Saskia Noort vindt dat meisjes en jonge vrouwen recht hebben op vrijheid, gelijkheid en het maken van eigen keuzes. In veel landen hebben vrouwen die mogelijkheid nog niet. Zo zijn op dit moment 200 miljoen vrouwen in 29 landen in Afrika en Azië besneden. Dit gebeurt tijdens het overgangsritueel waarin meisjes vrouw worden, wat vaak geen vrijwillige keuze is. Saskia wil dat deze pijnlijke en gevaarlijk traditie stopt. Daarom zet zij zich sinds 2017 in als ambassadeur voor Amref Flying Doctors.
Als ambassadeur voor Amref Flying Doctors is boekschrijfster en columniste Saskia Noort met ons meegegaan op reis naar Tanzania. Hier heeft ze het feestelijke overgangsritueel van een Masai-meisje bezocht, een overgangsritueel zónder de traumatische besnijdenis. Dit was lang ondenkbaar. Maar dankzij onze langdurige inzet is het toch gelukt de Masai te overtuigen.
Meisjesbesnijdenis bespreekbaar maken en stoppen
Het thema meisjesbesnijdenis raakte Saskia al eerder, voordat ze ambassadeur werd. Ze zag een documentaire over meisjesbesnijdenis waarin ze hoorde dat 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden zijn. En dat ieder jaar weer drie miljoen meisjes het risico lopen om besneden te worden.
Om meisjesbesnijdenis tegen te gaan, wil Saskia Noort samen met Amref Flying Doctors ervoor strijden dat meisjesbesnijdenis helemaal stopt voor 2030. Hierbij vindt ze dat het belangrijk is dat het onderwerp bespreekbaar wordt.
Saskia: “Het is niet echt een sexy thema. Veel mensen die ik erover aanspreek keren zich toch vaak een beetje af. Ze hoeven de details niet te weten. Je moet er als vrouw dan ook niet aan denken dat dat gebied wordt weggesneden. Maar dat gebeurt dus wereldwijd op hele grote schaal. Ik wil dan ook best benoemen dat je clitoris wordt afgesneden en je vervolgens van onder dicht wordt genaaid. Want met besnijdenis wordt niet alleen de volledige seksualiteit afgenomen, maar iedere vorm van levensplezier. Want deze meisjes kunnen dan niet meer goed plassen, niet meer goed vrijen en hun kind alleen op een zeer pijnlijke manier ter wereld brengen.”
Nice, het dappere Masai-meisje
Intussen staan ook steeds meer Afrikaanse meisjes en vrouwen zelf op en zeggen dat ze tegen meisjesbesnijdenis zijn. Zoals het dappere Masai-meisje Nice Leng’ete. Toen Nice acht jaar oud was, rende ze samen met haar zus van huis. Want zij zou worden besneden door haar oom. Toch ging Nice terug naar haar stam om te praten met de stamoudsten, en startte zo eigenlijk dit project. Nu is Nice de internationale ambassadeur van Amref Flying Doctors.
Saskia Noort: “Meisjes die hun stam ontvluchten is hardcore thrillermateriaal. Je kunt je als westerse vrouw gewoon niet voorstellen dat dit soort gruwelijkheden kunnen horen bij het leven van een vrouw. Het grijpt mij enorm aan. Maar er gebeuren ook veel goede dingen. 16.000 meisjes worden nu níet besneden en dat is mooi, maar dat valt in het niet bij de drie miljoen die dit jaar wel worden besneden. Dus er is nog heel veel te doen.”
Vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking voor vrouwen
Saskia: “Ik ben ongelooflijk trots dat Amref Flying Doctors mij heeft gevraagd om ambassadeur te worden en me in te zetten tegen meisjesbesnijdenis. Ik neem deze taak graag op me. Het ligt in het verlengde van waar ik al jaren voor strijd: vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking voor vrouwen. Ik hoop oprecht dat ik iets kan betekenen voor deze jonge meiden in Afrika. En dat ik iets kan bijdragen aan het uit de wereld helpen van deze vorm van vrouwenverminking.”