Microfinanciering voor schoon water en een goede hygiëne

In Kenia komen veel ziektes voor die te voorkomen zijn, zoals diarree. Die ziektes worden vaak veroorzaakt door vies water en slechte hygiëne. Met het trainen van lokale zorgverleners die voorlichting geven over hygiëne en het mogelijk maken van microfinanciering voor de bouw van veilige wc's willen we in Kenia zorgen voor een betere gezondheid.

Anna is trotse eigenaar van een wc

Kun je je voorstellen dat je een kilometer moet lopen om bij een wc te komen? Dit was de realiteit voor Anna en haar gezin. Daarom deden ze hun behoefte in de struiken of in de buurt van een rivier. Het gezin had vaak last van diarree en tyfus en daardoor misten de kinderen school. Nu is Anna trotse eigenaar van een wc. Het gezin heeft sindsdien geen last meer van diarree.  

Ik wil Anna helpen

Bernard bouwt veilige wc's voor zijn dorp

Bernard is vader van drie kinderen en droomde altijd al van zijn eigen bedrijf. Binnen het project kreeg hij de kans een opleiding tot metselaar te volgen. Deze kans greep hij met beide handen aan. Nu is Bernard trotse eigenaar van een goedlopende bouwbedrijfje en voorziet hij de gemeenschap van veilige wc’s. Bernard: "Ik houd van mijn werk. De voldoening die ik krijg van het voltooien van een wc is onbeschrijfelijk. Ik ben blij en trots op mijn bedrijf en ik kan ook andere jongens opleiden en werk bieden."

Ik wil Bernard helpen

In Kenia wonen in totaal 47 miljoen mensen. Er wordt geschat dat 15,6 miljoen Kenianen geen gebruik kunnen maken van schoon water, en 19 miljoen Kenianen geen wc hebben. Meer dan 50% van de mensen die naar een ziekenhuis gaat, is ziek door slechte hygiëne en vies water. Zo doet bijvoorbeeld 15 % van de mensen op het platteland zijn behoefte niet op een wc, maar buiten.

Vraag creëren, leningen bieden en wc's bouwen 

We motiveren gemeenschappen in de provincies Busia en Kilifi om hun wc's te verbeteren of nieuwe te bouwen. Ook bieden we via financiële instellingen kleine leningen aan waarmee zij dat kunnen doen. Dit doen we vanuit het project Financial Inclusion Improves Sanitation and Health in Kenia (FINISH INK). Dit is een samenwerking met de andere goede doelen WASTE en Aqua for All.

Eerst zorgen we ervoor dat mensen in dorpen en steden zelf wc's willen. Zo komen mensen zelf in beweging omdat ze niet meer hun behoefte buiten willen doen. Dat doen we door lokale zorgverleners op te leiden die voorlichting geven over hygiëne en door een hele gemeenschap erbij te betrekken.

Zodra er vraag is, zorgen we ervoor dat gezinnen zonder een wc een kleine lening aan kunnen gaan bij een bank. Hiermee kunnen zij veilige wc's bouwen die ze in een jaar of twee afbetalen. Wanneer steeds meer mensen een wc hebben, komen er ook meer mogelijkheden voor ondernemers. Bijvoorbeeld voor een ondernemer die een handel in zeep opstart of poep gebruikt voor in de landbouw. Verder wordt met wc's het vieze water gescheiden van het grondwater.

Minder ziektes door schoon water en wc's

Goede wc's en schoon water zorgen voor minder ziektes zoals diarree. Aan het eind van dit programma hebben we hopelijk het volgende bereikt:

  • ​840.000 mensen begrijpen hoe belangrijk een veilige wc is.
  • 280.000 mensen (40.000 gezinnen) hebben een lening waarmee ze veilige wc's hebben gebouwd.
  • Twee microfinancieringsinstellingen bieden leningen voor het bouwen van deze wc's.
  • 10.000 mensen zijn een bedrijf begonnen rondom de bouw en het onderhoud van wc's en rondom hygiëne.
  • Er zijn vijftig bedrijven op het gebied van sanitatie en hygiëne opgestart, zoals bouwbedrijven en zeepfabrieken.

Goede resultaten

De bouw van wc's levert al goede resultaten op in Busia en Kilifi, Kenia. Hier bouwden 16.225 gezinnen veilige wc's, uit zichzelf en met eigen geld. Hierop is Busia op 19 november 2015, als eerste provincie in Kenia, 'open defecation free' verklaard. Iedereen heeft toegang tot een wc. Het resultaat? Hier is dit jaar geen cholera uitgebroken. Benieuwd naar resultaten in andere landen waar dit project loopt? Bekijk het hier. 

Lees meer over het belang van schoon water en goede hygiëne

delen

Ja, ik doneer voor schoon water in Afrika!

Schoon water is het begin van een betere gezondheid

doneren
Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!