A Nice Place: een veilige plek voor meisjes

Nice vluchtte als 8-jarig Masai-meisje tot twee keer toe voor haar besnijdenis. Inmiddels is de 29-jarige Keniaanse onze internationale voorvechtster in de strijd tegen meisjesbesnijdenis en werd zij benoemd tot ‘een van de meest invloedrijke mensen op aarde’ door TIME Magazine. Nice is samen met Amref Flying Doctors en de financiële steun van Stichting Mebi begonnen met de bouw van ‘A Nice Place’ - een opvang waar meisjes naartoe kunnen als ze te maken krijgen met meisjesbesnijdenis of een gedwongen huwelijk.

"Elk meisje kan de vrouw van haar dromen worden."

Al 20.000 meisjes hebben een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis doorlopen. Maar we zijn er nog niet! Miljoenen meisjes lopen nog steeds het risico om besneden te worden en moeten elke dag vrezen voor hun toekomst en hun gezondheid. Ik wil ze helpen maar kan dit niet alleen.

Ik wil Nice Leng'ete helpen

Onze strijd tegen meisjesbesnijdenis

In Kajiado – de regio waar ‘A Nice Place’ wordt gebouwd – strijden wij al geruime tijd tegen meisjesbesnijdenis. Mede door ons werk zijn er steeds meer meisjes in dit gebied onbesneden. Meisjes, ook uit de omringende dorpen, zien dat het ánders kan en willen hun voorbeeld volgen. De familie is helaas vaak nog onvoldoende op de hoogte van de gevaren van de besnijdenis en staan niet altijd achter deze keuze. De meisjes zijn gedwongen het huis te ontvluchten. Alleen kunnen zij nergens naar toe gaan.

Opvang meisjes met Girls Academy

Nice wil voor deze meisjes een veilige plek opzetten. Een opvang mét een Girls Academy. Naast onderdak volgen de meisjes er praktische vakopleidingen en krijgen ze lessen in ondernemerschap en leiderschap. Zodat ze (financieel) voor zichzelf kunnen zorgen. Ook krijgen ze er lessen over hun (seksuele) rechten en ze leren voor zichzelf op te komen. Zo ontwikkelen de meisjes zich tot sterke, onafhankelijke vrouwen die hun eigen keuzes maken. En de meest gemotiveerde meisjes worden opgeleid tot champions. Zodat zij in hun eigen dorp meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en andere vormen van geweld tegen vrouwen, van binnenuit leren te bestrijden.

Herenigen

Het doel is om meisjes vanuit de opvang uiteindelijk weer te herenigen met hun familie. Als dit niet lukt wordt er naar een andere oplossing gezocht (bv. kostschool). Gelukkig komt er – mede door onze projecten - steeds meer draagvlak onder de mensen in de dorpen om meisjesbesnijdenis te stoppen. Dat maakt de hereniging met de families eenvoudiger.

Lees hoe wij meisjes besnijdenis aanpakken.

delen

Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!

Met jouw steun kunnen we meisjes beschermen tegen meisjesbesnijdenis!

doneren
Ja, ik geef om moeders en baby's in Afrika
Doneer nu