderwerp worden de termen meisjesbesnijdenis, vrouwenbesnijdenis en vrouwelijke genitale verminking gebruikt. Amref Flying Doctors geeft de voorkeur aan het gebruik van de term ‘meisjesbesnijdenis’: Helaas is de realiteit namelijk dat meisjes vaak op jonge leeftijd besneden worden, nog voordat zij echt vrouw zijn.

Vrouwelijke genitale verminking is de letterlijke vertaling van Female Genital Mutilation and Cutting, de term gebruikt door de World Health Organization (bron: WHO). De WHO geeft voorkeur aan deze term, omdat het hierin duidelijk om verminking gaat.

Wat zijn de gevolgen en complicaties van meisjesbesnijdenis?

Meisjesbesnijdenis heeft enorme klachten tot gevolg:

  • Op de korte termijn: Directe complicaties door het besnijden zelf zoals pijn, bloedingen en infecties. 
  • Op de lange termijn: Problemen rondom de menstruatie, lastige en pijnlijke bevallingen en depressies. Daarnaast zijn er risico’s zoals onvruchtbaarheid en infecties aan de urinewegen. 
Sommige meisjes en vrouwen overlijden zelfs ten gevolge van deze complicaties. Daarnaast beperkt meisjesbesnijdenis het seksuele genot van vrouwen. Daarmee ontneemt dit ook hun recht op veilige en gezonde seks. Meisjesbesnijdenis leidt niet alleen tot medische complicaties maar ook tot risicovolle tienerzwangerschappen en massale schooluitval doordat besneden meisjes eerder worden uitgehuwelijkt. Hiermee wordt de vicieuze cirkel van armoede waarin zij vaak leven in stand gehouden. Meisjesbesnijdenis houdt hierdoor de ontwikkeling van meisjes tegen. Zo krijgen jonge meisjes niet de kans en het recht om hun potentie in de samenleving en de economie volledig te bereiken. Meisjes die stoppen met school hebben minder kansen op de arbeidsmarkt waardoor hun toekomstperspectief afneemt. Om te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen gezond kunnen opgroeien, willen we dat meisjesbesnijdenis stopt.

Op welke leeftijd komt meisjesbesnijdenis voor?

Meisjesbesnijdenis vindt vaak plaats bij hele jonge meisjes. De exacte leeftijd kan daarbij afhangen van lokale tradities en omstandigheden. In sommige culturen worden meisjes zelfs een paar dagen na de geboorte al besneden. Het kan ook voorkomen dat meisjesbesnijdenis nog plaatsvindt tot vlak voor het huwelijk.

In welke landen komt meisjesbesnijdenis voor?

Meisjesbesnijdenis komt voor in veel Afrikaanse landen, maar ook in gebieden in het Midden Oosten zoals Irak en Jemen. Daarnaast komt besnijdenis bij meisjes voor in Azië in landen zoals Indonesië. In Afrika komt meisjesbesnijdenis het meest voor in Mali, Egypte, Sudan en Somalië. Amref Flying Doctors is actief in negen Afrikaanse landen en heeft al mooie resultaten geboekt in Tanzania en Kenia.

Is meisjesbesnijdenis toegestaan?

Meisjesbesnijdenis is een schending van de mensenrechten want:

  • Het beperkt meisjes om gezond te zijn en te blijven.
  • Meisjes worden gediscrimineerd op basis van hun geslacht.
  • Meisjes worden blootgesteld aan mishandeling en andere onmenselijke praktijken.

De laatste jaren is er veel aandacht voor meisjesbesnijdenis en het afschaffen van meisjesbesnijdenis. Dankzij deze bewustwording is meisjesbesnijdenis nu strafbaar in veel landen. Daders riskeren in landen waar meisjesbesnijdenis verboden is een zware gevangenisstraf. Zo kunnen daders levenslang krijgen in Guinee, Oeganda en Kenia. Helaas zijn alleen wettelijke - en beleidsinterventies niet voldoende om meisjesbesnijdenis aan te pakken. Meisjesbesnijdenis kan alleen stoppen als iedereen betrokken wordt: elders, politieke leiders, ouders, meisjes en jongens.

In Nederland is meisjesbesnijdenis verboden en strafbaar. De overheid wil meisjesbesnijdenis dan ook voorkomen en bestrijden (bron: Rijksoverheid). In Nederland leven bijna 41.000 meisjes en vrouwen met de gevolgen van hun besnijdenis. Van deze groep is meer dan 80% afkomstig uit Egypte, Somalië, Ethiopië, Eritrea, Sudan of Irak. Omdat meisjesbesnijdenis verboden is, komt het vaak voor dat meisjes besneden worden als zij op vakantie zijn in het land van herkomst. Ook dit is verboden en strafbaar wanneer diegene de Nederlandse nationaliteit heeft, of in Nederland een vaste woonplaats of verblijfplaats heeft.

delen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons werk!

We bereiken veel mooie dingen met de hulp van onze donateurs. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief om te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

u moet akkoord gaan met ons privacy statement
Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu