Samen sterk: zorg voor iedereen in Bungoma en Migori

Projectinformatie

Goede zorg is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo is er in Kenia slechts één arts op vijfduizend mensen beschikbaar. En in veel ziekenhuizen is vaak niet de juiste apparatuur aanwezig vanwege gebrek aan geld. Veel patiënten gaan überhaupt niet naar een ziekenhuis wanneer ze zorg nodig hebben. Omdat ze vaak urenlang moeten reizen, of omdat ze simpelweg geen geld hebben om de zorg te betalen. Dit geldt ook voor veel mensen in Bungoma en Migori County, een district van 8.000 km² in het zuiden van Kenia. Daarom slaan wij samen met de lokale overheden de handen ineen zodat iedereen gebruik kan maken van goede zorg.

Onze aanpak zorgt voor blijvende veranderingen

Binnen de samenwerking met onze partners maken we gebruik van elkaars kracht. Wij trainen lokale zorgverleners. Zij geven de inwoners van de twee regio's voorlichting over gezondheid en geven basiszorg. Indien nodig verwijzen zij mensen door naar het ziekenhuis. Eenmaal daar krijgen de mensen er de zorg die ze nodig hebben. Want er werken - dankzij Amref - goed opgeleide verpleeg- en verloskundigen. Amref zorgt ook voor hoogwaardige apparatuur en de lokale overheid regelt de infrastructuur van de klinieken en het aannemen van goed opgeleid medisch personeel. Samen zijn we sterk en zorgen we voor blijvende veranderingen! 

Het vliegwieleffect

Door deze unieke samenwerking ontstaat een vliegwieleffect. Met het verbeteren van de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg stijgt de vraag en de bereidheid van huishoudens om zich te verzekeren. Door meer zorg te leveren en beter te declareren bij de verzekering, stijgen de inkomsten van de klinieken, waarmee de financiering voor de verbetering van klinieken kan worden afgelost. 

De eerste resultaten

Dit concept hebben we eerder 18 maanden getest in de regio Makueni County, en de eerste resultaten zijn veelbelovend! De totale inkomsten van de klinieken zijn met 400% toegenomen. En in de 3 ziekenhuizen binnen het project steeg het aantal bezoekers met maar liefst 92%, waardoor dus veel meer mensen zorg hebben gezocht en gekregen. Ook zwangere vrouwen wisten de lokale ziekenhuizen beter te vinden: het aantal prenatale onderzoeken ging omhoog met 31% en het aantal bevallingen in de ziekenhuizen steeg de laatste 1,5 jaar met 78%.

We gaan door!
De komende tijd gaan we deze succesvolle aanpak dan ook verder uitrollen in Bungoma County en Migori County. Met als ambitie om daarna naar andere regio’s in Kenia te gaan en vervolgens ook naar andere landen in Afrika. Dit alles met maar 1 streven: dat iedereen gebruik kan maken van goede en betaalbare zorg! 

Verder lezen

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu