Microfinanciering voor schoon water en een goede hygiëne

In Afrika komen veel ziekten voor die te voorkomen zijn, zoals diarree. Die ziekten worden vaak veroorzaakt door vies water en slechte hygiëne. Met het trainen van lokale zorgverleners die voorlichting geven over hygiëne en het mogelijk maken van microfinanciering voor de bouw van veilige wc’s zorgen we in Ethiopië, Kenia, Oeganda en Tanzania voor een betere gezondheid.

Anna is trotse eigenaar van een wc

Kun je je voorstellen dat je een kilometer moet lopen om bij een wc te komen? Dit was de realiteit voor Anna en haar gezin. Daarom deden ze hun behoefte in de struiken of in de buurt van een rivier. Het gezin had vaak last van diarree en tyfus en daardoor misten de kinderen school. Nu is Anna trotse eigenaar van een wc. Het gezin heeft sindsdien geen last meer van diarree.  

Ik wil Anna helpen

Bernard bouwt veilige wc's voor zijn dorp

Bernard is vader van drie kinderen en droomde altijd al van zijn eigen bedrijf. Binnen het project kreeg hij de kans een opleiding tot metselaar te volgen. Deze kans greep hij met beide handen aan. Nu is Bernard trotse eigenaar van een goedlopende bouwbedrijfje en voorziet hij de gemeenschap van veilige wc’s. Bernard: "Ik houd van mijn werk. De voldoening die ik krijg van het voltooien van een wc is onbeschrijfelijk. Ik ben blij en trots op mijn bedrijf en ik kan ook andere jongens opleiden en werk bieden."

Ik wil Bernard helpen

Elk mens, waar ook ter wereld, heeft het recht op veilig drinkwater. En op het gebruik van schone en goede wc’s en douches. In Oost-Afrika is dat helaas niet het geval. Op dit moment hebben ongeveer 400 miljoen (twee op de vijf) mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Zo’n 700 miljoen (drie-en-een-half op de vijf) mensen hebben geen toegang tot wc’s en douches. Waardoor mensen hun behoefte niet op een wc, maar buiten doen. Diarree is dan ook de nummer twee doodsoorzaak onder kinderen.  

Vraag creëren, leningen en wc’s bouwen in Afrika

Om deze problemen aan te pakken, motiveren we mensen om veilige wc’s te bouwen. We bieden via financiële instellingen kleine leningen aan waarmee zij dat kunnen doen. Dit doen we vanuit het programma Financial Inclusion Improves Sanitation and Health (FINISH Mondial). Dit is een samenwerking met de andere goede doelen WASTE en Aqua for All. 

Eerst zorgen we ervoor dat mensen in dorpen en steden in Afrika zelf wc's willen. Zo komen mensen in beweging omdat ze niet meer hun behoefte buiten willen doen. Dat doen we door lokale zorgverleners op te leiden die voorlichting geven over hygiëne en door alle mensen in het dorp te betrekken.

Zodra er vraag is, zorgen we ervoor dat gezinnen zonder een wc een kleine lening aan kunnen gaan bij een bank. Hiermee kunnen zij veilige wc's bouwen die ze in een jaar of twee afbetalen. Wanneer steeds meer mensen een wc hebben, komen er ook meer mogelijkheden voor ondernemers. Bijvoorbeeld voor een ondernemer die een handel in zeep opstart of uitwerpselen gebruikt voor in de landbouw. Verder wordt met wc's het vieze water gescheiden van het grondwater.

Ambities hygiëne in Afrika

We dragen met dit project bij aan Duurzaam Ontwikkelingsdoel 6: in 2030 heeft iedereen toegang tot schoon drinkwater en schone wc’s en douches. 
Het project loopt in India (sinds 2009), in Kenia (sinds 2013) en sinds 2019 ook in Ethiopië, Oeganda, Tanzania en Bangladesh. Binnen dit programma willen we: 

  • meer dan twintig miljoen mensen toegang geven tot veilige wc’s en douches.
  • vier miljoen veilige wc’s bouwen en 45 miljoen werkdagen in de bouw creëren.
  • 900 ton uitwerpselen verwerken en hergebruiken.

Tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend 

  • Meer dan vijf miljoen mensen maken gebruik van veilige wc’s en douches.
  • Er zijn meer dan één miljoen toiletten en tien miljoen werkdagen in de bouw gerealiseerd. Dit zorgt ervoor dat de mensen in de dorpen gezonder en economisch sterker zijn. 
  • Gezinnen hebben 150 miljoen euro geïnvesteerd in het verbeteren van wc’s en douches.
  • Meer dan 25 ton menselijke uitwerpselen is verkocht en verwerkt tot bruikbare mest en 25.000 ton is verwerkt tot stof voor grondbewerking voor lokaal gebruik.
  • Van de helft van de leningen voor wc’s en douches komen de mensen voor het eerst in aanraking met een bank. Daarvan is meer dan de helft vrouw.

Wil je meer informatie over dit programma en de resultaten? Over Finish.

Meer over het belang van schoon drinkwater

delen

Ja, ik doneer voor schoon water in Afrika!

Schoon water is het begin van een betere gezondheid

doneren
Doneer nu