Sterkere zorg, betere levens

Projectinformatie

  • Looptijd: januari 2024 - december 2026
  • Locatie: Kenia
  • Doel: Voorkomen is beter dan genezen. Vanuit dat idee werkt Amref aan het verstevigen van basiszorg en preventie.
  • Samenwerkingspartner: Moderna
  • Thema: Medische zorg voor iedereen

Het is een simpele waarheid: voorkomen is beter dan genezen. Want wie niet ziek wordt, hoeft niet te lijden. In Kenia komt daar nog eens bij dat wie gezond blijft, ook minder kans heeft op een financiële strop. Want voor veel mensen is de zorg (bijna) onbetaalbaar. Dit leidt tot veel vermijdbare sterfgevallen.

Investeren in preventie is daardoor geen luxe, maar een noodzaak. En dat is wat Amref doet met het project ‘Sterkere zorg, betere levens’: we werken aan een sterke eerstelijnszorg die voorkomt dat mensen ziek worden – in plaats van pas in actie te komen als het te laat is.

Onze aanpak

Begin 2024 is Amref in de provincies Nakuru en Nyeri gestart met ‘Sterkere zorg, betere levens’. Het doel: zorgen dat mensen eerder worden bereikt met de juiste informatie, zorg en ondersteuning. We doen dat via drie pijlers: betere zorgverleners, bereikbare diensten en slimme inzet van data.

1. Betere zorgverlening

In de eerste plaats trainen we zoveel mogelijk lokale zorgverleners. Dit zijn mensen uit de gemeenschap die aan dorpsgenoten voorlichting geven en basiszorg verlenen. Zo meten ze bloeddruk en bloedsuiker, signaleren ze ondervoeding of zwangerschapscomplicaties, en ze verwijzen patiënten door waar nodig. De drempel naar de zorg wordt zo een stuk lager.

Daarnaast krijgen 482 verpleegkundigen, artsen en andere professionals een extra training. Zij leren onder meer hoe je ziektes als tuberculose, diabetes of mentale klachten vroegtijdig herkent en behandelt. Die kennis delen ze met collega’s, waardoor steeds meer mensen toegang krijgen tot goede, preventieve zorg.

2. Bereikbare diensten

In dit project brengen we de zorg dichter bij de mensen. In veel dorpen ligt het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum kilometers verderop – een onhaalbare afstand voor wie geen vervoer of geld heeft. Daarom bezoeken onze teams afgelegen gebieden. Op een schoolplein, in een kerkgebouw of onder een boom in het dorp bieden ze basiszorg aan, in de vorm vaccinaties, controles tijdens de zwangerschap, screening op ziektes, voorlichting over gezonde voeding én anticonceptie.

Wanneer er behoefte is aan specialistische zorg, bijvoorbeeld aan ogen of tanden, regelen we dat een arts uit een groter ziekenhuis mee komt. Op die manier kunnen duizenden mensen de zorg ontvangen die ze nodig hadden, zonder lange afstanden te hoeven reizen. Dat voorkomt complicaties, verlaagt de kosten voor patiënten én ontlast de ziekenhuizen.

3. Inzet van data

Dankzij een nieuw, mede door Amref ontwikkeld digitaal systeem, het elektronische Community Health Information System (eCHIS), kunnen door ons getrainde lokale zorgverleners goed bijhouden wie welke hulp wanneer nodig heeft. Via hun telefoon of tablet registreren ze bijvoorbeeld bloeddrukmetingen, zwangerschapscontroles of doorverwijzingen.

Die informatie wordt meteen gedeeld met het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum, zodat zorgverleners daar weten wat er speelt in de gemeenschap. Via zogeheten community scorecards geven mensen bovendien feedback op de zorg die ze ontvangen, waardoor diensten steeds beter gaan aansluiten bij hun wensen en behoeften.

Door dit alles zien we dat mensen eerder aan de bel trekken en met meer vertrouwen praten over hun gezondheid. En dat is precies het doel van preventie: zorgen dat problemen klein blijven – of helemaal niet ontstaan.

Onze impact

In nog geen jaar tijd hebben we met ‘Sterkere zorg, betere levens’ ruim 737.000 mensen bereikt met preventieve zorg en voorlichting. Meer dan 19.000 mensen zijn doorverwezen voor behandeling die zij anders misschien hadden gemist. En met gerichte acties in dorpen hebben we bijna 10.000 mensen kunnen helpen met vaccinaties, screenings of consulten van specialisten.

Tegelijkertijd investeren we in duurzame verandering. Lokale overheden gebruiken onze inzichten voor nieuw beleid. In Nyeri werd zelfs een meerjarenplan voor eerstelijnszorg opgesteld. Want voorkomen blijft goedkoper – voor iedereen.

Ja, ik help mee!

Vind jij ook dat ieder mens recht heeft op goede zorg? Help ons dan bij ons werk! 

delen
Maandelijks verhalen uit Afrika ontvangen in je mailbox?
Doneer nu