Schoon water, goede hygiëne

In Sub-Sahara Afrika heeft een op de vier mensen geen schoon water. Het vieze drinkwater veroorzaakt vaak diarreeziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Om dit probleem aan te pakken, zorgen we voor veilig drinkwater, riolering én veilige wc's. We geven voorlichting over hygiëne via lokale zorgverleners en we leiden mensen op tot metselaar en loodgieter zodat zij zelf sanitaire voorzieningen kunnen bouwen. Die voorzieningen kunnen mensen met kleine leningen vervolgens zelf aanschaffen. Hiervoor werken we samen met lokale partners zoals de overheid en banken. 

We willen dat in 2030 iedereen in Afrika schoon water heeft en voor een goede hygiëne kan zorgen. Om dat voor elkaar te krijgen, richten we onze programma’s vooral op meisjes en jonge vrouwen. Via hen bereiken we het gezin, de familie en de rest van de maatschappij.

Vrouwen en meisjes 

In Afrika zorgen meisjes en vrouwen voor water dat ze bij een put of bron verderop halen. De tijd die ze hieraan besteden kunnen zij niet naar school of werk. Ook is de weg naar de waterput of bron soms erg gevaarlijk. Zo krijgen ze onderweg te maken met seksueel geweld of komen zij wilde dieren tegen.

Als in hun dorp een waterpunt wordt gebouwd, verandert dit hun hele leven. Want dan kunnen zij hun tijd besteden aan school en werk. Daarnaast zijn goede wc's en wasbakken op school belangrijk. Niet alleen zijn de kinderen dan minder vaak ziek, voor meisjes betekent dit dat zij ook naar school kunnen wanneer ze ongesteld zijn. Dit vergroot de kans dat ze school afmaken.

Kleine leningen, opleidingen en wc's

Amref Flying Doctors gelooft in de kracht van de Afrikaanse bevolking. Daarom praten we met de gemeenschappen en werken we samen aan oplossingen om de watercrisis aan te pakken. Samen met de lokale overheid, banken, bedrijven en gezinnen investeren we in blijvende oplossingen. 

In verschillende dorpen leiden we mensen op zodat ze zelf sanitaire voorzieningen kunnen bouwen en riolering kunnen aanleggen. Ze krijgen kleine leningen van lokale banken, zodat ze een bedrijf kunnen starten voor de bouw en het onderhoud van wc’s. Die voorzieningen kunnen mensen uit de gemeenschap vervolgens met kleine leningen weer aanschaffen. Verder krijgen lokale zorgverleners trainingen om voorlichting te geven over hygiëne en het voorkomen van ziektes. 

Lees meer over het belang van schoon water en goede hygiëne

Ja, ik doneer voor schoon water in Afrika!

Schoon water is het begin van een betere gezondheid

doneren

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons werk!

We bereiken veel mooie dingen met de hulp van onze donateurs. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief om te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

u moet akkoord gaan met ons privacy statement
Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu