Power to You(th): op eigen kracht

Projectinformatie

  • Looptijd: juli 2021 - december 2025
  • Locaties: Senegal, Ethiopië, Malawi, Kenia, Ghana, Oeganda, Indonesië
  • Doel: Jongeren leren wat hun rechten zijn, hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen en hun eigen keuzes maken. Zo willen we een einde maken aan schadelijke praktijken als meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, ongeplande zwangerschappen tegengaan en geweld tegen vrouwen stoppen.
  • Samenwerkingspartners: Rutgers, Sonke Gender Justice, Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Thema: Mijn lijf, mijn leven

Amref Flying Doctors werkt binnen het Power to You(th)-consortium aan het vergroten van de eigen kracht van jongeren in zes Afrikaanse landen én Indonesië. Dit doen we samen met partners Rutgers, Sonke Gender Justice en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In programma Power to You(th) leren we jongeren uit Senegal, Ethiopië, Malawi, Kenia, Ghana, Oeganda en Indonesië wat hun rechten zijn, hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen en hoe ze hun eigen keuzes kunnen maken. Daarmee willen we een eind maken aan schadelijke praktijken zoals meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken. Ook willen we ongeplande zwangerschappen tegengaan en geweld tegen vrouwen stoppen.

Rechten voor jonge mensen

Dat is hard nodig. Want in Oost-Afrika worden meisjes die opgroeien in nomadische gemeenschappen nog veel te vaak besneden en jong uitgehuwelijkt. Anticonceptie is op veel plekken nauwelijks verkrijgbaar en taboe, en veel meisjes en vrouwen krijgen op enig moment te maken met (seksueel) geweld. 

1 op de 5 meisjes raakt ongewenst zwanger
2 op de 3 meisjes is slachtoffer van geweld

In vijf jaar tijd werken we er samen met Rutgers en Sonke, en met behulp van financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken, keihard aan dat jongeren wél kansen krijgen om zich uit te spreken over hun zorgen en wat zij nodig hebben.

In samenwerking met lokale organisaties geven we trainingen aan jongeren, zodat ze leren hoe ze hun rechten kunnen opeisen en belangrijke onderwerpen op de politieke agenda kunnen krijgen. Ook richten we ons op nationale en lokale overheden, die regels en wetten op het gebied van seksuele rechten en gezondheid moeten veranderen. 

Dit heeft inmiddels vruchten afgeworpen. Zo werken jongeren uit de regio Caramba er samen met de lokale overheid aan om besnijdsters om te vormen tot tegenstanders van deze ingreep, en zegden een aantal burgemeesters in Senegal toe om gendergerelateerd geweld aan te pakken.

Dit doen we

  • We versterken de kracht en het zelfvertrouwen van jongeren, en dan vooral van meisjes, door hun kennis te vergroten over onder meer seksualiteit. Ook vergroten we vaardigheden als kritisch denken en samen problemen oplossen. Door hun stem te versterken, krijgen deze jongeren meer grip op hun toekomst.
  • We trainen invloedrijke jongeren die op hun beurt aan leeftijdgenoten vertellen welke rechten ze hebben en hoe ze daarvoor kunnen opkomen.
  • We informeren overheden over het belang van seksuele gezondheid en rechten van jonge vrouwen. Zo sturen we aan op betere wetten en handhaving, en overtuigen we hen om meer budget beschikbaar maken te maken voor het stoppen van geweld en ongewenste zwangerschappen.
  • We geven trainingen aan lokale Afrikaanse organisaties die jongeren leren wat hun rechten zijn. Bijvoorbeeld hoe ze bewustwordingscampagnes moeten opzetten, hoe ze met media kunnen samenwerken en hoe ze zelfverzekerd op belangrijke podia hun verhaal kunnen doen.
  • We bieden jongeren de mogelijkheid om kennis en ervaring uit te wisselen met jongeren uit andere landen en samen op te trekken op regionale en internationale events.

Seksuele gezondheid voor iedereen

Onze droom is een toekomst waar Afrikaanse jongeren zich kunnen ontwikkelen en alle kansen krijgen om iets van hun leven te maken. Zonder geweld of schadelijke praktijken. Want meisjes die niet besneden zijn, ongewenst zwanger raken of vroegtijdig trouwen hebben een veel grotere kans om hun school af te maken. Ze verdienen daarna vaker hun eigen geld, blijven gezond en bouwen een goed leven op.

Strijd mee tegen geweld tegen meisjes en vrouwen

Iedereen heeft recht op een gezond en veilig leven. Voor veel meisjes en jonge vrouwen in Oost-Afrika is dat niet vanzelfsprekend. We willen dat vrouwen hun rechten kennen, zodat meisjesbesnijdenissen, tienerzwangerschappen en kindhuwelijken kunnen worden voorkomen.

We geven voorlichting, bieden opvang voor gevluchte meisjes, leiden we lokale zorgverleners op en bieden we psychologische hulp voor meisjes de te maken hebben gehad met geweld.

Help jij mee meisjes te beschermen?

Links & Downloads

Verder lezen

delen
Stop meisjesbesnijdenis
Doneer nu