In Ethiopië heeft slechts 27% van de bevolking schoon drinkwater en maar 5% heeft beschikking over basis sanitaire voorzieningen, zoals een toilet. Het gebrek aan deze voorzieningen heeft grote gevolgen voor de gezondheid én de ontwikkeling van de bevolking maar met name meisjes betalen de prijs. Zij kunnen niet naar school omdat zij water moeten halen. Ook missen ze school omdat ze zichzelf niet kunnen verschonen tijdens hun menstruatie. Met het programma Schoon water in en rond de school pakken wij dit probleem aan.
Het probleem
Elke dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Toch is het onderwerp in landen als Ethiopië een groot taboe. Ruim 80% van alle meisjes heeft geen geld voor menstruatieproducten zoals maandverband en tampons. Door eeuwenoude mythes, gebrek aan menstruatieproducten en een tekort aan sanitaire voorzieningen blijft maar liefst 22% van de meisjes thuis van school tijdens hun menstruatie. Dit zorgt ervoor dat meisjes zich niet kunnen ontwikkelen en achtergesteld blijven.
Daarnaast zorgt het gebrek aan schoon drinkwater in Ethiopië voor grote problemen. Slechts 1 op de 4 mensen kan gebruik maken van schoon water waardoor mensen ziek worden. Vooral in de sloppenwijken van Ethiopië is de situatie schrijnend.
Onze aanpak: 5 focuspunten
1. Watervoorzieningen in de sloppenwijken
We zorgen voor schoon drinkwater, veilige wc’s en riolering in de sloppenwijken waar de meisjes wonen. Zo hoeven ze geen water te halen en kan die tijd aan school worden besteed. Dit gaan we doen door het bouwen van waterkiosken. Dit zijn waterpunten waar de mensen uit een bepaalde gemeenschap of wijk water kunnen kopen. Ze worden gerund door jonge ondernemers en staan vaak op drukke punten met veel klanten (bijv. markten, bus stops of drukke wijken). Ook bouwen we openbare badhuizen waar gezinnen een douche en wc kunnen gebruiken.
2. Schoon water en sanitair op school
Daarnaast renoveren we wc’s en wasbakken op scholen én bouwen we nieuwe als deze nog niet aanwezig zijn. Ook zorgen we voor speciale ruimtes op scholen waar de meisjes zich kunnen verschonen als ze ongesteld zijn. Op de scholen zijn milieuvriendelijke menstruele afvalverwerkingsfaciliteiten aanwezig.
3. Voorlichting
We geven voorlichting aan meisjes en jonge vrouwen tussen de 10 tot 24 jaar over ongesteld zijn en het belang van schoon water en goede hygiëne. Dit doen we op zowel scholen als in de dorpen zelf. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat meisjes weten dat ongesteld zijn een van de normaalste zaken van de wereld is. Meisjes kennen hun lichaam vaak nog niet goed en schrikken als ze ongesteld worden. Door het gebrek aan kennis durven ze niet naar school.
4. Taboes doorbreken
In Afrika rust er een taboe op ongesteld zijn. Door voorlichting te geven aan de hele gemeenschap kunnen mythes en onwaarheden worden doorbroken. Meisjes durven vaak niet te vertellen dat ze ongesteld zijn, waardoor ze zich ziekmelden. Het gebrek aan kennis over dit onderwerp zorgt ervoor dat meisjes achtergesteld blijven in hun opleiding. Gemiddeld blijft een meisje in Ethiopië 2 maanden per jaar thuis omdat ze elke maand school mist. Soms keren meisjes helemaal niet terug.
5. Werkgelegenheid creëren
Het programma creëert ook werkgelegenheid voor werkloze jongeren en vrouwen. Zij worden namelijk gestimuleerd om zelf een waterkiosk te starten of hiervoor te gaan werken en om maandverband te produceren en te verkopen.
Onze ambitie: 35.100 mensen voorzien van schoon water en goede hygiëne
Met onze brede aanpak waarbij we ons focussen op zowel de meisjes als haar omgeving, willen we 35.100 mensen bereiken. Deze mensen voorzien we van zowel schoon drinkwater als middelen om hygienisch te kunnen leven.
Resultaten 2021
Ondanks dat het programma net is opgestart hebben twee scholen al nieuwe wasbakken, wc’s en verschoonkamers waardoor 4.193 jongens en meisjes veilig drinkwater hebben op hun school en 1.771 meisjes een veilige plek hebben waar ze zich kunnen verschonen als ze menstrueren. Daarnaast is er een zogenaamde kiosk aangelegd, waarmee 1.800 mensen toegang gekregen tot een wc, douche en waterpunt. De kiosk wordt geleid door jongeren die hiermee ook een inkomen verdienen.
-min500x-75.jpg)
Help je mee?
Goede hygiëne en schoon drinkwater zijn basisvoorzieningen. Help je mee om meisjes in Ethiopië en hun omgeving te voorzien van schoon water en veilige wc's?