Miljoenen mensen in Ethiopië moeten het op dit moment stellen zonder goede zorg, schoon water, sanitaire voorzieningen en voldoende voedzaam eten. Ook ontbreekt het hen aan kennis over onder meer hygiëne en seksuele gezondheid en rechten.
In het project Gezonde gemeenschappen in Ethiopië, dat we samen uitvoeren met DKT Ethiopia en EngenderHealth, pakt Amref al deze aspecten aan. Inwoners krijgen daardoor de kans een betere toekomst op te bouwen.
Vrouwen en meisjes op achterstand
De problemen in Oromia - de grootste provincie van het land, waar we dit project uitrollen - zijn talrijk. Zo moeten veel mensen het zonder goede zorg of schoon drinkwater stellen. Zelfs bij een deel van de scholen en ziekenhuizen ontbreekt het aan die laatste basisvoorziening. Uiteraard brengt dat veel ziektes met zich mee. Voor meisjes is dat extra lastig: zonder plek waar ze zich tijdens hun menstruatie kunnen verschonen, blijven ze thuis van school.

Ondervoeding is een ander groot probleem. Hoewel de situatie de afgelopen jaren langzaam verbeterde, kampt een groot deel van de kinderen en jonge vrouwen nog steeds met ondergewicht en/of bloedarmoede. Ook worden mensen ziek door hun eenzijdige voeding.
Meisjes en (jonge) vrouwen weten daarnaast te weinig over seksuele gezondheid en hun rechten. De spullen die ze nodig hebben, zoals maandverband en anticonceptie, zijn bovendien vaak onbetaalbaar of gewoonweg niet beschikbaar.
Om echt verschil te maken, is een integrale aanpak nodig, waarin zorg, water, hygiëne, voeding en voorlichting hand in hand gaan.
Wat doet Amref?
Voor het REACH-project (de letters staan voor Reach, Expand and Access Community Health) werken we vanuit vier pijlers:
1. Meer zeggenschap voor vrouwen en jongeren
We geven jongeren en vrouwen trainingen over onderwerpen als seksuele gezondheid en rechten, hygiëne, voeding en het maken van eigen keuzes. Zo leren ze beter voor zichzelf op te komen en gezondere beslissingen te nemen. We doen dit op school, via jongerenclubs en voorlichting door lokale zorgverleners bij gezinnen thuis.

Ook werken we aan financiële zelfstandigheid. Bijvoorbeeld door meisjes te leren hoe ze slim met geld kunnen omgaan en hoe ze herbruikbare menstruatieproducten kunnen maken én verkopen.
2. Betere zorg en ondersteuning in de gemeenschap
We leiden lokale zorgverleners op die werken in hun eigen gemeenschap. Zij verlenen basiszorg, geven voedingssupplementen en vaccinaties, en voorlichting over onder meer voeding en seksuele gezondheid en rechten. Ook geven we trainingen aan docenten, ouders en lokale leiders, waarbij mannen nadrukkelijk worden betrokken. Daarin leren zij om de vrouwen en jongeren in hun omgeving beter te ondersteunen. Bijvoorbeeld op het gebied van menstruatie, gezinsplanning en problemen tijdens de zwangerschap.
3. Water en sanitair voor iedereen
We bouwen en verbeteren watervoorzieningen, toiletten en speciale menstruatieruimtes op scholen en in gezondheidscentra. Ook helpen we huishoudens aan veilige wc’s – niet door die voor hen te bouwen, maar door hen in staat te stellen er via een kleine lening zelf een aan te schaffen. Daarnaast leiden we in de gemeenschap metselaars op, die kunnen zorgen voor de bouw en het onderhoud. Op die manier ontstaat er een markt voor sanitair, wat ook nog eens goed is voor de lokale economie. Met het water kunnen mensen bovendien een moestuin beginnen, voor eigen gebruik of de verkoop.

4. Structurele verandering
We betrekken lokale overheden bij ons project en dringen aan op aanpassing van het beleid, zodat verbeteringen duurzaam zijn. Denk hierbij aan regelgeving rondom seksuele gezondheid, de productie van betaalbare menstruatieproducten en samenwerking tussen zorg, onderwijs en waterbeheer. Ook versterken we systemen voor monitoring en kennisdeling. Door voorlichting over voeding te geven aan jongeren, gezinnen en zwangere vrouwen en door scholen te betrekken bij voedseleducatie, zorgen we ervoor dat kennis over dit onderwerp groeit.
Wat levert het op?
Het REACH-project wil voor het einde van 2026 miljoenen mensen bereiken met betere zorg, voorlichting en voorzieningen. Een paar cijfers:
-
1,4 miljoen jongeren en bijna 1 miljoen vrouwen worden bereikt met voorlichting, zorg en ondersteuning.
-
57 privéklinieken, 266 publieke gezondheidscentra en 516 ziekenhuisposten doen mee aan het project. Hier wordt personeel bijgeschoold en voortaan zorg geboden op het gebied van zwangerschap, seksuele gezondheid en voeding.
-
Er worden 338 basisscholen en 138 middelbare scholen bij het project betrokken. Hier zorgen we voor goed sanitair en schoon water, voorlichting over seksuele gezondheid en rechten en we beginnen schooltuintjes, waar voedsel kan groeien.
-
Hierdoor maken meer dan 220.000 scholieren gebruik van betere sanitaire voorzieningen en voorlichting.
-
Ongeveer 31.248 huishoudens worden in staat gesteld om zelf een goede wc te bouwen.

De lange termijn
Belangrijk is dat we niet alleen letten op wat er nú nodig is, maar dat we werken aan verbeteringen op de lange termijn. Dat doen we door vrouwen en jongeren vaardigheden bij te brengen waarmee ze zélf gezondere keuzes kunnen maken en hun stem laten horen. Door lokale zorgverleners op te leiden die hun kennis over zorg, hygiëne en voeding vervolgens doorgeven binnen hun eigen gemeenschap. Door gemeenschappen sterker en zelfstandiger te maken.
Zo groeit er een netwerk van mensen dat – ook na afloop van het project – blijft zorgen voor gezonde, veerkrachtige gemeenschappen.
-min(1)500x-75.jpg)
Ja, ik help mee!
Wil jij ook dat mensen in Ethiopië uitzicht krijgen op een betere toekomst? Ondersteun ons dan in ons werk en doneer!