Wereld Anticonceptiedag: sociaal werker Amina

Elk jaar op 26 september staan we wereldwijd stil bij het belang van anticonceptie en het recht hierop. Sociaal werker Amina uit Malawi vertelt waarom het zo belangrijk is dat meisjes en jongens hun rechten kennen en pas beginnen aan kinderen als zij hier klaar voor zijn. “Veel meisjes raken hier op jonge leeftijd zwanger en stoppen dan met school. Tijdens de bevalling hebben ze vaak allerlei complicaties omdat hun lichaam nog niet is volgroeid. En vaak eindigen ze als alleenstaande moeder en hebben dan moeite om voor zichzelf en hun baby te zorgen," vertelt Amina.

Initiatieritueel

Amina (23) woont in Lulanga, het zuiden van Malawi. De Yao-stam, de grootste stam in de regio, houdt er enkele schadelijke gebruiken op na. Zo moeten alle jongens en meisjes een initiatieritueel doorlopen om volwassen te kunnen worden. Tijdens dit ritueel wordt regelmatig bij de kinderen aangestuurd op het hebben van seks. “Twee vrouwen lieten bij ons zien hoe mensen met elkaar seks hebben”, vertelt Amina die zelf het ritueel op haar tiende doorliep. “Ook wordt jongens soms gezegd dat ze hun sperma in een meisje moeten gaan lozen”, vertelt de sociaal werker die gelooft dat dit soort boodschappen niet helpen bij het terugdringen van tienerzwangerschappen. “Door deze rituelen denken de kinderen dat ze klaar zijn voor seks maar ze hebben niets geleerd over zich beschermen tegen zwangerschap of seksueel overdraagbare ziektes.”

Ook speelt armoede volgens Amina een rol. “Door armoede kunnen veel ouders hun kinderen niet voldoende voedsel en kleding geven. Hierdoor zijn meisjes gevoelig voor jongens die hen geld, kleding of beltegoed aanbieden”, legt Amina uit die benadrukt dat in deze regio veel jongens visser worden op het nabij gelegen Malawimeer en na een goede vangst soms veel geld hebben waar ze meisjes mee proberen te verleiden.

Educatie

Amina is hierdoor één van de weinige meiden in haar gemeenschap die wel haar middelbare school heeft afgemaakt. En ook dit was uitdagend. “De enige middelbare school ligt op vier uur fietsen van mijn huis. Ik was hierdoor genoodzaakt om als jonge tiener met twee andere meisjes een kleine kamer in de buurt van de school te huren. Regelmatig vielen jongens maar ook mannen van in de dertig ons lastig, boden ons cadeautjes en geld aan maar wilden daar natuurlijk ook iets voor terug.” Amina weerstond de verleidingen, maar was één van de weinigen.

“Gelukkig had ik strikte ouders die mij altijd motiveerden om mijn school af te maken”, vertelt Amina. “Met een diploma zou ik een baan kunnen zoeken zodat ik niet afhankelijk zou hoeven te zijn van de visserij die erg afhangt van het weer.”

Sociaal werker voor Amref Flying Doctors

Toen Amref Flying Doctors in haar regio op zoek was naar een sociaal werker, twijfelde Amina dan ook geen moment om te solliciteren. “Ik wil ook andere meiden overtuigen om te wachten met trouwen en zwanger worden”, vertelt Amina die hoopt dat steeds meer meisjes in haar regio ervoor kiezen hun school af te maken. “Ik hoop echt dat in de toekomst onze regio niet langer één van de hoogste percentages tienerzwangerschappen in ons land zal hebben”, vertelt de sociaal werkster. “Willen we onze regio ontwikkelen, dan moeten wij meiden echt gaan studeren”, stelt Amina.  

Als sociaal werker probeert Amina op diverse manieren zoveel mogelijk kinderen op school te houden en het aantal tienerzwangerschappen en kindhuwelijken in haar gemeenschap terug te dringen. “Als ik hoor dat ouders van plan zijn om hun dochter uit te huwelijken, dan bezoek ik het gezin en leg aan de ouders uit dat dit volgens de wet niet mag. Gaan ze er alsnog mee door, dan schakel ik de Kinderbescherming in die het kindhuwelijk tegenhoudt.” Ook spreekt Amina over kinderrechten en de risico’s van tienerzwangerschappen en het gebruik van anticonceptie. “Ik leer jonge meisjes en jongens wat hun rechten zijn.”

Coronacrisis

Door de huidige coronacrisis wordt het werk van Amina ernstig bemoeilijkt. De essentiële zorg zoals vaccinatieprogramma’s en zorg voor zwangere vrouwen staat on hold. Ook zijn anticonceptiemiddelen moeilijk te krijgen. Hierdoor nemen tienerzwangerschappen op grote schaal toe. Want scholen en veilige plekken zijn gesloten waardoor meisjes het risico lopen om verkracht te worden. De kans dat een meisje daarna nog haar school afmaakt is klein. Niet alleen in Malawi nemen tienerzwangerschappen toe. Ook in andere Afrikaanse landen zoals Kenia is dit een groot probleem. Hulpverleners schatten dat het aantal tieners die zwanger raken verviervoudigd is sinds de coronacrisis.  

 

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen

Kom op voor tienermeisjes in Malawi

In Malawi trouwt bijna de helft van alle meisjes voor hun achttiende verjaardag. Een op de vier meisjes stopt met school. Ze doen dit omdat ze zwanger zijn geworden. Met ons programma 'Kom op voor tienermeisjes in Malawi' willen tienerzwangerschappen en -huwelijken voorkomen. 

help mee
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu