Power to You(th): op eigen kracht

Projectinformatie

  • Looptijd: juli 2021 - december 2025
  • Locaties: Senegal, EthiopiĆ«, Malawi, Kenia, Ghana, Oeganda
  • Doel: Jongeren leren hoe ze beter voor zichzelf kunnen opkomen, wat hun rechten zijn en hoe ze eigen keuzes kunnen maken. Daarmee willen we een eind maken aan schadelijke praktijken zoals meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, ongeplande zwangerschappen tegengaan en geweld tegen vrouwen stoppen.
  • Samenwerkingspartners: Rutgers, Sonke Gender Justice, het ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Thema: Mijn lijf, mijn leven

Amref Flying Doctors werkt binnen het Power to You(th) consortium aan het vergroten van de eigen kracht van jongeren in zes Afrikaanse landen én Indonesië. Dit doen we samen met partners Rutgers, Sonke Gender Justice en het ministerie van Buitenlandse Zaken. We leren jongeren hoe ze beter voor zichzelf kunnen opkomen, wat hun rechten zijn en hoe ze eigen keuzes kunnen maken. Daarmee willen we een eind maken aan schadelijke praktijken zoals meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, ongeplande zwangerschappen tegengaan en geweld tegen vrouwen stoppen.

 

Corona verslechtert de situatie van jongeren

Door de coronapandemie staan de rechten van jongeren onder grote druk. Veel jongeren zijn hun baan kwijtgeraakt en daarmee hun inkomen. Ze leven in armoede. Bovendien neemt seksueel geweld toe: waar voorheen 1 op de 3 meisjes en jonge vrouwen hier slachtoffer van werd is dit in veel landen opgelopen tot bijna 2 op de 3. Omdat anticonceptiemiddelen tijdens de pandemie in Afrika moeilijker verkrijgbaar zijn, is het aantal tienerzwangerschappen toegenomen. Naar schatting zijn er in Afrika elk jaar zo’n 21,6 miljoen ongeplande zwangerschappen en raakt 1 op de 5 meisjes, tussen de 15 en 19 jaar oud, zwanger. Hulpverleners schatten dat dit aantal door de coronacrisis in sommige gebieden zal verviervoudigen. Ook worden meisjes eerder uitgehuwelijkt en besneden.

1 op de 5 meisjes raakt ongewenst zwanger
2 op de 3 meisjes is slachtoffer van geweld

Onze aanpak: Jonge mensen leren opkomen voor hun rechten

De komende vijf jaar gaat Amref Flying Doctors er samen met Rutgers en Sonke - en met behulp van financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken - voor zorgen dat jongeren wél kansen krijgen om zich uit te spreken over hun zorgen en wat zij nodig hebben. In totaal werken we in zes Afrikaanse landen en Indonesië. Amref werkt  in vier Afrikaanse landen: Kenia, Ethiopië, Malawi en Senegal. In samenwerking met lokale organisaties trainen we jongeren zodat ze kunnen opkomen voor hun rechten. Daarnaast richten we ons ook op de lokale Afrikaanse overheden die wetten op het gebied van seksuele rechten en gezondheid moeten veranderen. En ten slotte leren we jongeren hoe ze zelf belangrijke onderwerpen op de politieke agenda krijgen.

Dit gaan we doen

  • We versterken de eigen kracht en het zelfvertrouwen van jongeren – vooral van meisjes en jonge vrouwen - met kennis over seksualiteit en vaardigheden als kritisch denken en samen problemen oplossen. Door hen een stem te geven, krijgen ze meer invloed op hun toekomst.
  • We gaan invloedrijke jongeren trainen die op hun beurt aan leeftijdgenoten vertellen welke rechten ze hebben en hoe ze daarvoor kunnen opkomen.
  • We informeren overheden over het belang van seksuele gezondheid en rechten van jonge vrouwen. Zo sturen we op betere wetten en handhaving, en overtuigen we hen om meer budget beschikbaar maken te maken voor het stoppen van geweld en ongewenste zwangerschappen.
  • We geven trainingen aan lokale Afrikaanse organisaties die jongeren leren wat hun rechten zijn. Bijvoorbeeld hoe ze bewustwordingscampagnes moeten opzetten, hoe ze met media kunnen samenwerken en hoe ze zelfverzekerd op belangrijke podia hun verhaal kunnen doen.
  • We bieden jongeren de mogelijkheid om kennis en ervaring uit te wisselen met jongeren uit andere landen en samen op te trekken op regionale en internationale activiteiten.

Onze ambitie: Seksuele gezondheid voor iedereen

Onze droom is een toekomst waar Afrikaanse jongeren zich kunnen ontwikkelen en alle kansen in het leven krijgen om iets van hun leven te maken. Zonder geweld of schadelijke praktijken. Want meisjes die niet besneden zijn, ongewenst zwanger raken of vroegtijdig trouwen hebben een veel grotere kans om hun school af te maken. Ze verdienen hun eigen geld, blijven gezond en bouwen een goed leven op.

Het doorbreken van schadelijke patronen begint met een tegengeluid

Meisjes moeten NEE kunnen zeggen tegen besnijdenis, uithuwelijking en ongewenste zwangerschap. Met nee doorbreken we oude patronen van onderdrukking en ongelijkheid.

Help mee deze belangrijke boodschap uit te dragen en steun onze strijd tegen meisjesbesnijdenis.

Links & Downloads

Verder lezen

delen
Schoon drinkwater is van levensbelang
Doneer nu