'Ik dacht dat meisjesbesnijdenis goed was'

Meisjesbesnijdenis was altijd een belangrijke traditie binnen de Masai-stam waar Merin Ole Mushanka (70) vandaan komt. Als stamoudste is hij een van de invloedrijkste personen binnen zijn gemeenschap. "Ik wist niet wat meisjesbesnijdenis inhield, we vonden het allemaal normaal en goed."

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Traditie

“Het was een regel binnen onze cultuur dat ieder meisje besneden moest worden om vrouw te kunnen worden. En het was ongehoord om te trouwen met een onbesneden meisje”, herinnert Merin zich.

"Bijna al mijn dochters zijn besneden. Zodra een van mijn dochters vrouw begon te worden, zei ik tegen mijn vrouw dat het meisje moest worden besneden. Mijn vrouw regelde dit dan en ik bemoeide me daar verder niet mee. Het was echt iets dat vrouwen afzonderlijk van de mannen regelden en uitvoerden. Nadat het meisje was besneden vierden wij vervolgens een groot feest. Het hele dorp kwam dit ritueel met ons vieren."

stamoudste Merin

Ik schrok mij kapot

Drie jaar geleden onderwezen de medewerkers van Amref Flying Doctors Merin en de andere stamoudsten over de vele risico’s van meisjesbesnijdenis. “Ik schok mij kapot toen ik hoorde dat meisjesbesnijdenis zo enorm pijnlijk is. Ik vond het verschrikkelijk om te horen dat de besnijdenis ernstige en soms zelfs dodelijke bloedingen kan veroorzaken. Ik had nooit nagedacht over de complicaties die kunnen optreden tijdens een latere bevalling. Ik voelde me slecht dat ik dit mijn dochters heb aangedaan. Daarom heb ik, samen met de andere stamoudsten, besloten om met dit culturele gebruik te stoppen. Dit hebben wij ook onze gehele gemeenschap opgedragen.”

Alternatief ritueel

Tijdens het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis geeft Amref Flying Doctors onderwijs aan zowel jongens als meisjes. Niet alleen over schadelijke culturele tradities zoals meisjesbesnijdenis, tienerzwangerschappen en kindhuwelijken maar ook over hun rechten, hun gezondheid en hun eigen lichaam.  Deze voorlichting draagt bij aan het versterken van eigenwaarde en het maken van eigen keuzes. 

Merin: "Dit vind ik een goede zaak. Wij jongens kregen vroeger wel wat levenslessen mee van onze grootvaders maar we leerden niets over onze gezondheid of seksueel overdraagbare aandoeningen.”

“Binnen de Masai-cultuur is er meer gelijkheid aan het ontstaan tussen mannen en vrouwen. De tijden veranderen, het is daarom goed dat wij als Masai ook veranderen.”

Verandering van binnenuit

Merin heeft gezworen nooit meer een van zijn dochters of kleindochters te laten besnijden. Als stamdoudste heeft hij veel invloed binnen zijn dorp. Daarom is zijn mening belangrijk om een eeuwenoude traditie zoals meisjesbesnijdenis te stoppen. “Als ik mij uitspreek tegen deze praktijk dan volgen er meer. Het is goed dat onze gemeenschap verandert. We beginnen steeds beter de voordelen van het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis te zien. Zo zien we dat meer meisjes hun school beginnen af te maken. Hierdoor hebben zij een grotere kans om later een goede baan te krijgen."

Ja, ik wil helpen om meisjesbesnijdenis te stoppen

Met jouw steun kunnen we stamdoudsten zoals Merin voorlichting geven over de gevaren van meisjesbesnijdenis.

delen
ik spreek me uit voor meer zorgverleners
Doneer nu