Saskia Noort: meisjesbesnijdenis grijpt mij enorm aan

Saskia Noort vindt dat meisjes en jonge vrouwen recht hebben op vrijheid en gelijkheid. Ook in Oost-Afrika, waar veel meisjes te maken krijgen met besnijdenis en uithuwelijking op jonge leeftijd. Om deze schadelijke tradities te helpen stoppen, zet ze zich sinds 2017 in als ambassadeur voor Amref Flying Doctors.

Als ambassadeur voor Amref Flying Doctors ging schrijfster Saskia Noort met ons op reis naar Tanzania. Hier maakte ze het alternatieve ritueel mee waarbij Masai-meisjes 'vrouw worden' zonder traumatische besnijdenis. Dit was lang ondenkbaar. Maar dankzij onze langdurige inzet, waarbij progressieve leden van de gemeenschap in gesprek gingen met behoudende leiders, is het gelukt dit alternatief te introduceren.

Meisjesbesnijdenis bespreekbaar maken en stoppen

Het thema meisjesbesnijdenis raakte Saskia al eerder, voordat ze ambassadeur werd. Ze zag een documentaire over meisjesbesnijdenis waarin ze hoorde dat 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden zijn. En dat ieder jaar weer drie miljoen meisjes het risico lopen om besneden te worden.

Om meisjesbesnijdenis tegen te gaan, wil Saskia Noort samen met Amref Flying Doctors ervoor strijden dat meisjesbesnijdenis helemaal stopt voor 2030. Hierbij vindt ze dat het belangrijk is dat het onderwerp bespreekbaar wordt.

“Het is niet echt een sexy thema", zegt Saskia. "Veel mensen die ik erover aanspreek keren zich een beetje af. Ze hoeven de details niet te weten. Maar meisjesbesnijdenis gebeurt wereldwijd op grote schaal. Ik wil dan ook best benoemen dat je clitoris wordt afgesneden en je vervolgens vaak ook nog dicht wordt genaaid. Daarmee wordt veel van je levensgeluk en plezier aan seks weggenomen. Want deze meisjes kunnen niet meer goed plassen, niet meer goed vrijen en hun kind alleen op een zeer pijnlijke manier ter wereld brengen.”

Steun vanuit de gemeenschap

Intussen staan steeds meer Afrikaanse meisjes en vrouwen op tegen de traditie. Zoals Nice Leng’ete, die op acht-jarige leeftijd vluchtte toen haar oom haar wilde laten besnijden. Samen haar zusje verstopte ze zich in een vijgenboom. Uiteindelijk lukte het Nice om eerst haar familie en daarna haar gemeenschap ervan te overtuigen dat besnijdenis geen goede zaak is. Nu heeft Nice een eigen opvanghuis voor meisjes die besneden dreigen te worden, en is ze de internationale ambassadeur van Amref Flying Doctors.

“Meisjes die hun stam ontvluchten is hardcore thrillermateriaal", vindt Saskia. "Je kunt je als westerse vrouw gewoon niet voorstellen dat dit soort gruwelijkheden kunnen horen je leven. Het grijpt mij enorm aan. Maar er gebeuren ook veel goede dingen. Al 21.000 meisjes zijn níet besneden door het alternatieve ritueel.”

Vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking voor vrouwen

Saskia: “Ik ben ongelooflijk trots dat Amref Flying Doctors mij heeft gevraagd om ambassadeur te worden. Ik neem deze taak graag op me. Het ligt in het verlengde van waar ik al jaren voor strijd: vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking voor vrouwen. Ik hoop oprecht dat ik iets kan betekenen voor deze jonge meiden in Afrika. En dat ik iets kan bijdragen aan het uit de wereld helpen van deze vorm van vrouwenverminking.” 

Om deze video te bekijken moet je de marketing cookies accepteren.

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu