"Ik ben trots op de persoon die ik ben geworden."

Flying Doctor Ruth vliegt een aantal keer per jaar vrijwillig voor Amref Flying Doctors naar afgelegen gebieden om operaties uit te voeren. Ruth is gynaecoloog en verloskundige. De 35-jarige alleenstaande moeder woont met haar drie kinderen in Nairobi. Van maandag tot en met donderdag werkt ze in een groot ziekenhuis op 400 kilometer van Nairobi. 

Ruth: "Als klein meisjes had ik nooit durven dromen dat ik ooit arts zou worden. Ik groeide op in een arm gezin in een afgelegen gebied in Kenia en het was niet vanzelfsprekend dat ik de kans zou krijgen om te gaan studeren. Maar dankzij de steun van mijn familie is het toch gelukt en nu ben ik de eerste arts uit het dorpje waar ik vandaan kom."

"In Kenia is er slechts 1 arts op 5000 mensen. Ter vergelijking, in Nederland zijn dit er 15 op 5000 mensen. Er wonen 500.000 mensen in de regio waar ik werk," vervolgt de vrouw. "Er zijn weinig voorzieningen en soms moeten mensen een dag reizen om bij het ziekenhuis te komen. En daar ben ik de enige gynaecoloog. Helaas bevallen er nog steeds veel vrouwen zonder professionele begeleiding. In mijn werk kom ik daardoor vaak complicaties tegen als fistels en bekkenbodemproblemen. En helaas sterven er onnodig moeders en baby’s tijdens de bevalling."

“De werkdruk ligt hoog. Ik ben van maandag tot en met donderdag in het ziekenhuis en ik ben dag en nacht oproepbaar. In het weekend ben ik in Nairobi bij mijn gezin, maar ook dan word ik voor noodgevallen opgeroepen. Door de lange afstand kom ik niet altijd op tijd aan in het ziekenhuis. Met alle gevolgen van dien.” 

De lokale zorgverlener

“Veel mensen in de afgelegen gebieden gaan niet naar school. Ze weten niet hoe ze gezond kunnen blijven. Ook culturele gewoonten spelen een rol: ze roepen vaak de hulp in van de TBA – de traditional birth attendant. Ze komen daardoor niet of veel te laat in het ziekenhuis.”

Amref Flying Doctors leidt daarom lokale zorgverleners op. Zij wonen en werken in hun eigen dorp en geven voorlichting over hoe mensen gezond kunnen blijven. Ze verlenen basiszorg en verwijzen mensen door naar het ziekenhuis als dat nodig is. En ze regelen de nazorg van moeders en baby’s. “Goed getraind zijn de lokale zorgverleners heel waardevol”, aldus Ruth. 

Flying Doctor

Naast haar drukke baan in het ziekenhuis reist Ruth – geheel vrijwillig - elk kwartaal met Amref Flying Doctors naar de afgelegen gebieden. Amref Flying Doctors zorgt ervoor dat de mensen in het gebied weten in welk ziekenhuis de gespecialiseerde artsen komen. “Tijdens de bezoeken proberen we iedereen te helpen. Want veel mensen lopen uren om het ziekenhuis te bereiken.” In die week traint Ruth ook het medisch personeel. “Het team van artsen voelt als een familie. We leren veel van elkaar en bespreken bijvoorbeeld lastige cases tijdens onze bezoeken.” 

Ook als er gespecialiseerde zorg nodig is in een vluchtelingenkamp wordt Amref Flying Doctors ingeschakeld. Ook Ruth is er regelmatig geweest: “Het leven daar is zwaar maar het geeft enorm veel voldoening iets te kunnen betekenen voor de mensen die dit het hardst nodig hebben.”


 

Contact

"Ik ben trots op de persoon die ik ben geworden en dat ik écht verschil kan maken voor de mensen in de afgelegen gebieden. En ik wil vrouwen laten zien dat je ook als vrouw arts kunt worden en je dromen na kunt jagen."

delen

Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!

Er zijn meer gamechangers zoals Ruth nodig voor een gezond en sterk Afrika. Draag ook je steentje bij en doneer voor de opleiding van een Flying Doctor.

Doneer nu
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu