Nice Leng'ete: een echte change agent!

Als klein meisje ontsnapte Nice Nailantei Leng'ete aan besnijdenis. Sindsdien is ze binnen haar gemeenschap fel tegenstander van deze schadelijke praktijk.

Al vroeg leerde ik hoe wreed het leven kan zijn. Mijn ouders stierven binnen een jaar na elkaar in 1997 en 1998. En daar stonden we dan. Ik en mijn oudere broer en zus waren wees. Ik was 8 jaar oud en mijn leven was voorgoed veranderd.”

Vastberaden

Nice en haar broer en zus verhuisden van het ene familielid naar het andere, zonder een nieuw thuis om zich te kunnen vestigen. Uiteindelijk blijkt dit zwervende bestaan een zegen te zijn voor haar. Hierdoor kon Nice ontsnappen aan de meest pijnlijke en beangstigende ervaring die een meisje van haar leeftijd in Kenia moet doorstaan: meisjesbesnijdenis. Haar zus was helaas niet zo gelukkig.

“Mijn oom begon met het organiseren van de besnijdenis van mij en mijn zus. De nacht voordat we besneden zouden worden, renden we samen weg. Maar na afloop kregen we harde klappen en moesten we beloven om de volgende keer niet weg te lopen. Deze tweede keer durfde mijn zus niet meer samen met mij te ontsnappen. En dus bleef ze achter, terwijl ik om 4 uur in de ochtend wegliep, alleen. Mijn grootvader was uiteindelijk mijn redding. Hij zag hoe vastberaden ik was en vroeg aan mijn oom om mijn wens te respecteren.”

“Hoe kon ik mijn gemeenschap helpen?”

Hoewel haar zus direct van school ging nadat ze was besneden, slaagt Nice Leng'ete er in om de middelbare school af te maken. Door diverse baantjes lukt het haar om genoeg schoolgeld bij elkaar te krijgen om te gaan studeren. Een grote kans kwam in 2008, toen de leiders in haar dorp Nice selecteerde om opgeleid te worden tot ‘peer educator’ door Amref.

“Ik leerde over de gezondheidsrisico’s van traditionele rituelen, zoals meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken. Ik begreep de noodzaak voor jongeren om genoeg kennis te hebben om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor hun eigen gezondheid. Maar één vraag bleef mij dwarszitten. Hoe kon ik mijn gemeenschap helpen? Hoe kon ik andere meisjes in mijn gemeenschap laten inzien dat ze een keuze hebben en niet besneden hoeven te worden?”

Verandering van binnenuit

Nice besloot om haar dorp te mobiliseren en een positieve verandering van binnenuit te creëren. Maar waar te beginnen? Nice: “Bij de top natuurlijk. De eerste stap was om de zegen van de stamoudsten te krijgen. Ik vroeg hen om een vergadering, zodat ik kon delen wat ik had geleerd tijdens de opleiding. Uiteindelijk lukte het me om ze elke maand een uurtje of 2 te spreken. Ik was verbaasd, mannen en vooral stamoudsten, luisteren normaal niet naar vrouwen. Maar ze luisterden naar mij, Nice.”

“De volgende stap was om te praten met de moeders en meisjes in mijn dorp. Het was spannend - ze hadden veel vragen: waarom is gezinsplanning belangrijk; waarom moeten kinderen worden ingeënt; waarom moeten vrouwen naar de kliniek om te bevallen, hoe voorkom je seksueel overdraagbare aandoeningen... de vragen gingen maar door! Tijdens deze bijeenkomsten, discussieerden we ook over meisjesbesnijdenis. Hoe konden we de traditionele rituelen laten samengaan met moderne voorlichting over gezondheid en seks, en belangrijk, zonder de besnijdenis zelf?”

Alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis

De stamoudsten, vrouwen en de meisjes luisterden naar Nice Leng'ete. Samen met Amref ontwikkelden de gemeenschap een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. In plaats van besneden te worden nemen meisjes deel aan een driedaagse workshop over seksuele gezondheid en rechten, afgesloten met een traditionele viering met het hele dorp.

Nice Nailantei Leng'ete

Leiderschap

“Mijn nieuwe zelfvertrouwen gaf me de moed om de enige groep mensen die ik vreesde te confronteren: de Morans.” Deze jonge mannen brengen hun tijd door met het leren van traditionele vaardigheden die zij nodig hebben om hun gemeenschap en vee te beschermen. Morans luisteren alleen naar andere mannen. Het was belangrijk om hen aan boord te krijgen. Immers, zij zijn de toekomstige leiders van de gemeenschap. Nice vroeg de stamoudsten om de Morans uit te nodigen voor een van haar maandelijkse vergaderingen met hen. “Ze kwamen... maar waren geschokt om daar een meisje te vinden die met ze wilde praten. Gelukkig voor mij, bleven ze tot het einde van sessie uit respect voor onze stamoudsten. De leider van de stamoudsten moedigde de Morans aan om te luisteren naar wat ik had te zeggen. Het was, zei hij, een kwestie van leven of dood.”

Nice: “Na een aantal gezamenlijke sessies met de stamoudsten, waren de Morans klaar om met mij alleen af te spreken. En na een jaar, hadden ze me volledig geaccepteerd. Ze gaven me zelfs 'Esiere', de zwarte wandelstok die leiderschap symboliseert. De sessies hielpen veel Morans in het begrijpen van de noodzaak van het gebruik van condooms, behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv-tests. Ze leerden ook om de nieuwe alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis te begrijpen. Ik vermoed dat hun steun mede was te danken aan het gerucht dat onbesneden meisjes meer geïnteresseerd waren in seks!”

De strijd gaat door

Nice Leng'ete gaat door in haar strijd tegen meisjesbesnijdenis en werkt nu voor Amref in Loitokitok, Kenia. “Elk jong meisje in Kenia en daarbuiten kan de vrouw van haar dromen worden. Net zoals ik.”

Lees meer over onze strijd tegen meisjesbesnijdenis.

delen
Zorgplan: acute uitbreiding zorg in afgelegen gebieden. Help nu mee!
Doneer nu