Seksueel geweld door coronacrisis

Voor onze #NoMoreviolence-campagne verzamelen wij de verhalen van dappere rolmodellen die zich inzetten om geweld in Afrika te stoppen. Hiwot is een van hen. 

Dit is Hiwot Girma, een van Amref’s champions (rolmodellen) tijdens de #NoMoreViolence-campagne

“Ik ben Hiwot, ik woon in Ethiopië en ik werk in het Ghandi Memorial Hospital als apotheker. Daarnaast werk ik op vrijwillige basis in een speciaal opvangcentrum in het ziekenhuis waar mensen komen die te maken krijgen met seksueel en huiselijk geweld. Ik stel moeilijk bespreekbare onderwerpen aan de kaak en biedt een luisterend ook voor mensen die begeleiding nodig hebben na bijvoorbeeld een verkrachting. Juiste nazorg is dan natuurlijk heel belangrijk.”

“Ik woon momenteel nog thuis bij mijn vader met mijn broer. Dat komt omdat meisjes in Ethiopië niet uit huis mogen wonen voordat ze getrouwd zijn. Zelfs in onze hoofdstad, een hippe miljoenenstad, wordt deze regel door veel gezinnen nog steeds nageleefd.”

Wat voor werk doe jij als champion voor Amref?

“Ik werk als jeugdvrijwilliger in het AYAP (Amref Youth Advisory Parliament). Daarnaast ben ik een van Amref’s champions  die zich inzetten om meisjesbesnijdenis te stoppen, ‘champions’ noemen we onszelf ook wel.  Als champion geef ik voorlichting in mijn dorp over de gevaren van besnijdenissen en overtuig ik zoveel mogelijk mensen om hiermee te stoppen.”

“Ik ben zelf nooit besneden omdat mijn ouders gelukkig op de hoogte waren van de gevaren en alle negatieve gevolgen die een besnijdenis met zich meebrengt. Ik ben hier heel dankbaar voor. Helaas zijn er nog steeds veel mensen niet op de hoogte van alle nadelige gevolgen en complicaties. Omdat ik niet besneden ben zie ik hoeveel kansen ik in het leven heb gekregen. Ik heb mijn opleiding kunnen afmaken en heb nu een goede baan. Daarom wil ik vechten voor alle meisjes in mijn land en ervoor zorgen dat niemand ooit meer besneden hoeft te worden.”

Wat is de invloed van de coronacrisis op gendergerelateerd geweld?

“Het is onrustig in Ethiopië. Zo worden er op dit moment in de hoofdstad, Addis Abeba, veel verkrachtingen gemeld. Ook zien we in andere delen van het land dat meisjesbesnijdenis toeneemt.”

“Ik denk dat  de coronacrisis hier een rol in speelt, maar de regering weet de officiële redenen nog niet. Is het omdat iedereen thuis zit of spelen er andere factoren mee? Het ministerie van Vrouwen, Kinderen en Jeugdzaken onderzoekt momenteel waarom het aantal verkrachtingen toeneemt.”

Hoe heeft de coronacrisis je werk beïnvloed?

“We hebben in het ziekenhuis speciale noodpunten opgericht.  De verpleegkundigen doen verschillende testen op Covid-19. Op die manier kunnen we zien welke mensen we in quarantaine moeten plaatsen omdat ze besmet zijn. Verder zijn de hygiëneprotocollen ook iets aangescherpt maar over het algemeen hadden we al strenge richtlijnen,

Zoals ik al zei, nemen de verkrachtingen enorm toe en dat baart mij zorgen. Ik probeermeer aanwezig te zijn en te luisteren naar vrouwen en meisjes over hun ervaringen. De emotionele impact van de verkrachtingen is enorm. Err komen veel vrouwen langs in het ziekenhuis die besmet zijn met hiv of een soa hebben opgelopen door de verkrachting. Je kan je voorstellen dat dit een enorme impact heeft op het leven van de meisjes. Ik geef ze advies, de juiste medicijnen en voorlichting over hoe nu verder.”

Waarom wil jij je inzetten om geweld te stoppen?

“Meisjes en vrouwen moeten dezelfde rechten hebben als mannen en dezelfde kansen krijgen. Meisjesbesnijdenis zorgt ervoor dat meisjes achtergesteld raken. De besnijdenis zorgt voor veel fysieke complicaties waardoor een bevalling gevaarlijk is voor de vrouw omdat het weefsel niet oprekt. Daarnaast verhoogt de ingreep het risico op hiv omdat de besnijdenissen niet hygiënisch worden uitgevoerd. Om maar niet te spreken van de mentale schade die het meisje oploopt en de kansen die haar worden ontnomen omdat ze eerder uitgehuwelijkt wordt en haar school niet kan afmaken.

Wat we ook niet mogen vergeten is dat in Ethiopië veel meisjes al voor hun eerste levensjaar worden besneden. Een verpleegkundige vertelde me dat veel vrouwen niet eens weten dat ze besneden zijn omdat ze niet weten hoe hun lichaam er voor de ingreep uitzag. Daarom is het heel belangrijk om hier goede voorlichting over te geven.

Het is niet eerlijk dat vrouwen deze dingen moeten meemaken. Het is onnodig en richt zoveel schade aan. Pas als vrouwen gelijke kansen krijgen kan armoede effectief worden bestreden. Samenlevingen blijven achter als de helft van de bevolking onvoldoende onderwijs krijgt, geen eerlijke kansen op de arbeidsmarkt heeft en blootgesteld wordt aan geweld. Armoede gaat van generatie op generatie als vrouwen geen mogelijkheden hebben om hun kinderen te voeden en geen goede kansen kunnen bieden. Vrouwen die niet besneden worden en niet vroegtijdig trouwen hebben een veel grotere kans om hun school af te maken en op latere leeftijd kinderen te krijgen. En als zij gezond zijn en blijven, kunnen ze werken en een beter leven opbouwen voor zichzelf en hun gezin. Daarom ben ik zo gepassioneerd om elke vorm van geweld tegen vrouwen te bestrijden.

We moeten niet bang zijn om schadelijke praktijken zoals meisjesbesnijdenis te bestrijden. Iedereen kan verantwoordelijk worden gehouden - of ze nu in de stad of op het platteland wonen. Ik vind dat iedereen nee moet zeggen tegen geweld en samen in opstand moet komen om het te bestrijden.”

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen

Teken de petitie

Teken
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu