Ze is pas 21 jaar, en toch speelt Fatuma al een rol van betekenis in het leven van vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel of gendergebaseerd geweld. Als sociaal werker in ons One Stop Centre in het ziekenhuis van de Ethiopische stad Dubti zorgt ze ervoor dat zij de juiste lichamelijke, mentale én juridische steun krijgen.
Fatuma’s werk speelt zich af in een regio die zwaar getroffen is door politiek geweld: tussen 2020 en 2022 woedde er een hevige burgeroorlog in Noord-Ethiopië. Ook Afar, de regio waar Dubti ligt, kreeg hiermee te maken. Gezondheidscentra werden verwoest of raakten onbereikbaar, terwijl het geweld tegen vrouwen en meisjes juist toenam. “Slachtoffers konden nergens naartoe,” zegt Fatuma. “Ze stonden er helemaal alleen voor.”
Sinds de oprichting van het One Stop Centre is het aantal gemelde gevallen van seksueel en gendergerelateerd geweld verdubbeld. Niet omdat er meer gebeurt, maar omdat mensen een veilige plek hebben om hulp te zoeken. Fatuma: “Mensen durven bij ons hun verhaal te doen.”
Toevluchtsoord
Het centrum is meer dan een behandelplek; het is een toevluchtsoord, met een speelkamer voor jonge kinderen, een rustruimte, en een spreekkamer waar getest kan worden op hiv, hepatitis en andere risico’s. Ook wordt er meteen hulp geboden om aangifte te doen. Fatuma: “Zo ondersteunen we slachtoffers bij het vinden van de juiste zorg én dragen we eraan bij dat daders worden gestraft.”

Fatuma’s werk stopt niet bij de muren van het ziekenhuis. Ze bezoekt ook dorpen om voorlichting te geven over seksuele gezondheid en rechten. Tijdens deze bezoeken maakt ze schrijnende situaties mee. Zo herinnert ze zich een meisje van zes, dat misbruikt werd door een familielid. “We proberen te voorkomen dat dit gebeurt, door bewustwording te creëren in de gemeenschap,” zegt ze. “Zodat mensen weten dat seksueel geweld niet normaal is, en dat er hulp is.”
Meer hulp is nodig
Dubti’s One Stop Centre is vooralsnog het enige in de regio, en te klein om iedereen te helpen. Er is daarom dringend behoefte aan meer sociale werkers, meer voorlichting én een professionele traumatherapeut.
Ondanks de uitdagingen blijft Fatuma gemotiveerd. “Wat mij blij maakt, is dat ik mensen kan helpen. Dat ze door mijn werk gerechtigheid krijgen. Dat een vrouw weer lacht, een meisje weer naar school durft. Dát is waarom ik dit werk doe.”

Help de slachtoffers in Ethiopië
Wil jij ook bijdragen aan het herstel van de zorg? Zodat inwoners van het noorden van Ethiopië weer kans krijgen op een gezonde toekomst en vrouwen een begin kunnen maken met het verwerken van hun trauma's? Geef dan nu!