Water halen: van dagtaak naar even heen en weer

"Tot op de dag van de bevalling haalde ik water." Dolblij is Fatema dan ook met de waterpomp die we in haar dorp hebben hersteld. “Water halen kostte eerder de hele dag en nu slechts een half uur.”

De hoogzwangere Fatema had er alles voor over om haar kinderen schoon drinkwater te geven. “Ik kon het risico niet lopen dat mijn kinderen vervuild water zouden drinken. De kans op diarree of zelfs overlijden is te groot.” En dus liep Fatema tot op de dag van haar bevalling elke dag vier kilometer naar de waterpomp in het aangrenzende dorp. Vaak moest ze daar uren wachten tot alle bewoners van dat dorp hun water hadden gehaald. Als het druk was, moest ze ’s avonds soms zelfs met een lege jerrycan terug naar huis. Tot op de dag van haar bevalling haalde ze dagelijks water. “Onderweg had ik vaak last van krampen en moest ik onderweg rusten.”

Water halen bij de waterpomp

Het herstellen van de waterpomp door Amref Flying Doctors werd dan ook met vreugde begroet door Fatema en haar dorpsgenoten. Fatema is ongelofelijk blij. “Mijn kinderen kunnen veilig water drinken en elke dag naar school omdat ze niet ziek zijn.”


In Afrika is water drinken vaak levensgevaarlijk

Als we dorst hebben, lopen we naar de kraan, vullen ons glas en nemen een slok water. Een simpele handeling waar we niet eens meer bij stilstaan. Hoe anders is dat voor miljoenen mensen in Afrika! Door gebrek aan schoon drinkwater en goed sanitair overlijden jaarlijks alleen al 430.000 kinderen aan de gevolgen van diarree. Dat zijn 1.200 kinderen (40 overvolle schoolklassen) per dag.
 

Schoon water halen in Afrika noodzaak

In Ethiopië hebben 42,5 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Maar liefst 71 miljoen mensen beschikken niet eens over goede sanitaire voorzieningen. Immense aantallen - en de gevolgen zijn daardoor niet te overzien. Daarom is Amref Flying Doctors dit jaar een nieuwe vijfjarige gezondheidsprogramma gestart: ‘Schoon water: een zaak voor iedereen’.

Steun ons met uw gift en red het leven van duizenden kinderen in Ethiopië
Met uw hulp kunnen we ruim 144.000 mensen in Ethiopië toegang geven tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen! Door schoon drinkwater verlagen we de kans op ziekte en overlijden. 

Lees hoe wij helpen voorzien in schoon water.

delen
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu