Samen sterk: zorg voor iedereen in Makueni

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verbetert de gezondheid van de bevolking pas echt als de basisgezondheidszorg goed geregeld is. Helaas is dit in Kenia niet het geval: in ziekenhuizen is vaak niet de juiste apparatuur aanwezig vanwege gebrek aan geld. Er is ook een groot tekort aan medisch personeel. En sommige patiënten gaan überhaupt niet naar het ziekenhuis. Dat komt doordat ze niet weten op welk moment ze zorg nodig hebben, omdat ze vaak urenlang moeten reizen om bij een gezondheidscentrum te komen of omdat ze simpelweg geen geld hebben om de zorg te betalen. Dit geldt ook voor veel mensen in Makueni County, een district van 8.000 km² in het zuiden van Kenia met 909.000 inwoners.

“Dankzij mij bevallen er meer vrouwen in het ziekenhuis in plaats van thuis.”

Ann is een lokale zorgverlener in Kenia. Lokale zorgverleners zoals Ann zijn de schakel tussen de mensen in de dorpen en de professionele gezondheidszorg. Zij werken veelal op vrijwillige basis.

“Ik wil dat de mensen in mijn dorp gezond zijn, daarom werk ik als lokale zorgverlener in Makueni. Zo vertel ik zwangere vrouwen over het belang van goede zorg voor, tijdens en na de bevalling. En verwijs hen door naar het ziekenhuis als dit nodig is.”


 

 

Ik wil lokale zorgverlener Ann helpen

“Zonder Ann was ik niet goed op de hoogte over hoe mijn familie en ik gezond kunnen blijven.”

Karen is 25 jaar oud en moeder van een kleuter en een baby. Haar zwangerschappen verliepen voorspoedig omdat zij regelmatig naar het ziekenhuis ging voor controles. Dit allemaal dankzij Ann.

“Ann komt twee keer per maand bij mij thuis langs. Ze geeft ons voorlichting over het belang van professionele begeleiding tijdens te bevalling en over gezond eten. Zonder haar was ik niet zo goed op de hoogte over hoe mijn familie en ik gezond kunnen blijven.”

Ik wil moeder Karen helpen

Goede zorg voor iedereen
Samen met Philips, de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en de lokale overheid slaan wij de handen ineen om de gezondheidszorg in Makueni County te verbeteren. Want wij willen dat iedereen gebruik kan maken van goede zorg. Niet alleen in Makueni, maar ook in de rest van Kenia. En uiteindelijk in heel Afrika.

Blijvende veranderingen
Binnen de samenwerking met onze partners maken we gebruik van elkaars kracht. Wij trainen lokale zorgverleners zoals Ann. Zij geven de inwoners van Makueni voorlichting over gezondheid en geven basiszorg. Indien nodig verwijzen zij mensen door naar het ziekenhuis. Eenmaal daar krijgen de mensen er de zorg die ze nodig hebben. Want er werken - dankzij Amref - goed opgeleide verpleeg- en verloskundigen. En Philips zorgt er voor goed werkende medische apparatuur. De lokale overheid is verantwoordelijk voor het beleid, het vastleggen van wetten en voor kwaliteitsmanagement. De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO biedt juridische en zakelijke kennis. Samen zorgen we voor blijvende veranderingen!

De eerste resultaten
Het project is als test gestart in drie ziekenhuizen in Makueni. De eerste resultaten zijn veelbelovend! Uit eerste onderzoeken is namelijk gebleken dat er in deze regio meer vrouwen in het ziekenhuis bevallen in plaats van thuis, er meer mensen naar het ziekenhuis komen voor zorg, de inkomsten van de ziekenhuizen is gestegen en het aantal mensen dat zichzelf heeft ingeschreven bij het NHIF (een soort ziekenfonds in Kenia) is gestegen.

We gaan door!
De komende tijd gaan we deze succesvolle aanpak dan ook verder uitrollen. In eerste instantie naar 300 ziekenhuizen in Makueni. Met als ambitie om daarna naar andere regio’s in Kenia te gaan en vervolgens ook naar andere landen in Afrika. Met als ultiem doel: goede en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. En een gezond en sterk Afrika!

Lees hier meer over medische zorg voor iedereen.

delen

Ja, ik help mee zodat iedereen medische zorg kan krijgen!

Goede medische zorg moet voor iedereen beschikbaar zijn.

doneren
Ja, ik help mee om jongeren een stem te geven
Doneer nu